Domenico Scarlatti evocat la 260 de la dispariție
O ediție specială a Calendarului muzical ne prilejuiește o scurtă incursiune în lumea muzicală a Barocului.
23 iulie figurează in biografiile lui Domenico Scarlatti drept data stingerii sale din viața, acum 260 de ani… A rămas în memoria melomanilor mai ales drept autorul unui impresionant compendiu de fantezie, strălucire și virtuozitate dedicat clavecinului - instrumentul cu claviatură cel mai "la modă" în epoca sa.
De proporții miniaturale, majoritatea acestor partituri oferă șansa explorării unor posibilități interpretative remarcabile și poate tocmai de aceea au rămas în atenția generațiilor de artiști de-a lungul deceniilor. Dar activitatea creatoare a lui Domenico Scarlatti a început în orașul său natal - Neapole, pe aceleași coordonate componistce care îi aduseseră deja faimă tatălui său: teatrul musical. Tânărul care avea deja un angajament ca organist la doar 15 ani și-a văzut primele opere montate la vârsta de 18, a preluat apoi atribuțiile lui Alessandro Scarlatti la Roma, ocupându-se de activitatea muzicală patronată de fosta regină a Poloniei, aflată în exil în Cetatea eternă… Numeroase titluri de spectacole lirice figurează în lista sa de creații realizate pe teritoriul Italian, multe uitate până recent, când noi înregistrări le readuc în atenția publicului. Alături de o asemenea restituire Calendarul din 20 iulie vă prilejuiește și reîntâlnirea cu patru dintre cele 555 de Sonate ale lui Domenico Scarlatti, în versiuni interpretative distincte: rigoarea viziunii clavecinistice a lui Ross Scott, poezia pianistică a lui Dinu Lipatti, bravura dezinvoltă a lui Lucas Debarque și lumea aproape romantică imaginată de Daniel Barenboim pentru paginile unui autor născut în toamna lui 1685 !
Scarlatti urma să împlinească 72 de ani cand s-a stins la Madrid, în 23 iulie 1757… Fusese 5 ani conducătorul capellei Iuliane la Vatican, până în 1719, scrisese opere seria și serenate, a compus muzică religioasă, a condus destinele musicale la curtea regelui Ioan a V-lea al Portugaliei, fiind și maestrul de muzică al fratelui acestuia și al prințesei Maria Barbara - cea pentru care a scris mai târziu majoritatea partiturilor sale clavecinistice. După căsătoria Infantei portugheze cu moștenitorul coroanei Spaniei, Domenico Scarlatti și-a însoțit fosta elevă la Madrid, unde a rămas până la finalul vieții…
Marcând 260 de ani de la dispariția sa, Radio România Muzical vă oferă o succintă evocare sub genericul Calendarului din 20 iulie, de la ora 20.