Valentin Gheorghiu - 'Interpretul zilei' sub semnul celor 91 de ani de viață
Când îți vine în minte numele Valentin Gheorghiu, poți avea sentimentul reconfortant că prezentul nu e atât de arid precum ar putea părea la prima vedere. Îți vin în minte calitățile sale cu totul aparte, dincolo de acelea ale imensului pianist: discreția, bunul simț ce însoțește bunul gust, buna măsură, constanța. Și tragi concluzia că ești un norocos să aparții aceluiași spațiu în care trăiește și face muzică Maestrul Gheorghiu. (Cei familiarizați cu domeniul muzical s-au obișnuit cu folosirea abuzivă a substantivului "maestru"; la care se apelează cu generozitate, până la banalizare. Dar Valentin Gheorghiu rămâne printre puținii muzicieni români plasați dincolo de semnele de întrebare ale unei asemenea justificări).
Atunci când întâlnești artiști care nu-și întrerup aventura, contactul cu publicul nici după 80 sau 90 de ani (și mă gândesc, de asemenea, la Sir Neville Marriner, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt sau Sir Roger Norrington), te întrebi imediat de ce continuă? Ce-i determină să-și asume consumul și riscurile podiumului de concert, rigorile unei agende încărcate? Nu e însă o întrebare de analiză, ci o mirare: în toate aceste cazuri, muzica nu a reprezentat niciodată un simplu job, nici măcar preocuparea majoră a unei mari părți din viață - muzica este modul de a fi, de zi cu zi, al celor amintiți.
Valentin Gheorghiu se consideră salvat de muzică, mărturisește că nu s-ar fi priceput la altceva în afara ei - muzica a însemnat și înseamnă marele său noroc; și al nostru, cei care-l urmărim, îl admirăm și ne îmbogățim din ceea ce Maestrul ne dăruiește. Inclusiv acum, când împlinește 91 de ani.