LIVE de la Utrecht: Corul și Orchestra Filarmonică ale Radiodifuziunii Olandeze conduse de Marcus Creed
Pentru o mare parte dintre cei care frecventează stagiunile de concerte ale Olandei 19 aprilie 2019 are și semnificația specială a Vinerii Mari din Săptămâna Patimilor; iar în acest context repertoriul este adesea unul aparte, legat de acest moment unic al fiecărui an al creștinilor.
Este perioada în care regăsim pe afișele instituțiilor muzicale mai mari sau mici oratorii compuse pentru această perioadă, cu trimiteri la textele evangheliștilor; este epoca în care predomină în mod firesc concertele în care sunt asamblate sonorirtăți vocale și orchestrale, sub semnul reculegerii, al sobrietății și simbolurilor înălțătoare.
Intre alte câteva experiențe muzicale extraordinare transmise în direct la Radio România Muzical, Scena europeană de vineri 19 aprilie vă învită să pătrundeți în ambianța foarte modernă a complexului TivoliVredenburg din Utrecht, alcătuit din mai multe săli destinate unor manifestări muzicale de factură diferită; cele 5 săli ale complexului inaugurat în 2014 sunt individualizate și prin aspectul lor - fiecare purtând amprenta altui arhitect.
La TivoliVredenburg din Utrecht au loc aproximativ 1750 de evenimente muzicale anual, iar varietatea lor răspunde intențiilor organizatorilor de a acoperi diversitatea de gusturi ale celor care pășesc în acest mic dar foarte frumos centru de cultură cu o istorie medievală remarcabilă. In 19 aprilie, pe scenă se vor afla membrii Orchestrei Filarmonice a Radiodifuziunii Olandeze iar în partea a doua și Corul instituției, sub conducerea dirijorului britanic Marcus Creed (muzician școlit la Cambridge, la King's College, apoi la Oxford și la Londra, stabilit în Germania de mai bine de patru decenii).
Programul serii aduce în deschidere o pagină mozartiană a anului 1783, orchestrată cinci ani mai târziu, când Mozart a adăugat înaintea acestei Fugi și un Adagio; vom asculta așadar Adagio și Fugă KV 546 în do minor pentru orchestră de coarde iar apoi o creație a unui muzician olandez care a activat mult timp chiar la Utrecht: Hendrik Andriessen, organist, compozitor și profesor a cărui biografie a traversat aproape 9 decenii, din 1892... Apropiat de limbajul armonic al unora dintre autorii francezi ai Impresionismului dar și de Gabriel Faure sau Cesar Franck, Hendrik Andriessen a realizat în 1923 un ciclu de sonete intitulat "Miroir de Peine" pentru voce de soprană pe care l-a orchestrat un deceniu mai târziu pentru ansamblu de coarde. Sensibilitate, lirism și o finețe a expresiei vocale și instrumentale conturează un tablou sonor aparte al acestui opus care - pornind de la versurile celor 5 poeme de Henri Vangeon - oglindește suferințele lui Hristos, reflectate în trăirile Mariei, urmărind 5 dintre episoadele marcante ale Patimilor. Solista acestei partituri de mare solicitare vocală este Elena Tsallagova, absolventă a Conservatorului din Sankt Petersburg, câștigătoare a Concursului "Rahmaninov"; discipolă apoi a Ilenei Cotrubaș, această soprană lirică de coloratură a fost admisă în 2006 în programul Operei Naționale din Paris destinat tinerilor interpreți, fiind după aceea inclusă în diferite distribuții - inclusiv în rolul Melisandei.
In partea a doua concertului, Corul și Orchestra Filarmonică ale Radiodifuziunii Olandeze sub conducerea lui Martin Creed se vor afla pe scenă pentru "Stabat Mater" de Rossini. Cu două decenii în urmă Martin Creed semna dirijoral o producție germană cu acest opus, folosind instrumente de epocă... Si atunci - ca și acum - cvartetul solistic va reuni reprezentanți ai unor școli de canto diferite, cu experiențe interpretative variate.
O seară sub semnul unor repere ale repertoriului vocal - orchestral din epoci și stiluri diferite. Un program încărcat de emoția unor muzici speciale, interpretate într-un moment aparte prin semnificația sa spirituală, emoțională. Un concert ce se anunță cu adevărat interesant de urmărit - în transmisiune directă vineri seară, de la 21,15, LIVE de la Utrecht!