Cu o săptămână înainte de închiderea Jocurilor Olimpice, Ion Ghițulescu, trimisul special al Radiodifuziunii, face bilanțul competiției: România se află pe locul 10 din 84 de țări prezente la olimpiadă, atât din punct de vedere al medaliilor, cât și al punctajului, înaintea Japoniei, Franței, Canadei, Suediei, etc. Sunt evidențiați: Dumitru Pârvulescu, Ion Cernea, Ion Țăranu, Leon Rotman, Maria Vicol, Ion Monea.
La rubrica "Sport" sunt anunțate rezultatele primelor partide din cel de-al 42-lea Campionat de fotbal (de la min. 3,50) și sunt evidențiate principalele faze ale meciurilor. Pe stadionul "Republica" se desfășoară concursuri de verificare ale atleților care se pregătesc pentru Balcaniadă. Sunt anunțate rezultatele Campionatului individual de tenis și ale competițiilor din hambal. Ștrandul Tineretului din București a găzduit întrecerea a peste 200 de elevi din 16 orașe din țară. Rezultatele concursului Pronosport nr. 36, etapa din 4 septembrie 1960.
Maria Vicol (17 octombrie 1935-13 martie 2015) a fost o scrimeră română specializată pe floretă. A fost dublu laureată cu bronz la Roma1960 și Mexico 1968 și campioană mondială pe echipe în 1969.
La Roma, ploaia în rafale și vântul puternic influențează desfășurarea întrecerilor.
În concursurile de atletism, probele de 110 metri garduri și aruncarea discului se desfășoară în aer liber.
La aruncare discului, Lia Manoliu, după desfășurarea primelor trei aruncări eliminatorii se afla pe locul al doilea (52,36 m). După ultimele aruncări, Lia Manoliu - participantă la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, va obține medalia de bronz cu 52 metri și 36 cm.
La Terme di Caracalla au început concursurile de gimnastică.
Alte noutăți olimpice: În probele finale s-au calificat Adalbert Bulat, la spadă, iar la pistol precizie Ilie Nițu și Gavril Maghiar (de la min. 7,40).
Lia Manoliu (25 aprilie 1932-9 ianuarie 1998) a fost o atletă română, care a cucerit trei medalii olimpice, una de aur, în 1968, la Mexico City și două de bronz, în 1960, la Roma și în 1964, la Tokyo. A fost de doisprezece ori campioană națională și de șapte ori campioană balcanică. A fost prima sportivă din lume care a participat la șase ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice: Helsinki 1952, Melbourne 1956, Roma 1960, Tokio 1964, Ciudad de Mexico 1968 și München 1972, performanță consemnată în "Guiness Book of Records".
În aprilie 2017, Teatrul Național Radiofonic a prezentat în premieră, în seria Biografii, memorii, Drumul spre Cartea Recordurilor și Lacrima din aurul olimpic, primele spectacole-document dedicate unei legende din lumea sportului: Lia Manoliu.
În finala probei de 1.500 metri plat, alergătorul român Zoltan Vamoș se află în plutonul fruntaș, pe poziția a treia. În ultimul tur, ritmul este puternic, finala deosebit de dificilă, iar Zoltan Vamoș va încheia al cincilea cursa cu 3 minute, 40 de secunde și 8 zecimi. Ion Ghițulescu comentează finala probei de 1500 metri plat, câștigată de australianul Herb Elliott.
Alte noutăți olimpice sunt transmise din studioul Radiodifuziunii (de la min. 7).
Știri de la Campionatul republican de tenis de câmp și un anunț privitor la ziarul "Sportul popular", cu materiale de la trimișii speciali Radio România (de la min. 8,40).
Zoltan Vamoș (27 ianuarie 1936, Arad - 2001) - atlet roman care a obținut prima medalie în atletismul masculin românesc: argint la 3000 m obstacole la Campionatele europene în aer liber de la Belgrad (1962). A avut trei clasări între primii 10 performeri mondiali ai sezonului, între 1960-1965 și a stabilit nu mai puțin de 15 recorduri naționale. La Jocurile Olimpice de la Roma din 1960, s-a clasat al cincilea la 1500 m.
Aflat în sala comentatorilor de la Centrul olimpic Radio-TV, Ion Ghițulescu își informează ascultătorii cu privire la ultimele rezultate din yahting și atletism.
La 10.000 m participă Constantin Grecescu. Iosif Sârbu s-a calificat pe primul loc în finala probei de armă liberă calibru redus iar Ion Dumitrescu în finala probei de talere. Gimnastele se vor întrece în probele libere alese.
La polo, box și gimnastică, Ion Ghițulescu subliniază lipsa de imparțialitate a arbitrilor, care au favorizat anumite echipe în dauna altora. Ziarul francez "L'Equipe" publică în această chestiune un articol semnificativ, în care se spune că maniera de arbitraj de la Roma a avut drept rezultat clar eliminarea din cursă a echipelor mici. Arbitrii, scrie "L'Equipe", au făcut exces de zel pentru a face plăcere gazdelor.
