EVENIMENTE

Mitzura Arghezi - 100 de ani de la naștere

Mitzura Arghezi (1924-2015)

Mitzura Arghezi (n. 10 decembrie 1924 - d. 27 octombrie 2015, București) - actriță și deputat de București (1996-2000 și 2000-2004), a fost fiica poetului Tudor Arghezi. A absolvit Institutul de Teatru și Film. În perioada anilor 1950-1980, a fost actriță a Teatrului Național. La Radio a făcut diverse roluri și a realizat adaptări și dramatizări pentru teatru radiofonic. Între  2005-2010 a fost membră în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune. De-a lungul întregii vieți a promovat imensa moștenire culturală transmisă de la tatăl său, a îngrijit și reeditat opera argheziană și a susținut activități culturale organizate și desfășurate la casa memorială "Tudor Arghezi - Mărțișor", al cărei custode a fost.

Despre copilăria petrecută de Mitzura Arghezi la Mărțișor cu întâmplările împărtășite de Tudor Arghezi cititorilor săi (1931) și despre cum se descoperă lumea sub ochii părinților, puteți afla ascultând scenariul radiofonic scris de Mitzura Arghezi și Vasile Mănuceanu după "Cartea cu jucării" de Tudor Arghezi, din care vă oferim ”Cheile”:

Întreaga înregistrare, cu Mitzura Arghezi (Mama), Ludovic Antal (Tatăl), Camelia Stănescu (Mițu) și Sorin Ștefănescu (Baruțu), în regia artistică a lui Cristian Munteanu este disponibilă în secțiunea EMISIUNI A-Z Teatru Național pentru Copii.

La Mărțișor, Mitzura Arghezi și fratele său Baruțu T. Arghezi aveau să devină "oameni mari". Tudor Arghezi:

Transcriem secvența sonoră de mai sus: "Mărțișorul e patria literaturii mele, de acolo au ieșit Cuvintele potrivite și toate scrierile adunate acum într-o mulțime de volume gândite la o masă într-o cameră mică pe care mi-o rezervasem pentru reverie. […]. În Mărțișor copiii noștri au devenit oameni mari, mari în sensul maturității. Fiul meu, Baruțu, s-a făcut în Mărțișor scriitor și publică acum în toate hebdomaderele. Fiică-mea, Mitzura, începând cu baletul, a intrat în tăvăleala teatrului, ea face parte din artiștii Teatrului Național." (Fragment din "Mărțișorul, patria literaturii mele", tabletă radiofonică argheziană, difuzată în 9 martie 1965, Fonoteca Radio România, 6/ 51183). Puteți accesa înregistrarea integrală în secțiunea "Personalități" a site-ului nostru.

Dintre toate poemele lui Tudor Arghezi, "Cântec de adormit Mitzura" o emoționa cel mai mult pe fiica poetului. Fusese publicat în 1927, în volumul "Cuvinte potrivite" (București, Fundația Culturală "Principele Carol"). Să-l ascultăm în rostirea lui Tudor Arghezi, într-o înregistrare din 1956 (XW Doc. 430), inclusă în Fonoteca de Aur Radio România:

Zece ani mai târziu, Mitzura Arghezi avea să interpreteze "Cântec de adormit Mitzura" , în cadrul primei emisiuni "Ediție radiofonică Tudor Arghezi". Înregistrare din Fonoteca Radio România (cota 6/ XW 3875), transpusă în format digital, cu indicativul FV-MN38-27463-6/XW3875.

O puteți asculta pe Mitzura Arghezi dând glas poeziei argheziene în emisiunea "Moment poetic" din 1967.

Drum în iarnă:

De ziua ta: