Live de la Copenhaga, Orchestra Simfonică Națională Daneză și dirijorul Fabio Luisi
În această stagiune, se aniversează la Copenhaga 90 de ani de când au fost înființate Concertele zilei de joi susținute de Orchestra Simfonică Națională Daneză, oferind publicului experiențe muzicale care își propun un nivel artistic de cea mai înaltă factură și o difuzare în rândul unui număr cât mai mare de spectatori. Acest demers a fost de altfel pus în valoare de unul dintre criticii de specialitate care susțin faptul că "aceste concerte ale zilei de joi sunt coloana vertebrală a vieții muzicale din Danemarca".
Noua stagiune 2022 - 2023 propune și o tematică specială, legată de viziuni cosmice, iubirea divină și calitatea pe care muzica o are de a transfigura sufletul uman și include, printre alte proiecte, realizarea integralei Alexander Scriabin pe parcursul a două stagiuni. Sunt programate câte trei concerte pe stagiune susținute de Orchestra Simfonică Națională Daneză și dirijorul Fabio Luisi, integrala urmând a fi regăsită și într-un album înregistrat la casa de discuri Deutsche Grammophon. Poemul "Prometheus" de Scriabin a fost deja prezentat într-un concert din 23 august, Simfonia I figurează pe afișul concertului de joi, 23 noiembrie, pe are îl vom prelua și noi în transmisiune directă, următorul opus programat în 8 februarie 2024 fiind Poemul extazului.
Scriabin, atras de misticism, trăia cu convingerea că muzica și arta pot schimba în bine umanitatea, un vizionar (asocia sunetelor și culori), adesea excentric, dar creând o muzică ce degajă o forță interioară cu totul particulară și face trecerea între Romantism și perioada modernă cu al său limbaj ce ajunge spre finalul scurtei sale vieți să elimine cadrul tonalității.
Reținem de această dată doar Simfonia I în Mi major sub semnătura autorului rus. De la început epatează în monumentalitate - sunt șase părți, ultima implicând un cor (Național Danez de Concert) și doi soliști (soprana Ema Nikolovska și tenorul James Ley), care interpretează un text "vizionar", de asemenea scris de Scriabin. Este una dintre cele mai intense, ambițioase și mai puternice simfonii din literatura muzicală rusă de la începutul secolului XX. Scriabin o finaliza chiar în anul 1900, oferind acest mesaj ce sugerează o artă grandioasă ce domină cu omnipotență asupra lumii, ridicând omul pentru a face fapte glorioase. Apare și îndemnul de a veni spre artă și de a o slăvi. Am redat cu aproximație chiar versurile din finalul Simfoniei I de Alexander Scriabin, care va fi precedată în concertul Orchestrei Simfonice Naționale Daneze conduse de Fabio Luisi de Sextetul "Noapte tranfigurată" de Arnold Schoenberg, un opus 4, contemporan cu lucrarea lui Scriabin, compus înainte de a se aventura în lumea abstractă a celor 12 semitonuri egale ca importanță, încă sub mirajul muzicii lui Wagner și Brahms, și mai ales sub mirajul iubirii, "cea care iartă totul". În anul 1943, autorul adaptează sextetul și pentru o orchestră de coarde, într-o versiune revizuită.
O experiență sonoră fastuoasă promit organizatorii concertului din capitala Danemarcei, programat pentru ziua de joi, 23 noiembrie, potrivit unei vechi tradiții, concert pe care vă invităm să îl ascultați la Radio România Muzical, în direct, de la ora 20.30.