Un week-end un compozitor - Felix Mendelssohn - 1, 2 august
"Un week-end - un compozitor" în ambianța muzicii lui Jakob Ludwig Felix Mendelssohn-Bartholdy, după cum a fost botezat în cultul reformat acest fiu al lui Abraham Mendelssohn, bancher respectabil din Berlin. Dincolo de acest privilegiu de a se forma într-o familie cu o mare deschidere către cultură (bunicul său a fost un filozof cunoscut, prieten cu Lessing) și de faptul că a excelat în toate domeniile, Mendelssohn a ales muzica și a fost încurajat să urmeze o carieră pe această linie. A lucrat cu cei mai buni profesori ai timpului - Carl Friedrich Zelter, Ignaz Moscheles, și a luat lecții de pian la Paris cu Marie Bigot, eleva favorită a lui Beethoven. Mai mult decât atât a avut la dispoziție o mică orchestră acasă, pe care o dirija în fața invitaților.
De foarte tânăr i s-a oferit și ocazia să călătorească pentru a-și alege țara în care i-ar fi plăcut să trăiască, și s-a oprit în Germania. Avea 21 de ani când îi cânta lui Goethe la pian, prima parte din Simfonia a V-a de Beethoven. A devenit una dintre figurile importante ale generației 1810, pianist, dirijor, compozitor și profesor căruia Johann Sebastian Bach îi datorează o nouă viață. Mendelssohn a fost cel care a prezentat la Berlin, în 1829, "Mattheus Passion", pentru prima data în secolul al XIX-lea, de fapt pentru prima dată după moartea lui Bach din 1750. Impactul a fost atât de puternic, încât tânărul dirijor devenea celebru în întreaga Europă, la doar 20 de ani.
Este numit directorul Orchestrei Gewandhaus din Leipzig, maestru al Capelei regelui Prusiei la Berlin și director al Festivalului de la Düsseldorf. Este un dirijor foarte bun, care promovează deopotrivă muzica epocii sale, dar și cum spuneam, pe cea a predecesorilor. Datorită lui sunt redescoperite Concertele pentru pian de Mozart, pe care le și interpretează ca solist. Programează în concerte muzica lui Beethoven, Weber, Handel și Bach. Dirijează în premieră Simfonia "Cea mare" a lui Schubert, descoperită de Schumann, iar lui Berlioz îi pune la dispoziție orchestra sa pentru a dirija la Leipzig, Simfonia "Fantastica" . În egală măsură Mendelssohn compune neîncetat, iar pianul rămâne instrumentul favorit.
Ce puteți asculta în acest maraton estival, două ediții la rând? Nu doar lucrările deja cunoscute tuturor, "Visul unei nopți de vară", Concertul în mi minor pentru vioară și orchestră, Cântecele fără cuvinte, nu doar "Scoțiana" și "Italiana", ci și monumentala "Lobgesang", sau pagini inedite - motete, alte piese pentru pian, sonate, octetul, concerte pentru pian și orchestră și simfonii de școală, cu intenția de a ne lărgi orizontul de cunoaștere în ceea ce îl privește pe acest personaj comparat în plin Romantism cu Mozart.
Pentru finalul acestui articol am ales câteva dintre cuvintele lui Felix Mendelssohn, cred, foarte potrivite pentru zilele noastre: "Deși totul poate părea superficial și respingător, chiar și cea mai mică îndeletnicire legată de muzică te poate absorbi și purta atât de departe de orașul tău, de țară, de pământ și de toate lucrurile lumești, încât este cu adevărat un dar binecuvântat al lui Dumnezeu".