Aurel Alexandrescu (11 aprilie 1903, Botoșani - 13 decembrie 1982, București) - cântăreț de lied/oratoriu, operă, operetă (tenor), profesor. Studii muzicale la Conservatorul din Iași (1928-1930), apoi la Conservatorul din București (1930-1932).
A debutat în oratoriul Creațiunea de J. Hyden (1932), sub conducerea lui Mihail Jora, în sala Radiodifuziunii Române din București, instituție în care a fost angajat ca solist vocal și funcționar la Direcția Programe, între 1936-1948.
Între 1963-1973 a fost profesor în cadrul Conservatorului "Ciprian Porumbescu" din București, unde i-a avut studenți pe Emilia Petrescu, Gheorghe Crăsnaru, Virginia Manu, Paulina Stavarache, Constanța Damian și mulți alții.
Din anul 1968, a făcut parte frecvent din juriul Festivalurilor-concurs desfășurate în Göttingen și Düsseldorf.
Hotărârea de a se face artist a luat-o după ce "acompaniatorul lui Enescu"- pianistul Nicolae Caravia -, l-a încurajat să urmeze o carieră artistică. Este admis la Conservatorul din Iași direct în anul II, la clasa profesorului Enrico Mezzeti, unde urmează cursul profesorului Antonin Ciolan.
Glasul lui Aurel Alexandrescu este un glas bine stăpânit, frumos diriguit, care interpretează pe alese doina, ca și cântecul de bucurie, liedul și aria de operetă sau recitativul dintr-un oratoriu. E cu adevărat un glas pentru microfon (Radio Universul, decembrie 1938, anul V, nr. 216).
Vasile Popovici (1901-1974) - compozitor, dirijor, profesor. Studii la Școala de dirijori din Odessa (1917), la Conservatorul din Iași (1918-1921). Profesor universitar la Iași, Chișinău și București. A cules și a publicat texte și melodii populare românești.
Vasile Popovici a fost consilier muzical la Radio București între1940-1959. A susținut emisiuni radiofonice, concerte-lecții și conferințe.
Vă invităm să ascultați cântece populare românești, din colecția Vasile Popovici, interpretate de Aurel Alexandrescu, acompaniat de Orchestra "Costică Tandin".
De când te-ai dus de la mine
Romanță din colecția Vasile Popovici, interpretată de Aurel Alexandrescu, acompaniat de Orchestra "Costică Tandin". Înregistrare Radio România (matriță SRR, RD 222), fixată pe disc de ebonită, fața [A], 78r/mv, (cota EB 118-1, inv. 127).
Leliță cu testemel
Cântec popular românesc, din colecția Vasile Popovici, interpretat de Aurel Alexandrescu, acompaniat de Orchestra "Costică Tandin". Înregistrare Radio România (matriță SRR, RD 223), fixată pe disc de ebonită, fața [B], 78r/mv (cota EB 118-2, inv. 127).
Sultana
Cântec popular românesc, din colecția Vasile Popovici, interpretat de Aurel Alexandrescu, acompaniat de Orchestra "Costică Tandin". Înregistrare Radio România (matriță SRR, RD 224), fixată pe disc de ebonită/shellac, fața [B], 78r/mv (cota EB 119, inv. 129).
Ileană, Ileană
Cântec popular românesc, din colecția Vasile Popovici, interpretat de Aurel Alexandrescu, acompaniat de Orchestra "Costică Tandin". Înregistrare Radio România (matriță SRR, RD 225), fixată pe disc de ebonită/shellac, fața [A], 78r/mv (cota EB 119, inv. 129).
Foaie verde trei alune. Cine ți-o pus nume, lume
Cântec popular românesc, din colecția Vasile Popovici, interpretat de Aurel Alexandrescu, acompaniat de Orchestra "Costică Tandin". Înregistrare Radio România realizată în anul 1941 (matriță RD 225, fața 2, piesa 2, fixată pe disc de ebonită/shellac, fața [B], 78r/mv (cota EB 119, inv. 129).
