Vassilly Sinaisky - Poveștile de succes ale muzicii, 9 și 16 noiembrie 2014
Creierele multora dintre noi funcționează în regim multitasking; cu siguranță, și sufletele. Nimic mai diferit de starea pe care o cere muzica pentru a fi ascultată, o slujbă religioasă la care asiști, confesiunea cuiva apropiat. Recunosc, e complicat să mă pot concentra cât de cât decent la multe dintre concertele plasate între două interviuri pentru "Poveștile de succes" sau înaintea unei pauze de festival cu interviuri în direct. De altfel, Grigore Constantinescu, un model pentru mine și ca meloman, spunea odată că a ajuns să se bucure cu adevărat de muzică după ce s-a pensionat.
Pe scurt - e complicat, dar există momente în care, și în condițiile obișnuite, ale stresului ca reporter, magia reușește să treacă. În RadiRo 2014, după Orchestrele Radio Helsinki și Radio Stuttgart - două concerte exemplare, după mine - nu mă așteptam la prea multe de la Orchestra Națională a Franței. Am, din păcate, prejudecata că orchestrele latine nu strălucesc neapărat prin performanță, că mecanismele de mare precizie care sunt ansamblurile din Germania, Marea Britanie sau Elveția suplinesc lipsa aparentă a participării emoționale prin claritate, coerență - într-un cuvânt, prin armonie. Ei bine, seara de sâmbătă, 27 septembrie, mă bucur că a contrazis ceea ce credeam! Nu știu cum v-ați simțit dumneavoastră, cei din studioul "Mihail Jora" sau care ați urmărit Radio România Muzical, dar Simfonia a II-a de Rahmaninov, sub bagheta lui Vassily Sinaisky, a fost o revelație de ceea ce poate oferi o mare orchestră într-un moment de grație: să treci dincolo de perfecțiunea redării, să zbori și să-i iei cu tine pe cei care te urmăresc hipnotizați.
Cu Vassilly Sinaiksy, artizanul acelei seri RadiRo de sâmbătă, 27 septembrie 2014, am stat de vorbă pentru "Poveștile de succes ale muzicii". Se simțea bine, a fost amabil și ne-a oferit 20 de minute din timpul său. Vă oferim acest interviu în 9 și 16 noiembrie, ora 10,30.