Luță Ioviță (n. 6 ianuarie 1883, Dalci, Caraș-Severin - d. 1954, Timișoara) - taragotist român, descendent al unei familii de muzicanți. Alături de alți mari interpreți ai Banatului ca Ion Luca-Bănățeanu, Moise Belmustață, Efta Botoca, Ion Murgu, Luță Ioviță a fost unul dintre cei mai renumiți lăutari.
Vine la București, împreună cu familia, în 1923. Aici cântă mulți ani, la început în restaurantul-hotel "Regina", apoi în Piața Amzei.
S-a bucurat de numeroase apariții radiofonice și discografice.
Jocul romilor din Ciclova
Jocul romilor din Ciclova, interpretat de Taraful "Luță Ioviță". Înregistrare Radio România (matriță SRR 163), fixată pe disc de ebonită, fața A (cota EB 136-1-1, inv. 172).
Pe loc din Banat
Joc bănățean, interpretat de Taraful "Luță Ioviță". Înregistrare Radio România (matriță SRR 163), fixată pe disc de ebonită, fața A (cota EB 136-1-2, inv. 172).
Hora din Județul Caraș
Horă bănățeană, interpretată de Taraful "Luță Ioviță". Înregistrare Radio România (matriță SRR 164), fixată pe disc de ebonită, fața B (cota EB 136-2, inv. 172).
Dans popular românesc cu strigături, din zona Olteniei, interpretat de Orchestra "Costică Tandin", dirijor: Costică Tandin. Înregistrare Radio România (matriță SRR, RD 70), fixată pe disc de ebonită, fața A (cota EB-85).
Sârba de la Bâlta
Cântec popular românesc, din zona Olteniei, interpretat de Orchestra "Costică Tandin", dirijor: Costică Tandin. Înregistrare Radio România (matriță SRR, RD 71), fixată pe disc de ebonită, fața B (cota EB-85).
Ursărița
Joc popular românesc, din colecția Vasile Popovici, interpretat de Orchestra "Costică Tandin". Înregistrare Radio România (matriță SRR 228), fixată pe disc de ebonită, fața [A] (cota EB 117-1-1, inv. 126).
Pălămița
Joc popular românesc, din colecția Vasile Popovici, interpretat de Orchestra "Costică Tandin". Înregistrare Radio România (matriță SRR 228), fixată pe disc de ebonită, fața [A] (cota EB 117-1-2, inv. 126).
Hop, leleo!
Cântec popular românesc, din colecția Vasile Popovici, interpretat de Orchestra "Costică Tandin". Înregistrare Radio România (matriță SRR 229), fixată pe disc de ebonită, fața [B] (cota EB 117-2-1, inv. 126).
Mocăncuța
Joc popular românesc, din colecția Vasile Popovici, interpretat de Orchestra "Costică Tandin". Înregistrare Radio România (matriță SRR 229), fixată pe disc de ebonită, fața [B] (cota EB 117-2-2, inv. 126).
Doina de la Vâlcea
Piesă de muzică populară românească, interpretată de Orchestra Costică Tandin. Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune pe disc de ebonită, fața A (SRR RD 74), (EB-357-1, inv. 441).
Hora din cimpoi
Piesă de muzică populară românească, interpretată de Orchestra Costică Tandin. Înregistrare realizată pe disc de ebonită, fața A (SRR RD 74), (EB-357-1, inv. 441).
Rustemul ca la Mehedinți
Piesă de muzică populară românească, interpretată de Orchestra Costică Tandin. Înregistrare realizată pe disc de ebonită, fața B (SRR RD 75), (EB-357-1, inv. 441).
Fănică Luca (Iordache Luca Ștefan), naist, virtuoz român care a participat la două expoziții universale (Paris, 1937 și New York, 1939) și a apărut în spectacole muzicale în Franța și Anglia, cu mare succes.
