Trimisul special al Radiodifuziunii Române, Ion Ghițulescu, comentează ceremonia de deschidere a celei de-a XVII-a ediții a Jocurilor Olimpice de la Roma.
La Olimpiadă au participat 86 de țări. Au defilat 4.000 de sportivi, din cei 5.348 participanți la olimpiadă (4.727 bărbați și 611 femei).
Atletul Alexandru Bizim, sulițaș, a purtat drapelul delegației României. Printre sportivii care au defilat -, selecționați dintre cei care nu intrau în competiție a doua zi -, s-au aflat: Lia Manoliu, la a treia participare la o olimpiadă, Roger Mircea de 13 ani, cârmaci -, cel mai tânăr participant la Jocurile Olimpice, echipa de gimnastică câștigătoare a bronzului la Melbourne, canotorii, trăgătorii în frunte cu Iosif Sârbu și Ștefan Petrescu - medaliați olimpici.
România a participat cu 109 sportivi.
Ceremonia a fost deschisă de președintele Italiei, Gionanni Gronchi.
Vă invităm să ascultați principalele momente din festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară din 1960, surprinse de Ion Ghițulescu:
Roma, 26 august 1960. A doua zi a celei de-a XVII-a ediții a Jocurilor Olimpice de la Roma
În cea de-a doua zi a întrecerilor sportive, Constantin Gheorghiu a câștigat primul meci al turneului de box, fiind consemnată ca a șasea victorie românescă în calificările din serii, iar Mircea Dobrescu se anunță ca unul dintre favoriții categoriei muscă. În ring va intra și Vasile Gagu.
Între porțile Bazilicii lui Maxentius s-a desfășurat turneul de lupte. Aici, Dumitru Pârvulescu, Ion Cernea, și Shulz s-au calificat.
Pe lacul Albano, în apropiere de castelul Gandolfo, au început probele de kaiac-canoe. Caioniștii noștri s-au calificat în semifinale.
Prima medalie olimpică de aur a fost cucerită de echipa Italiei.
La Stadio del Nuoto, înotătorul Alexandru Mitrofan a luat startul într-una din seriile întrecerilor de natație.
Alte noutăți olimpice sunt transmise din studioul Radiodifuziunii (de la min. 7,30).
Știri sportive interne (de la min. 9,50).
Foto: Mircea Dobrescu (1930-2015) - pugilist român, membru al Clubului Steaua (CSAS). Laureat cu argint la Campionatul European din 1955 și la Jocurile Olimpice de la Melbourne, 1956.
Deși cea de-a treia zi a întrecerilor sportive este în desfășurare, nu s-a intrat încă în toiul competițiilor: multe dintre disciplinele sportive își așteaptă startul, iar pentru altele, finalele sunt programate în următoarea săptămână.
Italia a câștigat două titluri olimpice la ciclism.
Leon Rotman, pe apele lacului Albano, a obținut calificarea în finala probei de canoe simplu 1.000 metri și vorbește ascultătorilor despre performanța sa (de la min. 2,15).
La înot, Mitrofan s-a calificat în finalele probei de 200 metri bras.
Despre cursele de ciclism desfășurate cu o zi înainte, vorbește antrenorul echipei, Nicolae Voicu (de la min. 4,40).
Ion Ghițulescu a fost impresionat de concursul de sărituri la trambulină, câștigat de Ingrid Kramer, din Dresda.
Alte rezultate olimpice sunt transmise din studioul Radiodifuziunii (de la min. 7,30).
Știri sportive interne: box, handbal, fotbal (de la min. 10,40).
După o zi de întrerupere, pentru sportivi și turiști, întrecerile sportive au fost reluate. Finalele susținute de kaiatiștii și canoiștii români vor fi disputate în această zi, iar la înot, Mitrofan ia parte la semifinalele de 200 m bras.
Pe lacul Albano se desfășoară cele patru finale la care participă și România: canoe simplu (Leon Rotman), canoe dublu, caiac dublu fete și ștafeta 500 de metri kaiac.
Ion Ghițulescu comentează finala la canoe simplu bărbați, la care participă reprezentantul României, Leon Rotman (de la min. 2,55).
Leon Rotman face o declarație ascultătorilor postului Radio România, după câștigarea medaliei olimpice de bronz, cu timpul de 4 minute, 35 secunde și 8 zecimi (de la min. 5).
Declarația lui Dumitru Pârvulescu de la lupte clasice, după calificare (de la min. 6,00).
Alte rezultate olimpice sunt transmise din studioul Radiodifuziunii: baschet și fotbal (de la min. 6,20).
Știri sportive din țările socialiste (de la min. 7,40).
Foto: Leon Rotman (n. 22 iulie 1934, București) este un canoist român, dublu laureat cu aur la JO de la Melbourne din 1956 și laureat cu bronz la JO de la Roma, în 1960.
