Ȋn direct de la Stockholm, Cristian Măcelaru dirijează Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze, vineri 25 mai, ora 20.25

Proaspăt numit dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln, funcție pe care o va prelua efectiv din toamna anului 2019, Cristian Măcelaru are alura unui cuceritor, foarte apropiat de personajul legendar al lui Cervantes, doar că ȋn palmaresul său sunt ȋnscrise redutabile orchestre americane și europene. Cel mai recent debut l-a avut săptămâna trecută (18 mai) cu Orchestra Simfonică din Pittsburgh, ȋn care a fost elogiat pentru "minunatele detalii și viziunea de ansamblu din Simfonia a III-a de Aaron Copland, pentru relația caldă cu membrii ansamblului, pentru gestica sa, controlată și fluidă" (Pittsburgh Post-Gazette, Jeremy Reynolds).

Cel puțin trei aspecte impresionează ȋn cariera timișoreanului născut ȋn 1980: ca dirijor s-a afirmat de scurtă vreme, doar de 8 ani, după o lungă perioadă de studii aprofundate ȋn sfera interpretării violonistice și a celei dirijorale cu Larry Rachleff la Rice University din Miami. A fost acceptat de una dintre cele mai fabuloase și longevive orchestre americane, cea din Philadelphia, unde ȋn ultimele trei stagiuni a activat ca dirijor asociat. Și, nu ȋn ultimul rând, Cristian Măcelaru a știut să-și fructifice șansele cu inteligență și har, preluând cu ușurinșă programe care ar fi trebuit dirijate de Pierre Boulez (Orchestra Simfonică din Chicago, 2012), de Marris Jansons (Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, aprilie 2017) sau de Kiril Petrenko (Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, iunie 2017). La capătul acestei selective enumerări rămân cronici impresionante, ca și invitația de a reveni ȋn fruntea orchestrelor de top, din ce ȋn ce mai multe ȋn agenda sa.

Ȋn această săptămână Cristian Măcelaru este așteptat la Stockholm, unde va dirija Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze, la Sala Berwald. Concertul transmis ȋn direct de Radio România Muzical, vineri 25 mai, se prefigurează a fi un eveniment notabil, ȋncărcat și de emoția reȋntâlnirii cu Nikolaj Znaider, care va interpreta partitura solistică a Concertului nr. 1 op. 35 pentru vioară și orchestră de Karol Szymanowski. Ȋn programul serii se regăsesc alte minunate pagini din ȋnceputul secolului XX, ofertante atât pentru dirijor cât și pentru public: Suita de dansuri de Bela Bartok, iar după pauză, Poemul simfonic "Cântecul privighetorii" de Igor Stravinski și Rapsodia Română nr.1 op.11 în La major de George Enescu.

Dirijorului Cristian Măcelaru ȋi dorim mult succes, iar pe dumneavoastră, dragi ascultători, vă invit să urmăriți transmisiunea directă de la Stockholm, la Radio România Muzical, vineri 25 mai, de la 20.25.

Monica Cengher