Miltiade Nenoiu la 'Dincolo de culise' - din 22 ianuarie

Spiritual și profund, elegant și cumpătat în felul de a fi, Miltiade Nenoiu se situează astăzi printre cei mai valoroși oameni de cultură; efervescența intelectuală, intensitatea actului interpretativ, frumosul trăit prin cheia adorației și sinceritatea cu chip de cavaler sunt, după părerea mea, punctele cardinale ce-l definesc.

Îl știm cu toții de pe podiumul de concert: solist fagotist cu o faimă mondială, fondator al Cvintetului "Concordia" (1979- 2005) și timp de 47 de ani, interpret în Orchestra Națională Radio; îi cunoaștem valențele pedagogice și cât de mult s-a atașat de elevii lui, ce ocupă acum poziții în cele mai renumite orchestre ale lumii; pasiunea pentru instrumentul preferat l-a determinat să scrie "Fagotul - istorie și revelație", ceea ce i-a adus titlul de doctor profesor universitar. Din când în când avem timp să-i parcurgem volumele de poezie, doar 16 publicate până în prezent! Ne lăsăm putați de lirica sa ardentă și ...vedem nevăzutul.

Ceea ce știm mai puțin despre Miltiade Nenoiu ține de meandrele tristeților și bucuriilor de care a avut parte. Buldozărele i-au demolat fiecare casă în care a locuit, dar nu au putut să-i distrugă amintirea prietenilor ce i-au trecut pragul: Marin Sorescu, Mircea Ciobanu, Adrian Păunescu, Constanța Buzea, Mihai Modovan, Iosif Conta, Liviu Glodeanu ca și mulți interpreți, actori și pictori.

Tată a trei copii, muzician și poet deopotrivă, Miltiade Nenoiu prețuiește prietenia ca darul cel mai important al vieții (dorul de Nichita Stănescu fiind mai viu ca oricând), de aceea în biografia sa se regăsesc multe alte biografii ale elitei intelectuale românești. O istorie cât o lume întreagă mărturisită la Dincolo de culise, în 4 ediții începând de joi 22 ianuarie ora 20,00.


Monica Cengher