S-a născut în București, în 5 aprilie 1894, în familia muscalagiului Iordache. Învață de mic să cânte la nai și în 1907 este angajat să cânte în taraful vestitului lăutar țambalagiu și cântăreț Lache din Găești, Dâmbovița. În 1910, angajat în orchestra lui Carabulea, face primul turneu în Asia Mică. Cântă în restaurantele bucureștene Suzana, Leul și Cârnatul, Pariziana.
În 1929 își formează propria orchestră, cu care va concerta cu regularitate, la noul post de radio ”Radio București”.
Colaborarea cu Grigoraș Dinicu și cu Maria Tănase la Expoziția de la Paris din 1937 îl va face să se desprindă de "manierismul" lăutăresc: "Succesele doinelor, horelor, sârbelor și Ciocârliei cântate la nai și orchestră, greu le voi uita".
Participant în Primul Război Mondial este decorat cu Serviciul Credincios cu spade, bărbăție și credință, Crucea comemorativă și Medalia Victoria; în anii celui de-Al Doilea Război Mondial va cânta în spitalele de răniți.
În 1951, Fănică Luca devine solist al Orchestrei Barbu Lăutaru.
Profesor la catedra de muzică populară a Liceului de Muzică nr. 1, Fănică Luca își alegea elevii de pe ulițele satelor din Dâmbovița, îi aducea la București și le preda naiul cu pasiune. La clasa lui erau Radu Simion, Damian Luca și Gheorghe Zamfir. I-a format și pe Damian Cârlănaru, Constantin Dobre, Stanciu Simion, Nicolae Pârvu ș.a.
În 25/26 octombrie 1968, Fănică Luca încetează din viață.
Hora boierească și Hora lui Marin Nebunul
Piese de muzică populară românească, interpretate de Orchestra Fănică Luca. Înregistrare realizată pe disc de ebonită, Electrecord, fața A (SRR RD 88, Studio Electrecord), (EB-248-1, inv. 738).
Doină, Horă și Ciocârlia
muzică populară românească, folclor muzical, Orchestra Fănică Luca, disc de ebonită, Electrecord, 78r/m
Piese de muzică populară românească, interpretate de Orchestra Fănică Luca. Înregistrare realizată pe disc de ebonită, Electrecord, fața B (SRR RD 89, Studio Electrecord), (EB-248-1, inv. 738).
La casa cu trestioară și Sârba lui Fănică Luca
Piese de muzică populară românească (Muntenia, Moldova), interpretate la nai de Fănică Luca, acompaniat de orchestra sa. Înregistrare Radio România (matriță RD 90, fața 1); copie disc de ebonită (cota SRR 402, inv. 517).
Leliță Ioană și Horă
Piese de muzică populară românească (Moldova), interpretate la nai de Fănică Luca, acompaniat de orchestra sa. Înregistrare Radio România (matriță RD 91, fața 2); copie disc de ebonită (cota SRR 402, inv. 517).
Nicu Stănescu (1903-1971) face parte dintr-o familie de lăutari din orașul Ploiești, întinsă pe patru generații de muzicanți, stabilită în capitală, la începutul secolului XX.
În anul 1927, tânărul violonist termină Conservatorul la clasa Cecilia Nitzulescu-Lupu, unde Enescu venea după 1920 să susțină cursuri benevole pentru studenții trimiși de el după o audiție particulară.
Violonistul și dirijorul Nicu Stănescu a animat ansamblurile Ciocârlia, Barbu Lăutaru, Perinița, Orchestra de Muzică Populară a Radiodifuziunii Române - practic cele mai importante formații folclorice de la mijlocul secolului XX. Săptămânal, concerta la Radio-București.
Repertoriul lui Nicu Stănescu a cuprins piese "clasice lăutărești", moștenite din secolul al XIX-lea, cât și melodii, romanțe și jocuri populare culese și prelucrate de el, fie pentru instrument, fie pentru orchestră.
Geamparalele bulgărești
Geampara executată la vioară de Nicu Stănescu, acompaniat de orchestra sa. Înregistrare Radio România realizată în anul 1948 (matriță RD 54, fața 1), fixată pe disc de ebonită (cota SRR 430, inv. 564).