Aurel Alexandrescu (11 aprilie 1903, Botoșani - 13 decembrie 1982, București) - cântăreț de lied/oratoriu, operă, operetă (tenor), profesor. Studii muzicale la Conservatorul din Iași (1928-1930), apoi la Conservatorul din București (1930-1932)
Vă invităm să ascultați romanțe interpretate de tenorul Aurel Alexandrescu acompaniat Orchestra de Cameră Radio, dirijată de N. Rădulescu (1942):
Te cheamă privighetoarea
Romanță interpretată de Aurel Alexandrescu, acompaniat de Orchestra de Cameră Radio, dirijor: N. Rădulescu. Înregistrare Radio România, fixată pe disc de ebonită/shellac, 78r/m (cota EB 158-1, inv. 171).
Dorul
Romanță interpretată de Aurel Alexandrescu, acompaniat de Orchestra de Cameră Radio, dirijor: N. Rădulescu. Înregistrare Radio România, fixată pe disc de ebonită/shellac (cota EB 158-1, inv. 171).
Am trăit
Romanță de G. Georgescu, orchestrată de Vasile Popovici, interpretată de tenorul Aurel Alexandrescu acompaniat de Orchestra de Cameră Radio, dirijor: Nicolae Rădulescu. Înregistrare Radio România (matriță SRR 337), fixată pe disc de ebonită/shellac, fața A (cota EB 556-1, inv. 783).
Cât te-am iubit
Romanță interpretată de tenorul Aurel Alexandrescu, acompaniat de Orchestra de Cameră Radio, dirijor: N. Rădulescu, în orchestrația și aranjamentul muzical semnate de Vasile Popovici. Înregistrare Radio România (matriță SRR 338), fixată pe disc de ebonită/shellac, fața B (cota EB 556-2, inv. 783).
Paharul
Romanță de E. Alexandrescu, interpretată de Aurel Alexandrescu, acompaniat de Orchestra de Cameră Radio, dirijor: N. Rădulescu. Înregistrare Radio România (matriță SRR RD 335), fixată pe disc de ebonită/shellac, fața A (cota EB 159-1, inv. 172).
Doi ochi
Romanță de Grigore Ventura, interpretată de Aurel Alexandrescu, acompaniat de Orchestra de Cameră Radio, dirijor: N. Rădulescu. Înregistrare Radio România (matriță SRR RD 336), fixată pe disc de ebonită/shellac, fața B (cota EB 159-2, inv. 172).
La mijloc de codru des
Romanță compusă de Aurel Ion Eliade, pe versurile poetului Mihai Eminescu. Interpretează tenorul Aurel Alexandrescu, acompaniat de Orchestra de Cameră Radio, dirijor: N. Rădulescu. Înregistrare Radio România (matriță SRR RD 334), fixată pe disc de ebonită/shellac, fața B (cota EB 36, inv. 38).
E miezul nopții
Creație a compozitorului George Fotino, în interpretarea tenorului Aurel Alexandrescu, acompaniat de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de N. Rădulescu. Înregistrare Radio România (matriță SRR RD 334), fixată pe disc de ebonită/shellac, fața B (cota SRR 36, inv. 38).
Vă invităm să ascultați cântece populare românești, din colecția Vasile Popovici, interpretate de Aurel Alexandrescu, acompaniat de Orchestra "Costică Tandin", aici.
Valentina Crețoiu (12 martie 1909, București - 4 august 2003, Breaza) - interpretă de operă și operetă (soprană), lied/oratoriu și profesoară. Face studii muzicale de pian și teorie la Conservatorul din Cernăuți, apoi cursuri de canto la Conservatorul din București. A debutat pe scena Operei Române din București, la 20 de ani, cu rolul Păstoriței din Tannhäuser de R. Wagner. În 1933 este distinsă cu diploma de onoare la Concursul Internațional de canto și pian de la Viena. Cântă cu soțul ei Șerban Tassian și cu Dinu Bădescu.
Doina Stăncuței
Lucrare muzicală de inspirație folclorică, compusă de Tiberiu Brediceanu, în interpretarea sopranei Valentina Crețoiu, acompaniată de Orchestra Radio. Înregistrare Radio România (matriță SRR, RD 13), fixată pe disc de ebonită, fața [A] (cota EB 527-1, inv. 719).
Cântec de leagăn
Lucrare muzicală de inspirație folclorică, compusă de Constantin Brăiloiu, în interpretarea sopranei Valentina Crețoiu, acompaniată de Orchestra Radio. Înregistrare Radio România (matriță SRR, RD 14), fixată pe disc de ebonită, fața [B] (cota EB 527-2-1, inv. 719).
