Concertele Radio România Muzical
Prima ediție a Festivalului Europe Now s-a încheiat în 25 februarie cu un concert susținut de Europe Now Chamber Orchestra dirijată de Peter Stark. Invitatul serii a fost violoncelistul Alban Gerhardt. Pe podiumul studioului de concerte Mihail Jora al Radiodifuziunii Române au urcat 45 de muzicieni din 11 țări europene care au propus lucrări de Mahler, Haydn și Beethoven dar și lucrarea Children of Europe, piesă creată de compozitorul Victor Savca special pentru acest eveniment. Programul propus de muzicienii ansamblului Europe Now Chamber îl veți asculta în ediția de luni 9 aprilie.
Camerata Regală se află în prim planul ediției de marți 10 aprilie cu unul dintre cele mai reușite evenimente ale Stagiunii Regale, sezonul 2016-2017. În 20 mai 2017, tinerii instrumentiști și-au dat întâlnire cu un muzician important - cel mai bine cotat dirijor român al momentului în Statele Unite ale Americii, dar și în Europa - Cristian Măcelaru. Două lucrări din creația cehă, poemul simfonic Vltava de Bedrich Smetana și Simfonia a IX-a "Din lumea nouă" de Antonin Dvorak au încadrat Concertul op.54 în la minor de Robert Schumann, ce l-a avut solist pe pianistul Andrei Licareț. Concertul a avut loc sub cupola Ateneului Român.
Tot sub cupola Ateneului Român, Orchestra Română de Tineret a sărbătorit 10 ani de activitate printr-un concert aniversar susținut sub bagheta maestrului lor Cristian Mandeal, în 17 martie 2018. Invitata serii a fost pianista Plamena Mangova. "Permiteți-mi să-i mulțumescu maestrului Cristian Mandeal, și celor peste 1000 de tineri muzicieni care au făcut parte din acest proiect, pentru cei mai frumoși 10 ani din viața mea de muzician" - a afirmat vizibil emoționat violoncelistul Marin Cazacu, cofondator al acestui ansamblu, astăzi un "brand" al culturii naționale. Tinerii muzicieni au sărbătorit un deceniu de activitate, printr-un program care a cuprins lucrări de: George Enescu, Franz Liszt și Serghei Rachmaninov. Acest program îl puteți asculta la Radio România Muzical, miercuri 11 aprilie.
"La lumiere comique" s-a intitulat concertul înscris în seria manifestărilor de celebrare a 150 de ani de la fondarea Filarmonicii George Enescu. Cu acest prilej, în 6 martie 2018, cei aflați sub cupola Ateneului Român au avut parte de o seară exclusiv barocă propusă de ansamblul Musica Ricercata - prima orchestră de muzică barocă înființată de un dirijor român Gabriel Bebeșelea. Solista serii a fost soprana Rodica Vică - o promotoare a muzicii vocale baroce pe plan național, propunând an de an, programe repertoriale inedite și necunoscute publicului din România. În 12 aprilie, după ce veți asculat muzica de la curtea Regelui Ludovic al XIV-lea, reconstituită după modelul spectacolelor realizate de Jean-Baptiste Lully și Marc-Antoine Charpentier pe textele lui Moliere, sunteți invitați în lumea capodoperelor muzicii de camera. În 14 februarie la Sala Mare a Ateneului Român, membrii cvartetului Arcadia au oferit trei dintre cele mai cunoscute lucrări ale genului: Joseph Haydn - Cvartetul de coarde în Mi bemol Major, op. 33, nr.2 "Gluma", Dimitri Șostakovici - Cvartetul de coarde nr. 8, în do minor, op. 110 și Ludwig van Beethoven - Cvartetul de coarde în mi minor, op. 59, nr. 2 "Razumovsky". Le veți asculta la Concertele Radio România Muzical în partea a doua a ediției din 12 aprilie și în prima parte a emisiunii din 13 aprilie. Această ultimă ediție special va mai cuprinde și ultimul concert cu care flautistul Matei Ioachimescu și pianistul din Venezuela Alfredo Ovalles au încheiat turneul "La vida loca". În 18 martie 2018, cei aflați la Sala Mare a Centrului Cultural al Municipiului București ARCUB au avut parte de o călătorie antrenantă în jurul lumii cu ritmuri de salsa, tango, jazz și din folclorul turcesc, armean, rus sau japonez într-un program crossover.
Cele șase concerte în care, sub aspectul diversității, marea muzică și-a dat întâlnire cu maeștri consacrați, dar și cu unii dintre cei mai talentați tineri sunt invitațiile Radio România Muzical de luni până vineri în perioada 9 - 13 aprilie, de la ora 10.00 și în reluare de la 17.00.