Transmisiune directă de la noua sală de concerte din München: Isarphilharmonie

Inaugurată ȋn 8 octombrie 2021 prin concertul susținut de Orchestra Filarmonicii din München dirijată de Valery Gergiev şi Daniil Trifonov - solist, "Isarphilharmonie" este cea mai recentă sală de concerte, ȋntr-o clădire ȋncepută de la zero, cu care se mândresc locuitorii din München şi nu numai ei. Germanii au ȋnvățat câte ceva din experiența avută cu câțiva ani ȋnainte. La Hamburg "Elbphilharmonie" a fost construită ȋn 9 ani ȋnghițind 866 de milioane de euro. La München, "Isarphilharmonie" a fost dată ȋn folosință la un an şi jumătate de la ȋnceperea şantierului şi a costat doar 40 de milioane de euro. Şocant, nu-i aşa? Mai trebuie să specific că la noi, pe malul Dâmboviței, s-au irosit 30 de ani ȋn van, nu s-a concretizat nimic, ȋn schimb au curs cu nemiluita promisiuni de tipul "vom face şi vom drege", mai cu seamă ȋn Festivalul Enescu, promisiuni uitate repede după terminarea fiecărei ediții.
Ȋmi amintesc patima cu care milita Mariss Jansons pentru crearea unei noi săli de concerte ȋn München, "o sală care să aparțină secolului 21", spunea marele dirijor. Şi nu au fost doar vorbe! Mariss Jansons şi-a donat Premiul Siemens pentru acest proiect, suma fiind una consistentă. Ȋn fine! Toată admirația pentru rapiditatea cu care s-a construit clădirea de la periferia metropolei, clădire ȋntr-un stil industrial, ce-i drept, fără fast şi somptuozitate. Sala de concerte are o capacitatea de 1900 de locuri, iar acustica a fost proiectată de Yasuhisa Toyota, implicat şi la Filarmonica din Paris, ca şi la Walt Disney Concert Hall din Los Angeles etc.
După Filarmonică, este rândul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze să evolueze la "Isarphilharmonie". La Radio România Muzical transmitem ȋn direct concertul din 29 octombrie cu protagonişti de primă mărime. Carismaticul dirijor Jakub Hrůša, care a primit la sfârşitul lunii trecutepremiul pentru cea mai bună ȋnregistrare simfonică din partea Societății Criticilor din Germania, a fost nominalizat la Gramophone Award 2021, din primăvară a devenit dirijor invitat principal la Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia şi contractul său ca dirijor şef al Orchestrei Simfonice din Bamberg a fost prelungit până ȋn 2026. JakubHrůša dirijează la ȋnceput Passacaglia "The Mistery of time" op. 31 scrisă de Miloslav Kabeláč ȋntr-un registru sugestiv şi auster pe la mijlocul secolului trecut, un discurs ce se precipită ca şi Boleroul de Ravel, dar vorbindu-ne despre un termen limită a timpului, desprins din infinit şi devorat de infinit. Simfonia I ȋn fa minor de Dmitri Şostakovici completează spectaculos programul.
Aşteptată este reputata violonistă Isabelle Faust care interpretează unul dintre cele mai reuşite concerte ale secolului 20, cel compus de Benjamin Britten ȋn 1939 şi revizuit ȋn repetate rânduri până când a fost mulțumit de paleta coloristică, ȋntr-adevăr, extrem de generoasă.
Acestea ar fi argumentele ȋntâlnirii de vineri, 29 octombrie, ora 21.00, desigur la Radio România Muzical.