EMISIUNI A-Z | Emisiuni sportive

Roma, 9 septembrie 1960. Întrecerile celei de-a XVII-a ediții a Jocurilor Olimpice de la Roma. Ion Dumitrescu este primul campion olimpic la talere din istoria tirului sportiv românesc, medaliat cu aur

Ion Dumitrescu (n. 18 iulie 1925, București - d. 1999)

Cu o zi înainte, Iolanda Balaș cucerea titlul olimpic la săritura în înălțime. Ion Ghițulescu face revista presei.

L'Equipe: "Iolanda Balaș este cea mai categorică învingătoare a întrecerilor olimpice de la Roma. Este cel mai uluitor fenomen al Jocurilor Olimpice. Ea nu încetează să urce recordul lumii la înălțimi și de ce să nu admitem la altitudini, pe care nu ni le imaginam."

Roma Sport: "Ștacheta ridicată la 1,85 dă oricui de gândit. Iată de ce Iolanda Balaș a avut dreptul înainte de săritură la cea mai profundă tăcere".

Ion Ghițulescu comentează săritura Iolandei Balaș la 1,85, momentul victoriei și festivitatea de premiere, cu intonarea imnului național al României.

Ion Dumitrescu a câștigat la 35 de ani aurul, cu 192 de talere sparte. El l-a învins pe favoritul gazdelor, italianul Galliano Rossini, campion olimpic la JO Melbourne 1956, care a reușit să doboare 191 de talere. Pe locul trei, cu 190 de puncte a terminat rusul Sergei Kalinin.

La pistol viteză, Petrescu și Maghiar au ocupat locurile 5 și 6 iar Rotaru și Sârbu s-au clasat pe locurile 1 și 2 în eliminatoriile probei de armă liberă, calibru redus 60 de focuri culcat.

Alte noutăți olimpice. La gimnastică, Sonia Iovan s-a clasat pe locul 6 la sol și la paralele inegale și pe 5 la sărituri (de la 6,30).

Alte știri. Turul R.P.R. la ciclism va începe în 13 etape, 1600 km (de la min 6,30).

Ion Dumitrescu (n. 18 iulie 1925, București - d. 1999) a fost un trăgător de tir român, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Roma.