Hora cu opriri
Horă muntenească executată la vioară de Nicu Stănescu, acompaniat de orchestra sa. Înregistrare Radio România realizată în anul 1948 (matriță RD 55, fața 2), fixată pe disc de ebonită (cota SRR 430, inv. 561).
Hora lui Nicu Stănescu
Horă muntenească executată la vioară de Nicu Stănescu, acompaniat de orchestra sa. Înregistrare Radio România realizată în anul 1948 (matriță RD 55, fața 1), fixată pe disc de ebonită (cota SRR 430, inv. 561).
Sârba în loc
Piesă de muzică populară românească, interpretată de Orchestra Nicu Stănescu. Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune pe disc de ebonită, fața B (SRR RD 51), (EB-391-1, inv. 492).
Brâul de la Rahova
Cântec popular românesc, interpretat de Nicu Stănescu la vioară, acompaniat de orchestra sa. Înregistrare Radio România (matriță SRR, RD 56), fixată pe disc de ebonită, fața A (cota EB 369).
Cântecul lui Radu
Cântec popular românesc, interpretat de Nicu Stănescu la vioară, acompaniat de orchestra sa. Înregistrare Radio România (matriță SRR, RD 57), fixată pe disc de ebonită, fața B (cota EB 369).
Argintarul
Cântec popular românesc interpretat de Orchestra "Nicu Stănescu", dirijor: Nicu Stănescu. Înregistrare Radio România (matriță SRR, RD 53), fixată pe disc de ebonită, fața B (cota EB 440).
Hora-n loc
Horă bucovineană, interpretată de Orchestra "Nicu Stănescu". Înregistrare Radio România (matriță SRR, 116), fixată pe disc de ebonită, fața [A] (cota EB 565-1, inv. 814).
Sârba lui Taraban
Sârbă, interpretată de Orchestra "Nicu Stănescu". Înregistrare Radio România (matriță SRR, 116), fixată pe disc de ebonită, fața [A] (cota EB 565-1, inv. 814).
Breaza ca la Comarnic
Joc popular muntenesc, interpretat de Orchestra "Nicu Stănescu". Înregistrare Radio România (matriță SRR, 117), fixată pe disc de ebonită, fața [B] (cota EB 565-2, inv. 814).
Fănică Vișan a fost un cunoscut violonist român și conducător de taraf. Născut la începutul secolului XX, într-o familie de lăutari vestiți de pe Valea Argovei, a făcut înregistrări la Radio și Electrecord, dar și pentru arhiva Institutului de Etnografie și Folclor, unele cu taraful pe care-l conducea, altele acompaniat la țambal de fratele său, Sterică Vișan.
În 1958, pe un disc de vinyl mic, intitulat "Muzică populară țigănească", împărțit cu Dona Dumitru Siminică, înregistra, la vioară și voce, acompaniat de taraful său două cântece: "Caman te iau ando parco / Vreau să mă duc în parc" și "Dă-mi boierule, nevasta".
Găinușa
Piesă de muzică populară, interpretată de Orchestra "Fănică Vișan". Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune, fixată pe disc de ebonită, fața A (EB-200-1, inv. 217).
Dura
Piesă de muzică populară, interpretată de Orchestra "Fănică Vișan". Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune, fixată pe disc de ebonită, fața B (EB-200-2, inv. 217).
Ca pe Argeș
Piesă de muzică populară românească, interpretată de Orchestra "Fănică Vișan". Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune, fixată pe disc de ebonită, fața A (EB-59-1, inv. 64).
Mândro, nu ești vrednică
Piesă de muzică populară românească, interpretată de Orchestra "Fănică Vișan". Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune, fixată pe disc de ebonită, fața B (EB-59-2, inv. 64).
Compozitorul bănățean Ion Cucu (sau Ion Cucu-Bănățeanu) s-a născut în 1894, în Almăj. După război, înființează Orchestra și Fanfara Liceului din Turnu Măgurele, conduce orchestra și organizează festivaluri de muzică. La Bozovici, după 1924, pune bazele Școlii de Arte și Meserii "Eftimie Murgu", al cărei director va fi și conduce fanfara "Doina Almăjului".
Multe din cântecele interpretate de corul bărbătesc de la Biserica din Bozovici, poartă semnătura lui Ion Cucu.
Craioveanca și Ca la munte
Cântec popular românesc, interpretat de Orchestra "Garofița", dirijor: Ion Cucu-Bănățeanu. Înregistrare Radio România (matriță SRR, 97), fixată pe disc de ebonită, fața [A] (cota EB 439, inv. 574).
Românul
Cântec popular românesc, interpretat de Orchestra "Garofița", dirijor: Ion Cucu-Bănățeanu. Înregistrare Radio România (matriță SRR, 98), fixată pe disc de ebonită, fața [B] (cota EB 439-2, inv. 574).
Grigore Kiazim (1913-1989), născut în localitatea Măcin din Județul Tulcea, a fost printre primii cobzari români care a abordat piese concertante, în paralel cu interpretarea muzicii tradiționale a comunităților etnice din Dobrogea.
În anul 1934 este invitat să cânte și să înregistreze la Radio, colaborare care s-a desfășurat pe parcursul a jumătate de secol.
Doină și Horă
Cântec popular românesc, interpretat de Orchestra "Grigore Kiazim", dirijor: Grigore Kiazim. Înregistrare Radio România (matriță SRR, RD 145), fixat pe disc de ebonită, fața A (cota EB-153).
Sârba nuntașilor
Cântec popular instrumental, interpretat de Orchestra "Grigore Kiazim", dirijor: Grigore Kiazim. Înregistrare Radio România (matriță SRR, RD 146), fixată pe disc de ebonită, fața B (cota EB-153).
Sârba de la Craiova
Piesă de muzică populară românească, interpretată de Orchestra Grigore Kiazim. Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune pe disc de ebonită, fața A (EB-412-1, inv. 535).
Leliță Floare
Piesă de muzică populară românească, interpretată de Orchestra Grigore Kiazim. Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune pe disc de ebonită, fața B (EB-412-1, inv. 535).
Hora încurcată
Piesă de muzică populară românească, interpretată de Orchestra Grigore Kiazim. Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune pe disc de ebonită, fața B (EB-412-1, inv. 535).
Mânioasa
Piesă de muzică populară românească, interpretată de Orchestra Grigore Kiazim cu participare solistului instrumentist Grigore Kiazim la mandolină. Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune pe disc de ebonită, fața A (EB-393-1, inv. 496).
Sârba din Moldova
Piesă de muzică populară românească, interpretată de Orchestra Grigore Kiazim cu participarea solistului instrumentist Grigore Kiazim la mandolină. Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune pe disc de ebonită, fața A (SRR RD 116), (EB-393-1, inv. 496).
Dinspre ziuă
Piesă de muzică populară românească, interpretată de Orchestra Grigore Kiazim cu participare solistului instrumentist Grigore Kiazim la mandolină. Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune pe disc de ebonită, fața B (EB-393-1, inv. 496).
Omule cu caii buni
Piesă de muzică populară, interpretată de Orchestra Grigore Kiazim. Înregistrare realizată de Societatea Română de Radiodifuziune pe disc de ebonită, fața A (EB-137-1, inv. 147).
Doină oltenească, interpretată de Iliuță Rudăreanu, la clarinet și de orchestra sa. Înregistrare Radio România (matriță SRR, 108), fixată pe disc de ebonită, fața [A] (cota EB 355-1, inv. 434).
Morărița
Sârbă oltenească, interpretată de Iliuță Rudăreanu, la clarinet și de orchestra sa. Înregistrare Radio România (matriță SRR, 109), fixată pe disc de ebonită, fața [B] (cota EB 355-2, inv. 434).