EVENIMENTE

Johann Wolfgang Goethe - 275 de ani de la naștere

J. W. Goethe, în anul 1828, desenat de Joseph Karl Stieler

În ziua de 28 august 1749 se năștea, la Frankfurt pe Main, Johann Wolfgang Goethe, fiul consilierului aulic Kaspar Goethe și nepotul după mamă al primarului orașului, Johann Wolfgang Textor. Frankfurtul era pe atunci unul din orașele cele mai înfloritoare ale țărilor germanice, un oraș liber cu o puternică și bogată clasă de comercianți și meșteșugari, din rândurile căreia apărea acum și viitorul mare poet și gânditor. Feudalitatea era aici mai puțin puternică decât în celelalte centre ale Germaniei și împrejurării acesteia i se datorește faptul că tânărul Goethe s-a putut dezvolta neîncătușat de prejudecățile, superstițiile și prigonirile care întovărășeau ca un cortegiu întunecat vechea lume a feudalității. (Tudor Vianu - "Goethe").

Vă invităm să ascultați conferința radiofonică "Goethe" - din care am transcris mai sus un scurt fragment -, în care Tudor Vianu a vrut să surprindă, așa cum mărturisește, "esențialul asupra vieții poetului, asupra caracterului și a operei lui", încercând să nu omită nimic din ce este necesar a fi cunoscut. Înregistrare transmisă la Radio în 1955 (6/ XW DOC 456), inclusă în Arhiva Digitală:

Opera de sinteză a întregii sale vieți - la care a lucrat timp de 60 de ani și pe care a terminat-o cu câteva săptămâni înainte de a muri - este "Faust", caracterizată ca "una dintre cele mai înalte creații ale geniului omenesc din toate timpurile" (Ovidiu Drimba). În vara lui 1955, Editura de Stat pentru Literatură și Artă a publicat "Faust" de Goethe, în traducerea lui Lucian Blaga. Un an mai târziu, Blaga a acordat un interviu postului de Radio Cluj. Răspunsul la întrebarea: "Maestre Blaga, ați fi așa de bun să ne spuneți câteva cuvinte despre tălmăcirea lui Faust și despre problema traducerilor la noi în țară?", adresată de redactorul Pop Simion, vă invităm să-l ascultați în secțiunea Personalități Lucian Blaga.

În 22 februarie 1985, Teatrul Național Radiofonic a transmis în premieră "Faust"de Goethe, în regia lui Cristian Munteanu. Traducere de Lucian Blaga. Adaptarea radiofonică semnată de Georgeta Răboj a avut în distribuție pe Ștefan Iordache, Mircea Albulescu, Florian Pittiș, Corado Negreanu, Marcel Iureș, Ioana Ciomârtan, Sibila Oarcea, Ruxandra Sireteanu, Alexandrina Halic, Jeanine Stavarache, Constantin Fugașin, Boris Petroff, Ion Anghel, Sorin Gheorghiu, Daniel Tomescu, N. Lucian Botez. Regia de studio: Rodica Leu. Regia muzicală: Timuș Alexandrescu. Regia tehnică: ing. Tatiana Andreicic. Data premierei: 22 februarie 1985. Înregistrare Radio (7/ 56 ST), inclusă în Arhiva Digitală. Vă oferim un fragment din Partea I a tragediei, cu Ștefan Iordache în rolul lui Faust, Corado Negreanu - Duhul Pământului și Florian Pittiș - Wagner: