EVENIMENTE

Nichita Stănescu: "Prietenia trebuie să reprezinte o structură fixă, un caracter" (1970)

Nichita Stănescu (1933-1983). Foto: Arhiva Radio România

În 31 martie 1933, Nichita Stănescu se năștea în casa părinților săi din Ploiești (Str. General Cernat, azi Nichita Stănescu). Despre rădăcinile poetului, aflăm din cronologia realizată de criticul Alexandru Condeescu pentru audiobook-ul "Nichita Stănescu - Cartea vorbită" (Editura Casa Radio, București, 2003): "Nichita Hristea Stănescu se trage dintr-o solidă familie de mici meșteșugari, fabricanți de țesături și comercianți români, la origine țărani prahoveni veniți pe la începutul veacului al XIX-lea în târgul tot mai înfloritor al Ploieștilor. Tatăl său, Nicolae H. Stănescu (n. 19 aprilie 1908) se va căsători la 6 decembrie 1931 cu Tatiana Cereaciuchin (n. 16 februarie 1910), născută Voronej, într-o familie rusă de condiție nobilă din părțile Donețului, refugiată în România după revoluția bolșevică. Tatăl ei, Nichita Cereaciukin fusese sub țari profesor de matematici și fizică la Școala militară , unde înaintase în ierarhie până la gradul de general. În Ploiești se ocupa de contabilitate.”

Într-un interviu difuzat în emisiunea "Convorbirile de joi", în 14 mai 1970, Nichita Stănescu este întrebat de realizatorul Ion Drăgănoiu, total neașteptat, ce crede despre prietenie. Vă invităm să ascultați răspunsul lui Nichita Stănescu înregistrat pe bandă magnetică (6/ZW 770).

Transcriem fragmentul sonor de mai sus:

Ion Drăgănoiu: Și acum o întrebare poate neașteptată: ce credeți despre prietenie?

Nichita Stănescu: Întrebarea, într-adevăr, este neașteptată, pentru că despre prietenie cred o mie de lucruri…

Ion Drăgănoiu: E un fel de joc al interviurilor…

Nichita Stănescu: Și nu cred o mie de alte lucruri… Dar, uite, în clipa asta, când îmi pui întrebarea, în această clipă cred că în unele prietenii, ca și în teatrul antic, trebuie să porți măști. Sunt anumite măști ale prieteniei, anumite ritualuri ale prieteniei, sunt anumite măști ale cuvintelor și feluri de a comunica necesare prieteniei care sunt aidoma măștilor din teatrul antic. O să ți se pară ciudat că spun cuvântul "mască" pentru că el pare tocmai contrariul intențiilor mele de a elogia prietenia, dar voi încerca să apăr această metaforă găsită acum întâmplător, spunând că de obicei masca acoperă o structură fixă, un caracter. Deci despre prietenie, când spun că în prietenie trebui să comunicăm cu măști, adică prietenia trebuie să reprezinte o structură fixă, un caracter. Îmi aduc aminte, cu ani în urmă, prietenul meu mai mare, poetul Vasko Popa îmi spunea într-o explozie de umor melancolic că sunt două felurile terorii: teroarea neagră și teroarea roz, teroarea neagră putând fi înțeleasă prin teroarea de tip medieval, teroarea roz fiind teroarea pe care o exercită prietenii asupra ta.

Ion Drăgănoiu: Cred că este una dintre cele mai frumoase, metaforică fiind, definiții.

Nichita Stănescu: Mi-a plăcut atât de mult, ca dovadă că am reținut-o.

În același an (1970), la Editura Eminescu, Nichita Stănescu publica volumul "În dulcele stil clasic", care a inclus "Pierderea cunoștinței prin cunoaștere”, din care cităm celebrul vers: "Ce am adus cu mine? Am adus cu mine turma mea de lei străvezii."

Vă invităm să ascultați câteva poeme incluse în acest volum, de la a cărui apariție se vor împlini în curând 55 de ani, rostite de Nichita Stănescu la Radio, în secțiunea Personalități.