Sârbă
Lucrare muzicală de inspirație folclorică, compusă de Constantin Brăiloiu, în interpretarea sopranei Valentina Crețoiu, acompaniată de Orchestra Radio. Înregistrare Radio România (matriță SRR, RD 13), fixată pe disc de ebonită, fața [B] (cota EB 527-2-2, inv. 719).
Unde-aud cucul cântând
Lucrare muzicală din culegerile compozitorului Dumitru Georgescu Kiriac pe versuri populare. Valentina Crețoiu, acompaniată de Orchestra Radio. Înregistrare Radio România realizată la 28 august 1939 (matriță RD 17, fața [B]); copie disc de ebonită (cota SRR 41, inv. 43).
Alexandru Grozuță (n. 1 iulie 1907, județul Caraș-Severin - d. 14 octombrie 1999, București) - cântăreț de muzică populară și romanțe român. Debutează la Radio București la sfârșitul anilor 30.
În 1934 înregistrează la casa de discuriHis Master's Voice, piesele "Duce m'ași și tot m'ași duce" de Emil Monția și "Arde-mi-te-ai codru des" de Tiberiu Brediceanu, acompaniament del Orchestra "Adam Pinter". În perioada anilor '30 - '40, cântă cu orchestrele lui Ionel Cristea și Victor Predescu.
La 1 decembrie 1949 se înființează Orchestra de muzică populară Radio, care să acompanieze rapsozi populari sau să execute muzică instrumentală populară.Fondator, dirijor și prim-solist violonist a fost Ion Luca Bănățeanu, care în luna aprilie a aceluiași an fusese membru fondator al Orchestrei ”Barbu Lăutaru” al Institutului de Folklor. Orchestra populară Radio de atunci era compusă din 12 instrumentiști, între care: Traian Lăscuț-Făgărășanu – clarinetist, Iosif Milu și Ion
Murgu – taragotiști, Iosif Cocoș – țambalist, Moise Belmustață, Nelu Stan, Stan
Simion Bănățeanu și Aldar Arpad – violoniști și violiști, Marcel Budală –
acordeonist.
Ți-am adus mândro cercei
Piesă de muzică vocal-simfonică compusă de Emil Monția, interpretată vocal de Alexandru Grozuță alături de Orchestra Radio dirijată de Theodor Rogalski. Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune pe disc de ebonită, fața A (SRR RD 101), (EB-286-1, inv. 326).
Foaie verde pup de crin
Piesă de muzică vocal-simfonică compusă de Tiberiu Brediceanu, interpretată vocal de Alexandru Grozuță alături de Orchestra Radio dirijată de Theodor Rogalski. Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune pe disc de ebonită, fața B (SRR RD 102), (EB-286-1, inv. 326).
Păcurar la oi am fost
Piesă de muzică vocal-simfonică compusă de Sabin Drăgoi, interpretată vocal de Alexandru Grozuță alături de Orchestra Radio dirijată de Theodor Rogalski. Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune pe disc de ebonită, fața B (SRR RD 102), (EB-286-1, inv. 326).
Pe Mureș și pe Târnavă
Piesă de muzică populară, interpretată de Orchestra Ion Luca Bănățeanu, cu participarea solistului vocal Alexandru Grozuță. Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune pe disc de ebonită, fața A (SRR 126), (EB-160-1, inv. 173).
De cât bade-n casa voastră
Piesă de muzică populară, interpretată de Orchestra Ion Luca Bănățeanu, cu participarea solistului vocal Alexandru Grozuță. Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune pe disc de ebonită, fața B (SRR 127), (EB-160-1, inv. 173).
Soprana Emilia Guțianu, acompaniată de Orchestra Radio, dirijor: Alfred Alessandrescu:
Salcia
Creație din anul 1933 a compozitorului Theodor Rogalski, din seria "Trei cântece pe versuri populare pentru soprană și orchestră", interpretată de soprana Emilia Guțianu Alessandrescu și Orchestra Radio, sub bagheta lui Alfred Alessandrescu. Înregistrare Radio România realizată în anul 1941 (matriță RD 219) fixată pe disc ebonită (cota SRR 173, inv. 190).
