Visare de iarnă - Transmisiune directă de la Praga în 18 decembrie

Luni, 18 decembrie 2017, puteți urmări în transmisiune directă de la ora 20.30 concertul susținut de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Praga. Ansamblul cântă la Sala Dvorak a Palatului Rudolfinum sub bagheta dirijorală a lui Michal Nesterowicz opusuri de Joseph Suk, Bohuslav Martinu și Piotr Ilici Ceaikovski. Solist va fi violistul Maxim Rysanov. Concertul este preluat, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, și de radiodifuziuni din Croația, Germania, Lituania, Polonia, Slovacia și Marea Britanie.

Prima creație înscrisă pe afișul evenimentului este Scherzo fantastic, opus al importantului compozitor ceh Josef Suk. Artistul a fost membru al Cvartetului Ceh pentru mai bine de patru decenii, profesor și rector al Conservatorului din Praga, unde a avut relații extrem de apropiate cu studenții săi (unul dintre aceștia fiind Martinu). Vara, adică în perioadele în care nu concerta, Suk compunea - această partitură datează din vara lui 1903.

Opusul concertant al serii este Rapsodia-Concert pentru violă și orchestră de Bohuslav Martinù, creație comandată de dirijorul George Szell și de violonistul și violistul Jascha Veissi. Martinù a scris partitura structurată în două părți rapid, într-o lună, în primăvara anului 1952. Ea a intrat în repertoriul violiștilor cu multă ușurință.

 

Solist va fi violistul englez de origine ucrainiană Maxim Rysanov, care îmbină cariera de instrumentist solist cu cea de șef de orchestra. Este, de asemenea, foarte activ în sfera muzicii de cameră, colaborând cu artiști ca Maxim Vengerov, Janine Jansen, Mischa Maisky, Gidon Kremer, Vadim Repin, Viktoria Mullova și Sol Gabetta, între alții. Rysanov este și unul dintre susținătorii muzicii noi, numeroase partituri fiind scrise la cererea sa. Imprimările lui au fost nominalizate la diverse premii, printre acestea numărându-se premiul "Tânărul artist al anului" oferit de revista Gramophone, precum și includerea în schema BBC Radio 3 "New Generation". Maxim este laureat al competițiilor de la Geneva, precum și al concursurilor Lionel Tertis și Valentin Bucchi. Instrumentistul locuiește la Londra. A studiat viola la Moscova și la Guildhall School of Music and Drama din Londra, aceeași instituție în care și-a început studiile de dirijat.

 

Titlul serii de concert de la Praga este inspirat de ultima lucrare prezentă în program: Simfonia I în sol minor "Visuri de iarnă" de Piotr Ilici Ceaikovski. În ciuda faptului că opusul are un titlu (ca de altfel și primele două mișcări ale sale), el nu este tocmai programatic; mai degrabă ni se sugerează o impresie, o stare, o imagine a naturii în iarnă. Prima ei audiție a avut loc în februarie 1868, la 14 luni de la compunerea ei.

 

 

 

 

Irina Cristina Vasilescu