Ziua Europeană a Muzicii Vechi, 21 martie, ora 13,00
Întreaga Europă se pregătea, înaintea răspândirii unui virus nefast nouă tuturor, pentru a sărbătorii Ziua Europeană a Muzicii Vechi în 21 martie . Regret că încep cu o asemenea afirmație, dar orice activitate publică fiind suspendată, nu ne rămâne decât să aniversăm pe calea undelor, un fenomen muzical care a durat mai bine de 1000 de ani până la apariția clasicismului. Este important să păstrăm această idee de aniversare, avem nevoie de ideea de a celebra frumosul, creativitatea și tot ceea ce poate înălța spiritul uman, mai ales într-o perioadă atât de problematică.
Ne reamintim datele esențiale. Ziua Muzicii Vechi a fost decretată începând cu anul 2013 de REMA, "Rețeaua Europeană a Muzicii Vechi" cu sediul la Paris, în 21 martie, după cum știm, data nașterii lui Johann Sebastian Bach. În fiecare an este ales un ambasador, un purtător de cuvânt din rândul celor mai valoroși artiști specializați în interpretarea muzicii vechi. În acest an este vorba despre violonista și dirijoarea Rachel Podger, cu o activitate cu totul remarcabilă de-a lungul anilor, ca leader al ansamblurilor "Gabrieli Consort and Players", "The English Concert" până în anul 2002, "Orchestra of the Age of Englitenment", "Arte dei Suonatori", și ca solistă a "Academiei de Muzică Veche" din Anglia.
Ce declară Rachel Podger în calitatea sa de ambasador al Zilei Europene a Muzicii Vechi pentru anul 2020? Dincolo de faptul că se simte privilegiată pentru această numire, citează o afirmație făcută de Bach: "eu cânt notele așa cum sunt scrise, dar Dumnezeu este cel care face muzica. Recunoașterea și expansiunea muzicii vechi reprezintă munca mea de o viață și pe măsură ce continui să interpretez și să predau această muzică în lume, voi flutura cu mândrie steagul acestui eveniment al Zilei Muzicii vechi, sperând că această muzică va continua să vindece ceea ce este divizat și să creeze armonie între toți oamenii".
Desigur Rachel Podger apare în sumarul acestui maraton chiar de la început ca solistă a unui Concert de Johann Sebastian Bach, BWV 1041 în la minor, acompaniată fiind de ansamblul Brecon Baroque, orchestra festivalului de muzică veche cu același nume înființat de violonista britanico-germană încă din anul 2005. Peste patru ore de muzică veche puteți asculta la Radio România Muzical în această zi aniversară, madrigale, suite orchestrale, concerte, cantate, arii, variațiuni, lucrări laice și sacre, începând cu legendara "Carte purpurie de la Montserrat" și terminând cu muzica lui Bach, ultimul reprezentant al Barocului (se consideră anul morții sale ca final al epocii). Cu alte cuvinte ascultăm un repertoriu din Evul Mediu, Renaștere și cea mai mare parte din Baroc, interpretat de cei mai renumiți și iubiți artiști, recunoscuți la nivel mondial. Și ne reamintim cuvintele unuia dintre ei, dirijorul William Christie: "Poate, în această lume tristă în care trăim cultura (muzica) este unul dintre acele lucruri care ne permit să supraviețuim, sau cel puțin ne oferă încredere în idealuri pe care le considerăm eterne".