Pe o căldură sufocantă, se desfășoară cursa de ciclism pe asfalt, comentată de Ion Ghițulescu. Pe o distanță de 175 km și 380 m s-au întrecut 140 de cicliști, reprezentând 42 de națiuni. Ciclistul român Ion Cosma s-a clasat pe locul 5.
La lupte clasice continuă competiția cu Dumitru Pârvulescu și Ion Cernea iar la box, în optimile de finală participă Dobrescu, Puiu, Gheorghiu, Mihali, Stoenescu, Neagu, Negrea, Mariusan.
Alte noutăți olimpice sunt transmise din studioul Radiodifuziunii (de la min. 6).
Foto: Ion Cosma (1937-1997) - ciclist român, câștigător al Turului României în 1959 și 1961. La Olimpiada de la Roma, a terminat cursa pe locul 5.
Miercuri, 31 august, au început întrecerile de atletism iar în plină desfășurare sunt cele de scrimă, înot, polo, fotbal, hochei pe gheață, baschet și iahting. În faza finală se află competițiile de box, lupte și canotaj. S-au încheiat probele de kaiac-canoe, ciclism și pentatlon modern.
Ion Ghițulescu comentează partida de box câștigată de Mircea Dobrescu prin KO, în fața pugilistul elvețian, în două minute, printr-un un croșeu de dreapta. În sferturile de finală la box, s-a calificat și Constantin Gheorghiu.
La lupte clasice, România a ajuns în finale, Ion Cernea având asigurată medalia de argint și în semifinale vor evolua Pârvulescu și Țăranu. La floretă, Olga Orban și Maria Vicol, Ecaterina Orb s-au calificat în faza finală a competiției.
Alte rezultate olimpice sunt transmise din studioul Radiodifuziunii (de la min. 6,12).
Ion Cernea (n. 21 octombrie 1936) este un
luptător român, laureat cu argint la Roma 1960 și cu bronz la Tokio 1964.
După opt zile de la începerea Jocurilor Olimpice, s-au acordat 40 din cele 150 de titluri olimpice puse în joc.
La floretă femei, Maria Vicol este pe locul 3.
Ion Ghițulescu evocă momentele importante ale competiției de lupte libere, care au adus României trei medalii la lupte greco-romane: aur pentru Dumitru Pârvulescu (52 kg), argint lui Ion Cernea (57 kg) și bronz lui Ion Țăranu (79 Kg).
Maestrul emerit al sportului, Dumitru Pârvulescu, campion olimpic la lupte clasice, face o declarație, după câștigarea medaliei de aur (de la min. 6,35).
Alte rezultate olimpice sunt transmise din studioul Radiodifuziunii (de la min. 7,20).
Știri sportive din țară și de peste hotare (de la min. 9,10).
Dumitru Pârvulescu (14 iunie 1933 - 9 aprilie 2007) a fost un luptător român, laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară de la Roma și cu bronz la cele din 1964 de la Tokyo. A fost vicecampion mondial în 1961.
Maria Vicol (17 octombrie 1935-13 martie 2015) a fost o scrimeră română specializată pe floretă. A fost dublu laureată cu bronz la Roma 1960 și Mexico 1968 și campioană mondială pe echipe în 1969.
În 3 septembrie 1960, trimisul special al Radioului la Jocurile Olimpice de la Roma, Ion Ghițulescu, își informează ascultătorii despre rezultatele obținute și despre programul zilei și comentează probele de atletism, aruncarea ciocanului și cea de-a treia serie a probei de 1500 de metri plat bărbați, cea mai disputată probă, datorită valorii alergătorilor. Zoltan Vamoș s-a calificat de pe poziția a treia, în finală, cu 3 minute, 44 secunde și 9 zecimi.
Din studioul Radiodifuziunii sunt transmise alte noutăți olimpice (de la min. 8,00).
Noutăți sportive din țară și de peste hotare: preliminariile Campionatul european individual de tenis de câmp, debutul Campionatului categoriei A de fotbal, a șaptea etapă a Turului ciclist internațional al Slovaciei (de la min. 9,00).
Zoltan Vamoș (27 ianuarie 1936, Arad - 2001) - atlet român, descoperit de Cornel Iovănescu, legitimat la Știința Timișoara (1954-1956) și Dinamo București (din 1958), antrenat de Laszlo Hires (Ungaria) și Gheorghe Rugină.
Zoltan Vamoș a cucerit prima medalie obținută de atletismul masculin românesc: argint la 3000 m obstacole la Campionatele europene în aer liber de la Belgrad (1962). A avut trei clasări între primii 10 performeri mondiali ai sezonului, între 1960-1965 și a stabilit nu mai puțin de 15 recorduri naționale.
La Jocurile Olimpice de la Roma, din 1960, s-a clasat al cincilea la 1500 m.