Transmisiune directă de la Cardiff dedicată Zilei Internaționale a Femeii
Într-o zi de februarie 1909... pe continentul american… mai precis la New York, 15.000 de femei au mărșăluit pentru reducerea programului de lucru, pentru salarii mai bune și pentru dreptul la vot. Un an mai târziu, în urma unei Conferințe la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită peste tot în lume, în data de 19 martie. Din 1911 până în 1917 a urmat o serie de modificări privind data și mai ales statutul femeii, în funcție de zona geografică și de situația politică (războaiele mondiale)... de exemplu în vestul Europei, Ziua Internațională a Femeii a fost serbată, în perioada 1910-1920, după care a ieșit din atenția publicului, fiind readusă în prim-plan în anii '60, datorită puternicei expansiuni a grupurilor feministe. De la mijlocul secolului XX, un rol important l-a avut O.N.U., care în 1975 a proclamat Anul Internațional al Femeilor, a ales perioada 1976-1985 ca "Deceniul ONU pentru condiția femeii" și a sugerat statelor membre să stabilească în funcție de tradițiile și obiceiurile fiecăruia, o dată pe an - Ziua ONU pentru drepturile femeii și pacea universală. În urma consultărilor, s-a hotărât ca 8 martie să devină Ziua Internațională a Femeii. Un eveniment care are loc în întreaga lume, bineînțeles și în România, unde din 2010 a devenit sărbătoare publică.
Într-o astfel de zi, Radio România Muzical va realiza - așa cum de altfel v-a obișnuit - o transmisiune directă dedicată femeii - compozitoare, interpretă sau dirijoare. Chiar în această zi de 8 martie, BBC marchează "Ziua Internațională a Femeii" cu un concert care va avea loc la Cardiff. Orchestra Națională BBC "Țara Galilor" va fi condusă de Valentina Peleggi, prima dirijoare din Italia care a intrat în programul internațional postuniversitar de dirijat orchestră din cadrul Academiei Regale de Muzică din Londra. Pe podiumul de concert o altă tânără artistă - Mariam Batsashvili care la doar 25 de ani, se numără deja printre cei mai promițători tineri pianiști ai generației sale. Pe parcursul a mai bine de două ore, veți avea ocazia să descoperiți sau să redescoperiți câteva dintre reprezentantele universului sonor: Augusta Holmès, Clara Schumann, Joan Tower și Florence Price.
Așadar, pe 8 martie, numai la Radio România Muzical, în exclusivitate un "mozaic sonor feminin" pe care vă invit să îl ascultați în direct în cadrul emisiunii "Scena europeană", începând cu ora 21.30.