Trandafir de pe răzoare
Lied compus de Sabin Drăgoi, pe versuri populare. Prelucrare pentru voce și orchestră. Interpretează soprana Emilia Guțianu Alessandrescu, acompaniată de Orchestra Radio, dirijor: Alfred Alessandrescu. Înregistrare Radio România realizată în anul 1939 (matriță RD 4, fața 1) fixată pe disc de ebonită (cota SRR 37, inv. 39).
S-a dus cucul
Lied compus de Tiberiu Brediceanu pe versuri populare. Interpretează soprana Emilia Guțianu Alessandrescu, acompaniată de Orchestra Radio, dirijor: Alfred Alessandrescu. Înregistrare Radio România realizată în anul 1939 (matriță RD 5, fața 2, piesa 1 fixată pe copie disc de ebonită (cota SRR 37, inv. 39).
La bordei cu crucea-naltă
Melodie populară din culegerea "Șase cântece populare românești" de Dumitru Georgescu Kiriac, pe versuri populare. Prelucrare pentru voce și orchestră. Interpretează soprana Emilia Guțianu Alessandrescu, acompaniată de Orchestra Radio, dirijor: Alfred Alessandrescu. Înregistrare Radio România realizată în anul 1939 (matriță RD 5, fața 2, piesa 2) fixată pe disc de ebonită (cota SRR 37, inv. 39).
Rodica Bujor, născută Eugenia Nedelea - Georgescu (1914-1995) este o cântăreață de romanțe și muzică populară. Studii muzicale la Conservatorul ASTRA din București, cu Quarto Santarelli și D. Mihăilescu-Toscani. A luat lecții particulare de canto cu Valentina Crețoiu.
Repertoriul său a cuprins piese din zona sub-carpatică (Dâmbovița, Argeș), romanțe, cântece de A. Giroveanu, Diamandi Gheciu, Ion Dumitrescu, Emil Gavriș ș.a.
A debutat la Radio București în 22 aprilie 1937 sub pseudonimul Rodica Bujor (ales de George Enescu), într-un program de muzică populară cu Orchestra condusă de Vasile Julea.
De-ar veni și sâmbăta
Cântec popular basarabean, interpretat de Rodica Bujor, acompaniată de Orchestra "Vasile Julea". Înregistrare Radio România (matriță SRR, 231), fixată pe disc de ebonită /shellac (cota EB-275-1, inv. 312).
Cântec de pahar
Cântec popular românesc, interpretat de Rodica Bujor, acompaniată de Orchestra "Vasile Julea". Înregistrare Radio România (matriță SRR, 247), fixată pe disc de ebonită /shellac (cota EB-275-1, inv. 312).
Evantia Costinescu (26 iulie 1906-29 iulie 1955) - soprană. Licențiată a Conservatorului bucureștean, unde studiază pian și canto. Debutează în 1934, pe scena Operei Române din București. După 1945, cariera ei va intra într-un con de umbră.
Bâr oiță
Piesă de inspirație folclorică, prelucrată de Nicolae Lungu, interpretată de soprana Evantia Costinescu, acompaniată de Orchestra Radio. Înregistrare Radio România (matriță SRR, 103), fixată pe disc de ebonită/shellac, fața [A] (cota EB 56, inv. 60-1).
Ciobănaș de la miori
Piesă de inspirație folclorică de Dumitru Georgescu-Kiriac, interpretată de soprana Evantia Costinescu, acompaniată de Orchestra Radio. Înregistrare Radio România (matriță SRR, 104), fixată pe disc de ebonită, fața [B] (cota EB 56, inv. 60-2).
Cumătrița
Piesă populară culeasă și prelucrată de Vasile Popovici, interpretată de soprana Evantia Costinescu, acompaniată de Orchestra Radio. Înregistrare Radio România (matriță SRR, 105), fixată pe disc de ebonită, fața [A] (cota EB 531-1-1, inv.723).
La o tufă de stejar
Piesă populară culeasă și prelucrată de Constantin Brăiloiu, interpretată de soprana Evantia Costinescu, acompaniată de Orchestra Radio. Înregistrare Radio România (matriță SRR, 105), fixată pe disc de ebonită, fața [A] (cota EB 531-1-2, inv. 723).
Ileană, Ileană
Piesă populară culeasă și prelucrată de Constantin Brăiloiu, interpretată de soprana Evantia Costinescu, acompaniată de Orchestra Radio. Înregistrare Radio România (matriță SRR, 106), fixată pe disc de ebonită, fața [B] (cota EB 531-2-1, inv. 723).