EVENIMENTE
"Să ne facem daruri": Nina Cassian - 100 de ani de la naștere
Nina Cassian (nume la naștere Renée Annie Cassian, n. 27 noiembrie 1924, Galați - d. 15 aprilie 2014, New York) - poetă, eseistă, traducătoare și compozitoare, plecată din România comunistă în 1985. În SUA, a publicat în reviste americane, precum "The New Yorker", "Atlantic Monthly", "New England Review" și "American Poetry Review".
Nina Cassian: Trebuie să ne facem daruri. / Să memorăm cu atenție / data de naștere, a noastră și a celorlalți. / Încă de dimineață, / sărbătoritul să primească de la prietenii lui / o cravată argintie care să-i limpezească mâinile, / o portocală care să-i împrospăteze surâsul, / neapărat, câteva idei / care să-i desăvârșească forma inimii.
Fragmentul selectat face parte din poemul "Să ne facem daruri", rostit de Nina Cassian în emisiunea "Scriitori la microfon" din 7 mai 1963, redactor: Ion Petrache, pe care vă invităm să-l ascultați integral aici:
Criticul Nicolae Manolescu (27 noiembrie 1939 - 23 martie 1924), referindu-se la prima apariție editorială a Ninei Cassian, din 1947, cu titlul "La scara 1/1" scria: "era unul dintre cele mai promițătoare volume de debut, într-un acut spirit modernist, în care puteau fi recunoscute lecturi (după chiar mărturisirea poetei) din Christian Morgenstern, Alfred Jarry, Max Jacob și lon Barbu. Versurile aveau o tăietură netă, cu metafore absurde suprarealiste (Ochii sunt ai morților foarte tineri / Și circulă sub asfalt ca niște ganglioni / Am mai găsit vreo doi într-o vineri / Și i-am ascuns în buzunarul de la pantaloni), dar uneori cât se poate de plastice (Stânca are gâtul rupt / Sub fularul alb de lord) (Nicolae Manolescu - Istoria critică a literaturii române", Editura "Cartea Românească", 2008.)
Din acest volum, Nina Cassian a citit pentru ascultătorii Radio România: "Tumefiere", "Controverse" și "Vremea culorilor", pe care vă invităm să le ascultați în secțiunea "Personalități” a site-ului nostru. O înregistrare din 2003, realizată de Emil Buruiană.
În Arhiva Radio România, primele înregistrări păstrate pe bandă de magnetofon cu Nina Cassian - poemele "Micul prinț" și "Tablou" -, datează din noiembrie 1959, și au fost realizate pentru emisiunea "Scriitori la microfon", redactor: Ion Petrache.