EVENIMENTE

Miron Radu Paraschivescu: "Aparatul de radio e un minunat propagandist al poeziei"

Miron Radu Paraschivescu (1911-1971)

"Aparatul de radio e un minunat propagandist al poeziei. N-au proclamat întotdeauna poeții legăturile și setea lor de spații nemărginite, de ceruri, furtuni, stele și văzduhuri? Iată că radioul materializează acest vis. Glasul poetului poate face, printr-o simplă manevrare de buton, ocolul lumii. Mesajul lui poate cuprinde întreg Pământul, din cătune până în metropole, poate căpăta adevărate aripi pe care mersul le-a schițat numai în ritmul lui interior.

Acordând poeziei publicitatea undelor, radioul își recunoaște astfel o soră cu care poate să se mândrească, după cum poezia găsește în radio împlinirea și auditoriul nevăzut dar prezent, perpetuându-se parcă în universul din care s-a născut, radioul desăvârșind astfel unul din ciclurile vitale ale creației.

Poezia la radio dovedește o dată mai mult că ea este sora progresului, după cum adevăratul progres nu se poate lipsi și nici concepe fără să fie străbătut de un adânc și real fior poetic." ("Radio-Azi", nr. 4 din 4 noiembrie 1946).

În 1968, publicarea unui nou volum de poezie cu titlul "Tristele" i-a prilejuit lui Miron Radu Paraschivescu participarea la emisiunea "Matineu literar", invitat fiind de redactorul Ion Bunescu la o discuție despre creația sa și despre legăturile cu opera poetică modernă, despre colaborarea la revista "Unu" și despre tinerii poeți:

 Vă invităm să ascultați poeme selecționate din volumul "Tristele", rostite de autor în aceeași emisiune "Matineu literar", difuzată în 18 aprilie 1968 (6/ XW 9165), dar și poezii inedite la data imprimării radiofonice (23 iulie 1966, "Scriitori la microfon", 6/ XW 5701), incluse în volumul amintit:

 Omer


Clopot

Corabia

Ultima ratio

Arc de triumf