Fratii Scharwenka - compozitori romantici si pedagogi faimosi
La Cabinetul de curiozități din 24 ianuarie, acest spațiu rezervat explorărilor într-o lume a creațiilor muzicale mai puțin cunoscute vă propune un teritoriu al romantismului, conturat - în principiu - în ultimele decenii ale secolului XIX.
Așa cum s-a întâmplat de multe ori în cazul unor frați care au activat în același domeniu, (cei 2 Haydn - Joseph și Michael, cei doi Mendelssohn - Felix și Fanny, pentru a oferi doar câteva exemple) istoria a păstrat pe soclurile sale în primul rând unul dintre personaje… Nu este aici locul și momentul judecării aspectelor calitative ale creațiilor respective; este doar intenția de a puncta o situație similară în cazul celor doi frați Scharwenka, activitatea lui Ludwig Philipp Scharwenka fiind în bună parte eclipsată de pregnanta carieră solistică și de personalitatea energică și plină de inițiative a lui Franz Xaver, cu 3 ani mai tânăr.
Biografia celor 2 frați a început la fel dar a evoluat mai târziu în direcții oarecum diferite. S-au născut într-o localitate din Prusia de răsărit la Samter, în apropiere de Poznan (astăzi între granițele Poloniei)…. Au primit primele îndrumări muzicale de la mama lor iar în autobiografia sa Franz Xaver Scharwenka povestește că au crescut înconjurați de dragostea părinților a căror bucurie au fost ei, copiii dar și de privirile mai temătoare ale vecinilor, supărați de faptul că mezinul le desena cu bucăți de cărbune pe pereții caselor locomotive în care mecanicul cânta la vioară! Cu o notă de umor lesne de înțeles, ajuns la vârsta maturității și celebru de o parte și de alta a Atlanticului, Franz Xaver Scharwenka mărturisea că își ilustra de pe atunci cele două mari pasiuni care îi vor guverna existența: muzica și călătoriile!
Fratele mai mic și-a afirmat personalitatea interpretativă și componistică mult mai pregnant, fiind un personaj faimos al vremii, de o parte și de alta a Atlanticului. Cronicarii de peste ocean au evocat prestanța aristocratică, apariția falnică, elegantă, descinsă parcă din saloanele sclipitoare ale balurilor nobiliare; chiar și ținuta lui vestimentară sugera asemenea comparație.
Plin de idei, de fantezie, energic, a cucerit nu numai prin talentul pianistic (era admirată mereu frumusețea sunetului său cald dar și forța strălucitoare alternând cu momentele de sensibilitate și candoare lirică) ci și prin inspirația componistică, al său Dans polonez op.3, scris la 19 ani și publicat apoi în nenumărate versiuni instrumentale, aducând prin vânzările obținute - după cum s-a relatat în epoca respectivă - peste un million de dolari editorilor săi! Acea miniatură l-a fermecat chiar și pe Franz Liszt, care și-a manifestat și dorința de a-l cunoaște pe autor… Auzind aceasta, tânărul musician s-a dus la Weimar, unde - neavând o carte de vizită - s-a prezentat maestrului cu…eticheta pălăriei sale, pe care era scrisă fraza de început a acestui dans polonez, în locul inițialelor proprietarului. Liszt a recunoscut imediat opusul și numele autorului, pe care l-a inivitat să îi cânte și alte lucrări! Povestea face parte din aureola legendară care a însoțit decenii de-a rândul personalitatea lui Franz Xaver Scharwenka - autorul, pianistul cu turnee în Europa, Statele Unite și în Canada, dirijorul și profesorul, întemeietor de instituții de învățământ a cărui biografie artistică a depășit o jumătate de secol de faimă, pe parcursul celor aproape 75 de ani de viață.
Aspecte diferite ale creației celor doi muzicieni romantici sunt reliefate în cadrul ediției din 24 ianuarie a Cabinetului de curiozități (în reluare sâmbătă 26 ianuarie, de la 16,30).