Un tânăr și deja celebru cornist fără mâini, solist al programului Mozart - Beethoven
De la Giganți la ...Eroi ! Acesta este genericul afișului propus de Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii Germane, Saarbrücken-Kaiserslautern în 25 noiembrie; giganții sunt, desigur, compozitorii serii - Mozart și Beethoven - iar metafora eroului se referă, probabil, nu numai la epitetul ce însoțește deobicei Simfonia a 3-a a "Titanului de la Bonn" ci și la solistul acestui concert transmis de la ora 21 din Sala Congreselor de la Saarbrucken… De ce oare?
Are doar 25 de ani și a acumulat deja numeroase premii de prestigiu, are deja câteva CD-uri apărute (unul deja premiat cu ECHO Klassik), nenumărate concerte și apariții publice…
Cânta la CORN de la vârsta de 4 ani și are o carieră solistică în continua ascensiune…
Este foarte exigent cu ceilalți (dar și cu sine) și spune despre el însuși că are tendința de a fi un mic dictator, dar se luptă să combată această atitudine: nu este deloc ușor pentru că … așa este el construit !
Este un perfectionist, dar mărturisește că până acum nu a reușit un …concert PERFECT căci, după cum se știe, cornul este…"campionul chix-urilor" între instrumentele muzicale!
Multe aspecte lăudabile ale acestei cărți de vizită interpretative dar… nu neapărat atât de ieșite din firescul unor cariere de success actuale.
Ce este remarcabil, ce "îl definește" pe Felix Kliser ca un învingător în viața muzicală a ultimilor ani? Toate aceste realizări ale unui tânăr vituoz care s-a născut... fără mâini și se folosește de degetele de la piciorul stâng pentru a utiliza "clapele" instrumentului și de cele de la dreptul pentru ..."surdină"! Se simte un om normal, care încearcă prin muzică să aducă un pic de fericire semenilor săi! Rezonează de fapt cu semnificația numelui său...
La pupitrul dirijoral al acestui program Mozart - Beethoven urma să apară Karel Mark Chichon - din 2011 dirijorul șef al Orchestrei Filarmonice a Radiodifuziunii Germane, Saarbrücken-Kaiserslautern, aflat în ultimul său an de contract la conducerea acestui colectiv german. Cu o agendă foarte aglomerată, șeful de orchestră britanic (cu inițiative artistice remarcabile în Gibraltar), cu un debut aplaudat la Metropolitan în luna februarie și cu multe apariții și în stagiunile de operă în ultimii ani, Karel Mark Chichon (cu studii la Londra și la Viena) este și el cunoscut pentru exigența sa... Artistul mărturisea recent într-un interviu că în iureșul activității sale caută să își facă mereu timp vreo 5 - 6 ore pentru repertoriul de..."tătic" al celor 2 fetițe pe care are împreună cu celebra mezzosoprană Elina Garanca.
Cu doar două zile înaintea concertului a fost anunțată înlocuirea dirijorului - din motive de sănătate... Pe podium va urca foarte tânărul Jamie Phillips - un nume în plină ascensiune:
cel care (în 2012) era numit cel mai tânăr dirijor care s-a aflat vreodată la conducerea Orchestrei Halle din Manchester (unde a detinut și postul de dirijor-asistent), colaborator al Filarmonicii din Los Angeles ("fellow" pentru Gustavo Dudamel), un artist care, în această stagiune menționează debuturi pe afișe importante: Oslo Philharmonic, Tonkünstler Orchestra, London Philharmonic Orchestra, BBC Philharmonic Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra și Copenhagen Philharmonic, revenind la conducerea unor ansambluri precum Oslo Philharmonic, Tonkünstler Orchestra, London Philharmonic Orchestra, BBC Philharmonic Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra sau Copenhagen Philharmonic. In aprilie 2016, Variațiunile "Enigma" de Elgar interpretate la Saarbrucken au lăsat o impresie puternică și iată-l pe tânărul muzician preluând acum, în foarte scurt timp, acest program "clasic".
Mozart și Beethoven - pagini foarte cunoscute și iubite de melomani în variante interpretative ce se anunță pline de interes: în direct de la Saarbrücken, vineri 25 noiembrie de la ora 21.