Concertul de deschidere susținut de Sir John Eliot Gardiner la pupitrul Orchestrei Filarmonicii Radio France
O nouă ediție a Festivalului Radio France din Montpellier este inaugurată în data de 17 iulie, festival de o mare anvergură, reunind evenimente de o valoare incontestabilă, fapt ce confirmă statutul și renumele de care se bucură această manifestare la nivel mondial. În cele 37 de ediții anterioare a fost construit un capital de invidiat, pentru că la Montpellier au participat de-a lungul timpului artiști de neuitat - Claudio Abbado, Yehudi Menuhin, Mstislav Rostropovici, The King's Singers sau din lumea jazzului - Michel Petrucciani, Dee Dee Bridgewater, Antonio Sanchez, Vincent Peirani. Festivalul mizează pe "deschidere și pe diversitatea muzicală, orientată spre noile generații", susține directorul acestuia Michel Orier. Ca atare, și de această data terenul de manifestare este multiplu prin cele 90 de evenimente structurate în cinci categorii propuse de organizatori - "Grandes soirees symphoniques et recitals" la Opéra Berlioz și Opéra Comédie din Montpellier (regăsim pe afiș și numele dirijorului Cristian Măcelaru la pupitrul Orchestrei Naționale a Franței), Muzica de Cameră, Jazz și Salon muzical, Tineri soliști (aici apare și pianistul român Daniel Ciobanu), muzică electronică, în timp ce France Culture propune o serie de conferințe sub titlul "Întâlnirile lui Petrarca".
Pentru concertul de deschidere de la Opéra Berlioz a fost invitat Sir John Eliot Gardiner la pupitrul Orchestrei Filarmonicii Radio France, într-un program Beethoven - Berlioz, ceea vom prelua și noi în transmisiune directă - Sir John Eliot Gardiner aniversat cu ocazia împlinirii a 80 de ani în luna aprilie, o somitate în ceea ce privește muzica barocă interpretată cu instrumente originale, dar asumându-și și experiențe de neuitat pe linia clasicismului și a romantismului, odată cu înființarea Orchestrei Revoluționare și Romantice în 1989. Cu acest ansamblu el a înregistrat versiuni de referință - integrala Simfoniilor de Ludwig van Beethoven și opusuri semnate Hector Berlioz. Este de-altfel considerat un specialist al muzicii autorului francez, având aceeași disponibilitate de a fora în interiorul expresiei artistice, redescoperind culori, nuanțe și subtilități, după cum ne-a obișnuit în demersul său legat de discursul baroc.
John Eliot Gardiner în lunga sa carieră a dirijat adesea Orchestra Filarmonică Radio France, sunt cunoștințe vechi, mereu în consonanță în ceea ce privește muzica lui Hector Berlioz - "Harold în Italia", Simfonia fantastică, "Nopți de vară". Dirijorul englez declară de-altfel: "pe Berlioz îl ador ca personaj - pasional, original, impertinent, un mare scriitor cu o imaginație gigantescă. Fiecare lucrare a sa este într-un mod sau altul, teatrală." În deschiderea Festivalului Radio France de la Montpellier, Sir John Eliot Gardiner a optat pentru Simfonia fantastică de Berlioz, precedată de Concertul nr.4 op. 58 în Sol major pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven, avându-l ca solist pe tânărul pianist Alexandre Kantorow, în anul 2019 câștigător al premiului I și al Medaliei de aur la Concursul "Ceaikovski" de la Moscova. Cu adevărat un eveniment mult așteptat, cu atât mai mult cu cât se cunoaște opinia dirijorului englez potrivit căreia "cu Beethoven trebuie să șochezi. Dacă devine burghez, nu mai este deloc interesant !"