Radio România la Festivalul Internațional George Enescu 2021
Din 1958, încă de la prima ediție, neîntrerupt până astăzi, Radio România este alături de Festivalul Enescu, în calitate de coproducător.
Ediția a 25-a a Festivalului Enescu, care se va desfășura între 28 august și 26 septembrie, este reflectată pe larg în programele Radio România Muzical și Radio România Cultural; știri și reportaje vor fi difuzate și de Radio România Actualități și în rețeaua studiourilor regionale Radio România.
Radio România Muzical va transmite în direct toate concertele pentru care artiștii și-au exprimat acordul în acest sens: din 75 de concerte, 70 pot fi ascultate în direct la Radio România Muzical, evenimente ce au loc la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României și Sala Radio. Concertele de la Sala Palatului și Ateneul Român pot fi ascultate și la Radio România Cultural. Printre concertele difuzate live de cele două posturi de radio se numără câteva dintre cele mai așteptate din ediția 2021 a Festivalului Enescu: concertele Orchestrei Simfonice din Londra, conduse de Simon Rattle, concertul Academy of Saint Martin in the Fields, dirijor Joshua Bell, concertul Orchestrei de Cameră Mahler, solistă pianista Yuja Wang, concertele Orchestrei Tonhalle din Zürich sau cele ale Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam. În total, peste 10.000 de minute de concerte în direct, la Radio România Muzical și Radio România Cultural. Programul complet al transmisiunilor directe din Festivalul Enescu poate fi consultat online pe site-ul Radio România Muzical. Transmisiunile directe pot fi ascultate și live online, la adresele www.romania-muzical.ro și www.radioromaniacultural.ro.
Concertele înregistrate, pentru care nu au existat drepturi de transmisie live din partea artiștilor, vor fi difuzate în perioada sărbătorilor de iarnă, la Radio România Muzical și Radio România Cultural.
Peste 50 de interviuri au fost deja realizate de jurnaliștii Radio România Muzical cu artiștii din Festivalul Enescu; altele urmează să fie realizate în timpul desfășurării festivalului. Interviurile vor fi difuzate în pauzele concertelor transmise în direct și vor putea fi citite și pe site-ul Radio România Muzical. Tot în pauzele transmisiunilor directe își vor găsi locul cronicile concertelor înregistrate de radiodifuziunea publică, postate în formă scrisă și pe site-ul Radio România Muzical.
Artiștii Radio România vor fi prezenți, ca-n fiecare ediție, în concertele Festivalului George Enescu. Cei mai mici dintre muzicieni, membrii Corului de Copii Radio, pregătiți de dirijorul Răzvan Rădos, vor evolua în concertul din 5 septembrie de la Sala Mare a Palatului, alături de Orchestra Philharmonia din Londra, dirijor José Cura, concert-eveniment în care vor cânta și membrii Corului Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu.
Pe 15 septembrie, pe scena Sălii Palatului vor urca Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu, și Orchestra Națională Radio, pentru a interpreta opera în concert"Der Zwerg" de Alexander von Zemlinsky, sub bagheta dirijorului Oleg Caetani. Pe 18 septembrie, la Ateneul Român, evoluează Orchestra de Cameră Radio, condusă de Horia Andreescu, având-o solistă pe binecunoscuta violoncelistă americană Alisa Weilerstein, pentru prima dată în concert la București.
Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu se află și distribuțiile concertelor din 29 august și 4 septembrie (Sala Palatului).
Sala Radio găzduiește seria "Muzica secolului XXI": ansambluri celebre vor interpreta lucrări, cele mai multe, în primă audiție românească, cu participarea extraordinară a compozitorilor acestor opusuri, mulți dintre ei, de asemenea, pentru prima dată la București. În total, 7 concerte cu muzică contemporană, găzduite de Sala Radio, devenită un pol al creației contemporane de cel mai înalt nivel internațional.