LIVE de la Stuttgart:Simfonia nr.5 de Sostakovici si două partituri corale de Brahms
Pablo Heras Casado "navighează" în această perioadă într-o lume a contrastelor stilistice; săptămâna trecută - după propria sa expresie - s-a aflat în "Schumann - land" la Filarmonica din Munchen, unde a dirijat două simfonii de Schumann (iar luna viitoare va completa seria celor patru ale marelui romantic german la faimoasa orchestră din capitala Bavariei). In această săptămână dirijorul spaniol aduce melomanilor din Stuttgart și de la Freiburg modernitatea Simfoniei nr.5 de Dmitri Șostakovici, această pregnantă creație simfonică a anului 1937, al cărei succes de public a fost legendar (sunt mărturii din epocă în care se menționează o jumătate de oră de aplauze la final!)
O lucrare a cărei semnificație istorică trece dincolo de dimensiunile scenei de concert; astăzi îi prețuim valoarea strict muzicală dar în momentul realizării ei autorul trăia sub teroarea impusă de Stalin chiar și în viața muzicală a Uniunii Sovietice... Șostakovici avea doar 30 de ani când lucra la acest opus; notorietatea sa în lumea artistică vremii căpătase o cu totul altă "coloratură" după ce muzicianul fusese "înfierat" în articolul publicat în ianuarie 1936 în ziarul oficial "Pravda"! Angoasa generată de felul în care era privit de autorități s-a răsfrânt nu doar asupra vieții și creației tânărului muzician ci și asupra familiei lui și a multor alți contemporani... Astazi ascultăm această muzică, dincolo de contextul acelei epoci și merită să îi re-descoperim virtuțile.
Dirijorul spaniol Pablo Heras-Casado aduce în prima parte a programului propus la pupitrul Orchestrei Radio din Stuttgart două partituri brahmsiene destul de rar auzite la noi, momente corale de amploare ce oferă o altă perspectivă melomanilor îndrăgostiți de universul simfonic, concertant sau cameral al marelui romantic. De la ansamblul coral a capella la scriitura vocal simfonică, expresivitatea muzicii lui Johannes Brahms se arcuiește în armoniile caracteristice sonorităților sale cu profunzime, robustețe și o poetică aparte, pe care o așteptăm oglindită de glasurile celor din Ansamblul vocal al SWR.
Un concert incitant transmis în direct la Scena europeană vineri 22 martie, de la ora 21, din ambianța modernă a sălii Beethoven de la Liederhalle din Stuttgart!