Zilele muzicii contemporane la Radio România Muzical
Destinat încă din start a fi un eveniment dificil de gestionat, cu o misiune adusă mereu în ultimii ani la nivelul așteptărilor, nici Festivalul "Săptămâna Internațională a Muzicii Noi" - care anul acesta era pregătit pentru a 30-a ediție - nu a "scăpat" de efectele pandemiei. Cu toate acestea, printr-un efort de reorganizare mărit dar fără a-l constitui într-un substitut, organizatorii l-au transformat în "Zilele estivale ale muzicii românești" - un minifestival remarcabil, găzduit în perioada 7-12 iulie de Palatul "Cantacuzino" din București. A fost oază unică până în prezent a muzicii contemporane în această perioadă aridă a peisajului muzical. Evenimentul a marcat și un eveniment deosebit pentru lumea muzicală românească - cei 100 de ani împliniți de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, cea care atunci - în 1920 - a pornit sub titulatura Societatea Compozitorilor Români sub conducerea marelui George Enescu.
Astfel, Zilele estivale ale muzicii românești au adus prin cele 6 concerte câțiva dintre muzicienii cei mai atașați de repertoriul modern și contemporan autohton: flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, clarinetistul Emil Vișenescu, violonceliștii Mircea Marian și Ella Bokor - duoul "Cello Jaya", violonista Diana Moș și pianista Adriana Maier, mezzosoprana Claudia Codreanu și pianista Diana Dembinski-Vodă, cvartetul de coarde "Gaudeamus". Într-o coloristică așadar foarte diversă, acești muzicieni au oferit un repertoriu foarte dens, cu lucrări ale celor mai reprezentativi autori români, de la clasicii Paul Constantinescu, Anatol Vieru, Ștefan Niculescu până la contemporani consacrați sau încă tineri precum Dan Dediu, Doina Rotaru, Mihai Măniceanu, Dinu Savu și mulți alții.
Radio România Muzical vă oferă prilejul să urmăriți acest eveniment integral în seria de ediții speciale a emisiunii "Sunete contemporane", de luni până vineri în perioada 14-25 septembrie de la ora 23:30.