Orchestra Naționață de Tineret a Americii - în transmisiune directă la RRM!

Privind situația de astăzi a trinomului orchestră-dirijor-solist, sunt sigur că cei mai mulți dintre noi ar spune că primul element este și cel mai puțin vedetă dintre toate. Ar avea și suficiente argumente la îndemână - trendul majoritar, cu o confortabilă tradiție, plecând din romanticul secol al XIX-lea și chiar de mai devreme, a impus personalitatea și mai puțin personajele colective. Îi admirăm pe eroi, pe cei care se individualizează, prometeic sau egogentric, și suntem prea puțin atenți la distribuțiile celor care fac eforturi artistice în comun, sacrificând individualul, chiar dacă rezultatele lor se dovedesc remarcabile.

Și totuși, evenimentul serii de joi, 21 iulie 2016, aș spune că are ca element de atractivitate, totuși, ansamblul simfonic - Orchestra Tineret a Statelor Unite ale Americii, chiar dacă dirijorul și solistul sunt celebrități.

Orchestra Română de Tineret a adus, fără îndoială, cel mai proaspăt impact asupra vieții muzicale simfonice românești de la noi - privind în urmă cel puțin un deceniu. Orchestrele de tineret sunt la modă, însă, pretutindeni, pentru forța și dinamismul aparte pe care le radiază, așa că avem toate motivele să acordăm cea mai mare atenție Orchestrei Naționale de Tineret a Americii cu această ocazie; orchestra care adună, an de an, vara, cei mai străluciți instrumentiști în afirmare din Statele Unite, care experimentează mai întâi un cantonament 2 săptămâni, la Carnegie Hall, bucurându-se de ceea ce știu instrumentiști de orchestră de clasă mondială. Ansamblul care, apoi, concertează nu numai la Carnegie Hall, ci și în turnee internaționale în care poartă stindardul de ambasador cultural al acestei țări atât de influente.


În 2016, programul Orchestrei Naționale de Tineret a Statelor Unite ale Americii înseamnă Mozart și Bruckner, la Carnegie Hall, cu Christoph Eschenbach și Emanuel Ax - solist; dar și un turneu european cu opriri la Amsterdam, Montpellier, Copenhaga și Praga, avându-l ca dirijor pe Valery Gergiev și ca protagonist al partiturii concertante pe pianistul Denis Matsuev (ei rămân și doi dintre invitații de marcă de până în prezent ai seriei "Poveștile de success ale muzicii, la RRM). Cu toții vor oferi un program Debussy - Rachmaninov - Prokofiev, în transmisiune directă sub genericul "Scena europeană", joi, 21 iulie 2016, de la ora 21,00. Poate ne veți fi alături…

Ștefan Costache