În direct de la Copenhaga: Scena europeană, 12 martie
In transmisiunile directe oferite de România Muzical ați avut prilejul de a cunoaște deseori câteva dintre prezențele dirijorale în plină afirmare în ultima perioadă. În această galerie a tinerilor șefi de orchestră în ascensiune a carierei lor mondiale se înscrie și Rafael Payare, cel mai recent laureat al unuia dintre importantele concursuri de dirijat din Europa - Malko Competition for Young Conductors - care va aniversa în 2015 o jumătate de veac de la debut.
In mai 2012 - când a câștigat premiul cel mare la Copenhaga - Rafael Payare avea 32 de ani și acumulase deja interesante experiențe ca asistent al unor celebre baghete, iar ofertele au continuat. Format în Venezuela ca "produs" al "El Sistema"- acel proiect educațional de mare succes în țara sa natală - Payare a fost și prim-cornist la Orchestra de tineret "Simon Bolivar", ipostază în care a participat și la înregistrări sub conducerea unor maeștri precum Giusseppe Sinopoli, Claudio Abbado, Sir Simon Rattle sau Lorin Maazel. La pupitrul dirijoral a părut de timpuriu în America Latină dar și în alte zone culturale. L-a secondat pe Gustavo Dudamel la Los Angeles Philharmonic, dar și la Scala din Milano, a fost asistentul lui Claudio Abbado - pentru un proiect Ceaikovski, al lui Daniel Barenboim la Berlin - pentru "Siegfried" de Wagner, a fost invitat în cadrul manifestărilor aniversare "Penderecki" (într-o companie mai mult decât onorantă, care i-a numărat și pe Valery Gergiev, Charles Dutoit sau Leonard Slatkin), dar s-a impus și ca oaspete al unor stagiuni europene și americane.
"Pasiune și inspirație"- două dintre atributele subliniate de cronici după "strălucitoarea și captivanta" prestație dirijorală a lui Rafael Payare la conducerea Orchestrei Simfonice Naționale Daneze în finala Concursului Malko, acum aproape 3 ani! Cu acest colectiv se reîntâlnește tânărul dirijor venezuelean în sala de concerte a Radiodifuziunii din Copenhaga în 12 martie2015 pentru un program ce reunește două simfonii: Clasic și Romantic, Beethoven și Dvorak, două dimensiuni orchestrale bine diferențiate stilistic, expresiv, structural. Dar nu numai atât: afișul adaugă și două incursiuni foarte diferite în modernitatea creației italiene din prima jumătate a secolului XX: două pagini concertante pentru violoncel, solist fiind italianul Enrico Dindo, cu o matură viziune asupra lucrărilor lui Respighi și Casella, prea puțin cunoscute publicului nostru. (Probabil însă că repertoriul violoncelistic este familiar dirijorului, căci soția sa este cunoscuta celistă Alisa Weilerstein din Statele Unite!)
Un program alcătuit parcă pentru a reliefa câteva fațete distincte ale unui "portret" dirijoral, numele său fiind propus în această stagiune și în atenția publicului Orchestrei Simfonice din Londra, al Filarmonicii din Munchen, al Orchestrei Simfonice din Chicago - pentru a aminti doar câteva dintre marile ansambluri care au inclus debutul lui Rafael Payare în această perioadă !
Întâlnirea cu sonorități cunoscute, îndrăgite dar și explorarea unor zone repertoriale mai rar oferite...
Curiozitatea de a auzi în direct o personalitate dirijorală despre care s-a scris elogios dar și ocazia unei proprii "evaluări" a unui premiant ales dintre 24 de "selectați" (plus 8 rezerve) dintr-o serie lungă de înscriși la unul dintre dificilele concursuri de dirijat din lume ...
Iată doar câteva argumente pentru a urmări concertul transmis în direct de la Copenhaga de Radio România Muzical la Scena Europeană în 12 martie 2015, de la ora 20,30 !