Orchestra Simfonică din Shanghai - albumul Gateways
Un album lansat pe 28 iunie 2019, despre care s-a vorbit deja destul de mult la nivel internațional: Gateways, semnat de Orchestra Simfonică din Shanghai, dirijor Long Yu, solist violonistul Maxim Vengerov.
Anul trecut, filarmonica bucureșteană și-a sărbătorit 150 ani de existență; anul acesta, cea mai veche orchestră din China sărbătorește 140 ani de existență - ceea ce spune destul de multe despre tradiția muzicii clasice din China, prin comparație cu o țară europeană, cum e, totuși, România. Orchestra Simfonică din Shanghai se află în perioada aceasta în turneu în Europa și Statele Unite ale Americii, condusă de Long Yu, cel care a fost numit "Herbert von Karajan al Chinei", cea mai importantă figură din lumea muzicii clasice din China. Și criticile sunt foarte entuziaste, legate de nivelul acestei orchestre alcătuite în proporție de 90% din muzicieni asiatici - doar la partidele de suflători de alamă și percuție am întâlnim și câteva nume europene.
Gateways este albumul cu care Orchestra Simfonică din Shanghai își aniversează cei 140 ani de existență, și primul disc dintr-o serie cu lucrări de autori chinezi care va apărea la casa Deutsche Grammophon. În mod cert, acest mare brand care este Deustsche Grammophon dorește să intre pe o piață atât de mare cum e cea chineză, în același timp propunând și ceva inedit, cum e repertoriul chinez. Pentru că, să ne gândim, câte lucrări de compozitori chinezi cunoașteți?
Pe acest disc regăsim, iată, lucrări de Chen Qigang, compozitor născut în 1951, cu o poveste de viață foarte interesantă. Chen Qigang a studiat muzica încă din copilărie, însă în anii revoluției culturale a fost trimis la reeducare pentru interesele sale care nu coincideau cu politica de partid. A intrat la Conservatorul din Beijing în 1977, când avea deja 26 ani, fiind unul dintre cei 26 admiși din 2000 de candidați. A fost atât de bun, încât a primit, singurul, o bursă de studii în străinătate; așa a ajuns în Franța în 1984 și a fost ultimul student al lui Messiaen până în 1988. S-a stabilit în Franța și din 1992 a devenit și cetățean francez.
În 1998, Chen Qigang a primit din partea Radio France o comandă pentru o lucrare simfonică; în 2001, acea lucrare, intitulată Cele 5 elemente, era printre cele 5 selectate de BBC din 1000 de lucrări în finala Masterprize Award.
În octombrie 2017, violonistul Maxim Vengerov interpreta în premieră Concertul The Joy of suffering - Bucuria suferinței - era tot o comandă, de data aceasta a Concursului internațional Isaac Stern din Shanghai. Recunoaștem în acest concert de Chen Qigang, și elemente din limbajul contemporan componistic, și elemente venind din muzica chineză, într-un amalgam care cred că definește foarte bine tradiționala și competitiva Chină de azi. Tot Maxim Vengerov este și solistul înregistrării acestui concert de pe discul Gateways.
Un album despre China de ieri și de azi, admirabil construit, în opinia mea, de Long Yu, acest Herbert von Karajan al Chinei; după un concert al cărui titlu ne amintește de o lucrare de Kreisler - acolo însă aveam Bucuria dragostei - iată o lucrare în original de Fritz Kreisler, perfect asortată: Tamburina chinezească, cu același Maxim Vengerov solist.
Nu știm prea multe despre Long Yu - cum de altfel, cred că nu știm prea multe despre China muzicii clasice, deși, în afară de Lang Lang și Yuja Wang, cred că sunt suficiente semne că acolo se dezvoltă un nou Eldorado pentru muzica cultă.
Long Yu a împlinit pe 1 iulie 55 ani; provine dintr-o familie de muzicieni, părinții săi fiind instrumentiști, iar bunicul, compozitor; a studiat pianul și dirijatul, în China natală și apoi, la Berlin. Revenit în China, este numit dirijor al operei din Beijing în 1992, iar apoi, în 1998, Long Yu fondează festivalul de muzică de la Beijing. În 2000 fondează Orchestra Simfonică Națională a Chinei, devenită Orchestra Filarmonică a Chinei, prima orchestră chineză care a cântat vreodată la festivalul BBC Proms.
În 2003, devine directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Guangzhou, iar în 2009, al Orchestrei Simfonice din Shanghai. Cu atât de multe angajamente în China, susține totuși și o importantă activitate de dirijor la nivel internațional, conducând orchestre de primă mărime, cum sunt Filarmonica din New York, Orchestra Philharmonia din Londra sau Orchestra Simfonică din Pittsburgh, printre altele.
Iată deci portretul unui personaj excepțional, providențial pentru dezvoltarea muzicii clasice în China - a înființat și o academie în acest scop. Long Yu are viziune și capacitatea de a o pune în practică; ultima lucrare de pe discul Gateways pe care-l semnează este seria Dansurilor simfonice de Seghei Rahmaninov, o dovadă că Orchestra Simfonică din Shanghai este una performantă la nivel internațional și un semn că trebuie să privim cu mai multă atenție către Est, acolo de unde vor mai sosi surprize în anii care vin.
Albumul Gateways poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 19 august, ora 19.00.