In premieră la Radio România, Concertul tradițional dedicat Anului Nou de Filarmonica din Berlin
O tradiție consolidată de-a lungul multor decenii, Concertul dedicat de Filarmonica din Berlin Noului An prefațează practic evenimentul calendaristic. La noi este mai puțin cunoscut pentru că nu a beneficiat de popularizarea celui de la Viena, preluat de mult timp prin rețeaua "Eurovision". Pentru melomanii lumii concertele din 31 decembrie oferite de Berlinerphilharmonie au reprezentat decenii de-a rândul puncte de interes, de bucurie, iar pentru instituția germană un reper al stagiunilor sale.
Prestigiul uneia dintre cele mai faimoase orchestre din lume - cu vechimea sa, cu realizările discografice, cu agenda ei, cu ținuta extraordinară a prestațiilor sale artistice - a făcut din concertele de la Berlin susținute la pragul dintre ani evenimente deosebite, care au în centrul atenției ansamblul, dirijorul și solistul invitat.
Orchestra Filarmonicii din Berlin
Mecanismul orchestral perfect pus la punct a cărui virtuozitate a intrat în legendă nu mai necesită vreo prezentare. După ce Festivalul Internațional "George Enescu" ne-a oferit șansa de a-l asculta la București (și prin intermediul retransmisiilor la România Muzical ...mai aproape de fiecare!) avem acum din nou ocazia de a ne întâlni cu acest colectiv, de această dată în direct de la "el acasă", prin preluarea "live" a concertului său dedicat Noului An 2016, o premieră pentru Radio România și - probabil - pentru mulți dintre noi !
In jurul lui 1950, concertele Filarmoncii din Berlin marcând trecerea în Noul An, anunțate mereu pentru 31 decembrie (tradiționalul "Silvesterkonzert") l-au avut la pupitrul dirjoral pe tânărul Sergiu Celibidache, cel care s-a aflat în acea perioadă la conducerea muzicală a instituției. (Șansa extraordinară a apărut pentru proaspătul câștigător al consursului de dirijat organizat de orchestra radio din Berlin în 1945, atunci când colectivul a rămas "orfan" căci Furtwangler a fost obligat să se retragă din viața artistică din considerente politice, iar înlocuitorul său a fost împușcat accidental). Au fost vremuri grele pentru ansamblul rămas și fără sala care ajunsese o ruină după bombardamente... Personalitatea lui Celibidache s-a profilat puternică și temperamentul său s-a ciocnit adesea de conservatorismul veteranilor orchestrei.
Sergiu Celibidache in 1947, la Filarmonica din Berlin
De foarte multe ori programele din 31 decembrie au avut pe afiș numele dirijorului titular al ansamblului așa că - de-a lungul deceniilor - s-au succedat Karajan, Abbado, Rattle, dar au fost și ani cu șefi de orchestră invitați...
Programele speciale de Anul Nou ale Filarmonicii berlineze nu au o amprentă caracteristică, perpetuată prin timp, ci ilustrează de fiecare dată opțiuni diferențiate, legate și de profilul artistic al solistului invitat. S-a comentat mult despre felul în care instrumentiștii berlinezi au abordat o zonă repertorială mai puțin familiară lor în final de decembrie 2012, oferind - sub bagheta lui Simon Rattle - "decorul" sonor pentru ariile de Handel interpretate de Cecilia Bartoli. Spectaculozitatea a caracterizat afișul cu muzică romantică și pagini sud-americane în 2010, când dirijor a fost Gustavo Dudamel, iar pe podium a pășit mezzo-soprana Elina Garanca. Acum un an, solistul seriei de trei concerte dedicate trecerii în 2015 (derulate în 29, 30 și 31 decembrie) a fost pianistul americano-israelian care debutase cu un succes răsunator pe scena Filarmonicii berlineze in luna ianuarie, dupa ce implinise 9 decenii de viață: Menahem Pressler.
Noi ne vom re-întâlni în 31 decembrie 2015 cu Anne Sophie Mutter și sunetul violinei sale. Celebra muziciană a început colaborarea sa cu Filarmonica din Berlin cu aproape 4 decenii în urmă, la vârsta adolescenței, invitată fiind de Herbert von Karajan.
După ce ați admirat-o acum câteva luni în pagini contemporane sub bagheta lui Andre Previn, într-o transmisiune directă de la Londra, acum va cânta Saint Saens și Ravel în compania lui Simon Rattle, cel care a ales pentru afișul - eveniment un program de muzică franceză a secolelor 19 și 20: culoare, dinamism, transparență și strălucire în partituri de Chabrier, Massenet, Poulenc, într-o gală ce se va încheia cu Valsul de Ravel!
Scena europeană cu sonorități de sărbătoare în final de an, de la 18,30: celebrități ale lumii muzicale și un program "super-atrăgător". Biletele în sală Filarmonicii din Berlin s-au epuizat de mult; locurile Dumneavoastră - la Radio România Muzical on air și on line - vă așteaptă !