Capodopere de Ludwig van Beethoven și Carl Nielsen, în direct de la Copenhaga
Joi, 27 ianuarie 2022, de la ora 20.30, veți putea asculta la Radio România Muzical, concertul susținut de una dintre cele mai vechi orchestre de Radio din Europa. Orchestra Simfonică Națională Daneză a fost înființată în 1925 și condusă din 2004 de Thomas Dausgaard, căruia i-au succedat Rafael Frühbeck de Burgos apoi, începând cu anul 2014, Fabio Luisi.
Acest șef de orchestră italian, în vârstă de 63 de ani, cu o înaltă pregătire, atât în domeniul muzicii simfonice, cât și în cea de operă, ne propune în primul rând Concertul pentru vioară și orchestra în Re major de Ludwig van Beethoven, considerat de unii biografi ai compozitorului, un Poem de dragoste dedicat Theresei von Brunswick și compus în urma logodnei secrete care ar fi avut loc între compozitor și Theresa, iubita nemuritoare.
Vom asculta această capodoperă în interpretarea violonistului Augustin Hadelich, el este în vârstă de 37 de ani, s-a născut în Italia la 4 aprilie 1984 din părinți germani și trăiește în SUA, a obținut cetățenia americană în 2014.
În 1999, Augustin Hadelich a fost victima unui incendiu la ferma părinților săi din Italia, rănit și în imposibilitatea de a mai cânta pentru o perioadă de aproape un an. Acel moment în care nu a mai fost sigur că își va putea relua cariera muzicală, l-a făcut să aprecieze în mod deosebit tot ceea ce trăiește și, așa cum mărturisește, să se bucure la maxim de fiecare clipă în care cântă la vioară.
În partea a doua a concertului pe care îl vom prelua în transmisiune directă de la Sala de Concerte a Radiodifuziunii Daneze vom asculta cea de-a patra simfonie de Carl Nielsen op.29 finalizată în anul 1916.
Există un text explicativ din partea compozitorului legat de această simfonie a sa în patru părți: "Muzica este viată. Din momentul în care o notă izolată rezonează undeva în aer sau în spațiu, rezultă viața și mișcarea. De aceea muzica este expresia cea mai profundă a pulsului vieții. Această simfonie a mea, descrie sursele primare ale fluxului vital și fericirea de a-l putea percepe. Muzica mea nu se bazează pe un program care să o limiteze în spatiu și timp, este construită mai degrabă din straturi emoționale vitale, primitive. Muzica este viață și ca ea, este de nestins." Astfel Simfonia a-4-a op.29 de Carl Nielsen, a primit denumirea Inextinguible.
Joi, 27 ianuarie 2022, de la ora 20.30 veți avea așadar ocazia să ascultați la Radio România Muzical, aceste două creații care marchează două importante epoci ale istoriei muzicii.