EVENIMENTE

"București, istorii scrise și nescrise" - o emisiune consacrată capitalei României și locuitorilor săi

Foto: Arhiva Scrisă Radio România

La sfârșit de ianuarie 1997, Victoria Dimitriu a ales clipa unui început pentru difuzarea unui ciclu de emisiuni cu titlul "București, istorii scrise și nescrise", realizat cu speranța "de a redeștepta adormita dragoste pentru imensul oraș de câmpie […] copleșit de zăpezi și de vremi".

Vă invităm să o ascultați pe Victoria Dimitriu, în prima ediție a emisiunii "București, istorii scrise și nescrise" din 27 ianuarie 1997 (Arhiva Radio România, 6/ 110345):

Transcriem fragmentul sonor de mai sus:

"Un oraș este un manuscris palimpsest: generațiile își scrijelesc pe rând mesajul, textele se suprapun, cele noi le acoperă pe cele vechi, uneori chiar le distrug. Dar dacă un oraș așezat lângă ape neînsemnate, în calea tuturor relelor, clătinat de cutremure, ars de incendiile întețite de vântul câmpiilor, bătut de lăcomia împărățiilor vecine, zdrobit de megalomania unor conducători bolnavi, răsturnat din credință prin dărâmarea bisericilor a supraviețuit totuși și s-a hrănit din păduri și și-a zidit ulițele pe creasta dealurilor și a avut cu mult mai multe biserici decât au putut fi dărâmate, Orașul acela este o minune, iar minunea e suma înscrisurilor fiecărei generații, suma eforturilor de înălțare și biruire a slăbiciunii, a indiferenței, a orbirii".

Aceste emisiuni sunt despre oamenii care, iubind orașul și pe locuitorii săi își deschid casele și sufletul, povestind din trecutul lor, împărtășind experiențe trăite, prefigurând viitorul și aducând lumină și strălucire în sufletele și viețile concetățenilor.

Victoria Dimitriu a vorbit cu Constantin Bărbulescu, Constantin Mateescu, Ana-Maria Murnu, Duduța Olian, Alexandru Paleologu, Luminița Petru, Dinu Roco ș.a. și a realizat un portofoliu impresionant de mărturii, pe care vă invităm să le ascultați în secțiunea Emisiuni - "București, istorii scrise și nescrise”.

Victoria Dimitriu, născută în București, este absolventă a Facultății de Limba și Literatura Română - Universitatea din București. Imediat după terminarea studiilor universitare (1966) s-a angajat la Radiodifuziunea Română, Redacția Emisiunilor Culturale, unde a lucrat ca redactor, realizator de emisiuni, șef de secție.

Redactor al emisiunilor ”Moment poetic”, ”Eminesciana”, ”Ediție radiofonică”. A realizat ”Atlas cultural” (1972-1998) și emisiunea ”București - istorii scrise și nescrise”, consacrată capitalei țării, văzută din perspectiva (nu atât subiectivă cât personală) a unor oameni de cultură și a unor cetățeni veterani ai orașului, mulți dintre aceștia aparținând unor familii vechi, ce și-au legat destinul de acela al orașului de pe Dâmbovița (Titus Vâjeu – Scripta manent, Editura ”Casa Radio”, 2004)