Festivalul BBC Proms, ediția aniversară 2019

Istoria acestui eveniment artistic a început în secolul al XIX-lea, mai precis în 1895, când pentru inaugurarea Sălii Reginei, Henry Wood, a inițiat un concert-promenadă, cu intenția de a apropia publicul de marea artă. Un concert care s-a transformat într-un festival, cu un impact deosebit în viața muzicală internațională atât prin repertoriul prezentat, cât și prin tematica propusă, alta la fiecare ediție. Din 1927, Festivalul BBC-Proms este transmis în întreaga lume de către BBC.

Temele Festivalului BBC Proms- ediția aniversară 2019

Maratonul artistic european, desfășurat între 19 iulie și 14 septembrie 2019, s-a evidențiat prin temele abordate, diverse și adaptate la evenimentele societății actuale: portret Sir Henry Wood - fondatorul acestui festival (de la a cărui naștere s-au împlinit 150 de ani), aniversarea celor 200 de ani de la nașterea Reginei Victoria, comemorarea celor 150 de la moartea compozitorului Hector Berlioz, apoi aniversarea celor 50 de ani de la zborul spre lună și aselenizarea pe acest astru, dar și portrete dedicate unor nume de referință din jazz - Nina Simone și Duke Ellington. În acest context, în 2019, în concerte desfășurate în locurile devenite tradiționale - Royal Albert Hall, Cadogan Hall și Hyde Park, s-a prezentat un repertoriu variat, pentru un public larg, cu lucrări de la cele clasice la cele contemporane, de la cele de jazz la cele de muzică de film dar și de …break dance! Ca și în edițiile anterioare, au fost interpretate 20 de opusuri în primă audiție mondială, parte dintre ele fiind compuse la comanda BBC, printre care s-au numărat cele semnate de Dieter Ammann, Lera Auerbach, Benjamin Beckman, Tobias Broström, Jonathan Dove, Péter Eötvös, Detlev Glanert, Linda Catlin Smith, Anna Thorvaldsdottir, Hans Zimmer, Errollyn Wallen, Jörg Widmann, Ryan Wigglesworth.

Invitații Festivalului BBC Proms- ediția aniversară 2019

Din 19 iulie până în 14 septembrie 2019, au evoluat interpreți de mare valoare, precum: pianiștii Leif Ove Andsnes, Martha Argerich, Emanuel Ax, Mariam Batsashvili, Seong-Jin Cho, Yuja Wang, violoniștii Joshua Bell, Nicola Benedetti, James Ehnes Leonidas Kavakos, Nemanja Raduloviæ, Gil Shaham, violonceliștii Sol Gabeta și Sheku Kanneh-Mason, trompetiștii Jeroen Berwaerts și Håkan Hardenberger, precum și ansambluri camerale și simfonice de prestigiu, care i-au avut la pupitrul dirijoral pe Daniel Barenboim, Semyon Bychkov, Edward Gardner, Jakub Hrùča, Kirill Karabits, Andris Nelsons, Sir Antonio Pappano, Rafael Payare, Sir Simon Rattle, Yannick NézetSéguin, Mirga GraŸinytė-Tyla, Omer Meir Wellber, Sakari Oramo (cel care a fost invitat să susțină pentru a patra oară și mult așteptatul concert Last Night of the Proms).

Prezență românească la Festivalul BBC Proms- ediția aniversară 2019

La această ediție aniversară a fost invitat Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai buni dirijori români la ora actuală, în plină ascensiune artistică. El a susținut un concert ( pe care ați avut ocazia de a-l urmări în direct la Radio România Muzical) în cadrul căruia a prezentat și o lucrare semnată de Constantin Silvestri - cel care a colaborat cu marile orchestre simfonice din Marea Britanie și, care începând din 1961, a devenit dirijor principal la Bournemouth Symphony Orchestra, pe care a reușit să o transforme într-un ansamblu de clasă mondială.

Așadar, de luni, 6 ianuarie 2020 până în 7 februarie 2020, vă oferim un serial dedicat Festivalului BBC Proms - ediția aniversară 2019, cea cu numărul 125, doar la Radio România Muzical, în cadrul emisiunii Concerte de 5 stele, prezentat de Laura Ana Mânzat și Larisa Clempuș.

Octavia Galescu