Un nou disc semnat de Orchestra Națională Radio și dirijorul Cristian Măcelaru - Music box, 22 iunie
Nume românești în prim plan - de data aceasta, o producție a Editurii Casa Radio, un disc pe care regăsim numele dirijorului Cristian Măcelaru și al Orchestrei Naționale Radio. Îl consider un disc-eveniment: sunt înregistrări dintr-un concert live ce a avut loc în 9 noiembrie 2012, primul concert susținut în România de Cristian Măcelaru, stabilit în Statele Unite ale Americii, actualmente dirijor asociat al celebrei Orchestre Simfonice din Philadelphia, cu o spectaculoasă carieră desfășurată atât în Europa, cât și în America - în noiembrie 2015, de exemplu, va debuta la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din New York.
La 34 ani, Cristian Măcelaru este unul dintre dirijorii care pot transforma o orchestră, așa cum mi s-a părut că s-a întâmplat și în 9 noiembrie 2012, când am stat lipită de radio pentru a mă bucura până la final de programul care a cuprins lucrări din repertoriul rus.
Evident, am simțit nevoia să-l întreb pe Cristian Măcelaru cum își pregătește concertele care se bucură de atâta succes:
Cristian Măcelaru: Întotdeauna, vă spun sincer, în fiecare săptămână în care dirijez, când vin în România sau peste hotare, pornesc de la același punct comun: vreau să văd calitatea muzicienilor din orchestră și ceea ce îmi pot oferi dânșii sau ceea ce pot oferi dânșii lucrării pe care o lucrăm, iar apoi sculptez sau modelez interpretarea muzicală bazată pe abilitățile artistice ale celor de pe scenă. Deci, cu alte cuvinte, pentru mine un adevărat succes al unui concert este atunci când cele două drumuri se întâlnesc perfect, când ideile compozitorului pe care eu vreau să le fac clare și publicului și muzicienilor de pe scenă se întâlnesc împreună cu nivelul și calitatea artistică a muzicienilor de pe scenă. Și la acest concert s-au întâlnit chiar foarte bine. Eu, nefiind niciodată în România ca dirijor, n-am știut la ce să mă aștept. Auzisem înregistrări, auzisem concerte cu Orchestra Națională Radio, dar nefiind niciodată pe scenă e mult diferită această întâlnire, față de audiția unor înregistrări.Și atunci când i-am întâlnit pentru prima dată a fost o surpriză plăcută, din cauză că ei au răspuns imediat foarte pozitiv a tuturor lucrurilor pe care le-am dorit să le facem împreună și au cântat cu suflet, cu dăruire, cu atenție la toate detaliile la care am lucrat și m-am bucurat foarte mult că această colaborare a fost primită pozitiv și de public și de cei de pe scenă.
Lucrările de pe disc sunt uvertura Ruslan și Ludmila de Mihail Ivanovici Glinka și Suita simfonică Șeherazada de Nikolai Rimski Korsakov.
Cristian Măcelaru: Uvertura Ruslan și Ludmila de Glinka e o piesă cunoscută în toată lumea, una dintre cele mai renumite uverturi ; ce se este interesant pentru mine și lucrul pe care l-am cerut orchestrei, e faptul că Glinka, dacă ne gândim, e aproape un compozitor clasic, în sensul timpului în care a trăit. M-am uitat la el prin prisma lui Mozart și lui Beethoven și am încercat să fac totul prin această prismă, să nu o fac prin prisma lui Ceaikovski, doar pentru că Glinka a fost rus. A fost puțin diferit cred că felul în care a cântat orchestra, plus că am vrut să fac o diferență destul de clară între interpretarea pentru Glinka și interpretarea pentru Korsakov.
Șeherazada e o lucrare extraordinar de frumoasă, nu numai prin orchestrația pe care Nikolai Rimski Korsakov a scris-o, dar și prin faptul că are această abilitate să spună o poveste, să picteze niște imagini în mintea ascultătorului, una dintre cele mai frumoase povești care se pot povesti prin muzică. Și Șeherazada face acest lucru. Nu știu multe piese care să aibă același succes în a reuși să picteze aceste imagini, aceste povești, acest miros al nopților Șeherezadei. Sigur este necesar de o Șeherezadă care să înceapă fiecare poveste și am avut vioara a maestrului Zvorișteanu, care a și început fiecare poveste la fiecare parte, a continuat și în cadențele care sunt scrise și care a adus un nivel foarte frumos, un parfum oriental al acestor povești.
Consider că avem în față un disc-eveniment - este atâta energie, atâta viață, atâta pasiune în interpretarea celor două lucrări; un dirijor de calibru cu o orchestră maleabilă și dedicată, un moment de grație în istoria Orchestrei Naționale Radio și a acestui dirijor, Cristian Măcelaru, care primește din partea țării natale primul disc din cariera lui. Vor urma cu siguranță multe altele, pentru că, sunt sigură, Cristian Măcelaru va fi cât de curând în liga I a dirijorilor de talie internațională. Acolo unde merită să fie.
Discul poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 22 iunie, de la ora 19 și este inclus în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015.