Interviurile Radio România Muzical cu pianista Alexandra Silocea - 21 iunie
Am avut ocazia să realizez primul interviu cu Alexandra Silocea anul trecut, când am prezentat în premieră discul înregistrat de pianistă alături de violoncelista Laura Buruiană: lucrări de Enescu, Prokofiev și Șostakovici, un disc clasat pe locul al doilea în preferințele ascultătorilor români care au votat în cadrul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2015.
În 23 și 24 iunie 2016, Alexandra Silocea va fi solista concertelor Filarmonicii "George Enescu" în Concertul în Sol pentru pian și orchestră de Maurice Ravel. Așa că și-a făcut timp pentru a ajunge și în studioul Radio România Muzical la o discuție purtată live, atât în FM, cât și audio-video pe site-ul Radio România Muzical.
Vom afla mai multe despre această pianistă cu care ne putem mândri, vom asculta selecțiuni și de pe primele ei discuri: "Sound waves" și Sonate de Prokofiev.
Interviurile Radio România Muzical cu Alexandra Silocea, marți, 21 iunie, de la ora 19.30.
Mai multe despre Alexandra Silocea, din prezentarea ei oficială:
"Rafinamentul muzical deosebit al pianistei Alexandra Silocea precum si stralucirea interpretarii unui vast repertoriu pianistic i-au atras o considerabila atentie a lumii muzicale din Europa, ori Canada.SUA.
Descrisa ca un "talent deosebit" (International Piano Magazine), cu "har muzical si fluenta" (Gramophone), cu o "claritate extraordinară de a canta" (Radio New Zeland), "plina de muzicalitate" (BBC Music Magazine), Alexandra SILOCEA este câștigătoare a numeroase premii in România, Grecia, Franța, Germania, Italia sau SUA.
A debutat pe marile scene cum ar fi la Konzerthaus si Musikverein din Viena, Carnegie Hall - New York, Bridgewater Hall din Manchester si nu demult la Wigmore Hall din Londra unde a avut onoarea de a canta la patru maini alaturi de Elisabeth Leonskaja in cadrul concertului aniversar al acesteia, oferit cu ocazia implinirii a 70 de ani.
Debutul din decembrie 2012 in Marea Britanie cu London Philharmonic Orchestra sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski a fost laudat de presa de specialitate, Alexandra "stralucind... cu o frazare de o suprema eleganta" (Bachtrack).
A concertat în România, Austria, Germania, Franța, Italia, Polonia, Republica Cehă, America de Sud, SUA si Canada și a fost invitata la festivaluri importante cum ar fi Ravinia, Dvorak Piano Festival, Brighton Festival sau Ryedale Festival, concertele sale fiind deseori inregistrare live de catre BBC Radio 3, Radio France, ORF sau transmise online prin live-stream.
Alexandra Silocea a cantat de mai multe ori pentru Radiodifuziunea Română, înregistrările fiind păstrate în "Fonoteca de Aur".
Nascuta in Romania, Alexandra Silocea a studiat la Constanta si apoi la Liceul "George Enescu" din Bucuresti - Prof. Gabriela Enasescu. La varsta de 16 ani a fost admisa la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, unde a lucrat cu profesori recunoscuti pe plan international ca Oleg Maisenberg, Johannes Marian sau Christoph Berner.
Ca o continuare a pregatirii artistice, in 2008 a fost admisa la Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse din Paris in cadrul unui al doilea studiu de master, avandu-i ca profesori pe Theodor Paraschivesco si Laurent Cabasso.
Pregatirea artistica ii este calauzita de catre mari muzicieni precum Elisabeth Leonskaja si Maria João Pires.
Alexandra Silocea a fost recompensata prin burse acordate de fundatiile Herbert von Karajan, Theodor Rogler Foundation sau Meyer Foundation. Cariera pianistica i-a fost sustinuta constant de catre Rotary-Club Wiener Neustadt si Wiener Neustädter Sparkasse.
Debutul discografic al Alexandrei Silocea, consemnat prin inregistrarea primelor cinci sonate de Sergei Prokofiev, (disc lansat la casa de discuri AVIE Records in 2011) a adus recunoasterea ei internationala, ca un talent deosebit și un interpret a carui cariera merita urmarita. Premiata cu Editor`s Choice de catre prestigioasele publicatii "International Piano Magazine" si "Pizzicato"-Luxemburg ("…ascultatorul are parte de o interpretare pianistica, ce iti taie respiratia, cu o claritate a sunetului iesita din comun…Asemeni lui Gilels, Richter sau Horowitz care, prin interpretarea lor exacta te adancesc in muzica inca de la prima nota, asa si Silocea iti da sentimentul unei muzici absolute…") lansarea discului a marcat interpretarea acestor sonate ca "intrarea în iluminare " (Classics Online, 14.05.2011) si dezvăluie un artist plin de bogatie intelectuala si artistica.
In 2013 a urmat lasarea celui de-al doilea disc intitulat SOUND WAVES, care include pe langa opere de Debussy, Ravel, Liszt, Schubert/ Liszt si o piesa a compozitorului norvegian Martin Romberg, compusa special pentru Alexandra si lansata in premiera mondiala. Discul a intrat in topul "100 Bestsellers" la categoria muzica clasica de pe Amazon.uk la o luna de la lansare si a fost laudat de presa de specialitate (Young Artist to Watch - Classic FM, in CD Review si In Tune la BBC Radio 3, Gramophone Magazine, etc).
Ultimul disc lansat la AVIE Records in 2015, nominalizat in primele 5 la categoria Discul de muzica clasica - 2015, cuprinde Sonatele pentru violoncel si pian de Geroge Enescu, Sergei Prokofiev si Shostakovich, fiind o colaborare cu violoncelista Laura Buruiana.
Din 2016, Alexandra este membra a Alban Berg Ensemble Wien, ansamblu format din renumitul cvartet de coarde Hugo Wolf, flautista Silvia Careddu si clarinetistul Alexander Neubauer de la Wiener Symphoniker. Dintre proiectele ce se vor desfasura curand impreuna cu acesti renumiti artisti, trebuie amintita seria de patru concerte de la Musikverein din Viena in Brahms Saal sau la Geneva in cadrul seriei de concerte "Les Grands Interprètes"."