Clara Haskil este Interpretul Zilei - 5 decembrie 2014
"Zilele trecute a venit la mine un doctor din România ținând de mână o fetiță în vârstă de șapte ani. Acest copil este o minune: n-a urmat niciodată o adevărată instrucțiune muzicală, dar nici nu era nevoie, de vreme ce poate reda din memorie, fără greșeală, cu mânuțele ei de copil, tot ce i se cântă; mai mult încă, poate s-o facă în orice tonalitate. I-am pus în față o sonată ușoară de Beethoven; a descifrat-o perfect, fără să ezite măcar o secundă. Ne aflăm, fără îndoială, în fața unei enigme: o asemenea maturitate într-o minte de copil este într-adevăr tulburătoare." - afirma profesorul Anton Door după prima întâlnire cu pianista, în volumul "Clara Haskil" de Jerome Spycket.
Armonie, interpretare la cele mai înalte standarde, pasiune și iubire necondiționată pentru muzica clasică - sunt doar câteva dintre calitățile care au marcat fiecare acțiune a celei care s-a născut în 7 ianuarie 1895 la București - pianista Clara Haskil.
O pianistă din România, cunoscută în întreaga lume
Cei care au cunoscut-o au mărturisit că era extrem de autocritică cu propriile interpretări și suferea de un "trac violent" înainte de concerte. S-a remarcat prin concerte și recitaluri susținute împreună cu mari muzicieni ai lumii, nume care au făcut istorie, printre ei, dirijorul Herbet von Karajan sau pianistul Dinu Lipatti, care i-a devenit bun prieten.
După studiile de la Paris, pianista s-a stabilit, în 1942, la Vevey, Elveția. Acesta este orașul care în prezent, într-un gest de recunoaștere, găzduiește unul dintre cele mai importante concursuri de muzică clasică din lume, cu o tradiție de peste 50 de ani, și care îi poartă numele: Concursul Internațional de Pian "Clara Haskil".