Pe 8 septembrie, la săritura în înălțime va concura recordmena mondială Iolanda Balaș. Alături de ea s-au calificat 14 concurente.
Din studio sunt transmise rezultatele Campionatelor republicane de tenis de câmp și programul sportivilor români în întrecerile din lunile octombrie și noiembrie.
Cu o zi înainte, Iolanda Balaș cucerea titlul olimpic la săritura în înălțime. Ion Ghițulescu face revista presei.
L'Equipe: "Iolanda Balaș este cea mai categorică învingătoare a întrecerilor olimpice de la Roma. Este cel mai uluitor fenomen al Jocurilor Olimpice. Ea nu încetează să urce recordul lumii la înălțimi și de ce să nu admitem la altitudini, pe care nu ni le imaginam."
Roma Sport: "Ștacheta ridicată la 1,85 dă oricui de gândit. Iată de ce Iolanda Balaș a avut dreptul înainte de săritură la cea mai profundă tăcere".
Ion Ghițulescu comentează săritura Iolandei Balaș la 1,85, momentul victoriei și festivitatea de premiere, cu intonarea imnului național al României.
Ion Dumitrescu a câștigat la 35 de ani aurul, cu 192 de talere sparte. El l-a învins pe favoritul gazdelor, italianul Galliano Rossini, campion olimpic la JO Melbourne 1956, care a reușit să doboare 191 de talere. Pe locul trei, cu 190 de puncte a terminat rusul Sergei Kalinin.
La pistol viteză, Petrescu și Maghiar au ocupat locurile 5 și 6 iar Rotaru și Sârbu s-au clasat pe locurile 1 și 2 în eliminatoriile probei de armă liberă, calibru redus 60 de focuri culcat.
Alte noutăți olimpice. La gimnastică, Sonia Iovan s-a clasat pe locul 6 la sol și la paralele inegale și pe 5 la sărituri (de la 6,30).
Alte știri. Turul R.P.R. la ciclism va începe în 13 etape, 1600 km (de la min 6,30).
Ion Dumitrescu (n. 18 iulie 1925, București - d. 1999) a fost un trăgător de tir român, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Roma.
Penultima zi a Olimpiadei, ultima zi a recordurilor olimpice.
Ion Ghițulescu transmite despre succesul de presă al olimpicilor Iolandei Balaș și Ion Dumitrescu precum și al sportivilor români, în general.
România s-a clasat pe locul 11, din 84 de țări prezente la olimpiadă și a cucerit 10 medalii:
3 medalii de aur: Iolanda Balaș la atletism, săritura în înălțime; Dumitru Pârvulescu la lupte greco-romane, 52 kg și Ion Dumitrescu la tir sportiv talere trap;
1 medalie de argint câștigată de Ion Cernea la lupte greco-romane, 57 kg;
6 medalii de bronz: Lia Manoliu la aruncarea discului; Ion Monea la box, 75 kg; Echipa de gimnastică artistică, formată din: Atanasia Ionescu, Sonia Iovan, Elena Leuștean, Elena Niculescu, Uta Schlandt, Emilia Vătășoiu; Leon Rotman la kaiac-canoe; Ion Țăranu la lupte greco-romane ; Maria Vicol la floretă individual.
Alte noutăți olimpice sunt transmise din studiul Radiodifuziunii (de la min. 5,30). Au fost desemnați câștigătorii finalei pe aparate din cadrul concursurilor la gimnastică.
Emisiune dedicată atletei Iolanda Balaș, difuzată la Radio România în 1965, în ciclul de emisiuni "File din istoria sportului românesc", cu titul "Olimpiadele Iolandei".
Reportaj radiofonic realizat de Ioan Chirilă.
Ioan Chirilă: "Niciodată în istoria atletismului, un sportiv nu a izbutit să se desprindă cu atâta prestanță de toți urmăritorii săi. Niciodată un sportiv nu a fost în situația de a lupta mai mult cu sine însuși."
Emisiunea conține principalele momente din activitatea de pregătire și competițională ale Iolandei Balaș.
La 30 de ani de la primul 10 în istoria gimnasticii mondiale, Octavian Vintilă rememorează performanțele Nadiei Comăneciși ale echipei de gimnastică a României la cea a de-a XXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară de la Montreal din 1976.
Emisiunea include relatarea lui Octavian Vintilă de la Jocurile Olimpice de la Montreal, în ultima zi a întrecerilor (de la min. 2,44).
Octavian Vintilă comentează exercițiul la sol al Nadiei Comăneci, la cea a de-a XXII-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară de la Moscova din 1980:
Fragmente dintr-o emisiune sportivă realizată de Octavian Vintilă în 2006, inclusă în Arhiva Radio România.
Fost sportiv de performanță la scrimă în proba de sabie,
Octavian Vintilă (22 iunie 1938-19 aprilie 2024) a îmbrățișat cariera de
jurnalist sportiv, fiind unul din cei mai activi comentatori de radio. A fost
trimisul special Radio România la șase ediții ale Jocurilor Olimpice, începând
cu cea din 1976. Între 2006-2011 a fost președintele Asociației Presei Sportive
(APS).