Royal Philharmonic Orchestra în direct de la Royal Festival Hall din Londra, în 2 februarie
Recent întoarsă la Londra după un "alert" turneu american susținut sub bagheta lui Pinkas Zukerman (al cărui nume a apărut de foarte multe ori pe afișe și ca solist), Royal Philharmonic Orchestra a avut deja prima sa apariție pe teritoriul britanic sâmbăta trecută, la Kingston Rose Theatre. Agenda și repertoriul formației sunt impresionante: Brahms, Elgar, Mozart, Ceaikovski, etc în seria de câte 6 concerte pe săptămână oferite între 8 și 25 ianuarie în Statele Unite, de la Chicago la San Francisco sau San Diego, din Virginia până în Nevada.
Dirijorul Ilan Volkov și muzica modernă
Marți seara (2 februarie 2016) are loc primul din seria celor celor 6 concerte ale acestei formații găzduite de Royal Festival Hall din Londra în partea a doua a stagiunii, seară ce reprezintă și debutul dirijorul israelian Ilan Volkov la pupitrul acestui colectiv.
Bine cunoscut deja publicului britanic, Ilan Volkov a devenit în 2003 cel mai tânăr dirijor pricipal al unei orchestre BBC prin numirea sa la BBC Scottish Orchestra, activitatea sa fiind elogiata .
Un program ambițios, cu lucrări foarte diferite din prima jumătate a secolului XX (de altfel dirijorul care va împlini în septembrie 40 de ani a mărturisit într-un interviu că îl interesează în mod deosebit muzica scrisă după 1900 și chiar activitatea sa în stagiunile simfonice și de operă din lume reliefează destul de mult acest aspect). Celebrei Simfonii nr.5 de Șostakovici (opus atât de mult apreciat încă de la premiera sa din 1937) îi este alăturat pe afiș foarte îndrăgitul Concert în Sol de Maurice Ravel, cu accentele sale jazz-istice, iar în deschiderea programului figurează o surpriză: un poem simfonic de Nikolai Roslavets - creator rus născut în aceeași perioadă cu Enescu și Bartok, mult influențat de Skriabin dar și de Schonberg, "proscris" și apoi chiar interzis în fosta Uniune Sovietică. Restituirea către public a creației sale aduce un plus de interes acestui program preluat prin intermediul Uniunii Europene de Radio în direct de la Londra.
Ingrid Fliter
O pianistă născută la Buenos Aires în 1973, care - la sfatul Marthei Argerich - a venit în Europa la 19 ani pentru a-și continua pregătirea la Freiburg și apoi în Italia, distinsă cu medalia de argint la Concursul "Chopin" în 2000 și laureată la Concursul "Feruccio Busoni", Ingrid Fliter este un nume mai puțin cunoscut la noi.
Ingrid Fliter în recital la Wigmore Hall
Deținătoare a "Gilmore Award" - recompensă primită în Statele Unite în 2006 (după Leif Ove Andsnes și Piotr Anderszewski cu 8 și, respectiv, 4 ani înainte), ea a fost și selectată ca New Generation Artist de către BBC Radio 3 în perioada 2007 - 2009, cariera ei concertistică desfășurându-se în America, Europa, Australia, fiind apreciată pentru discurile sale cu muzica lui Chopin.
Iată doar câteva dintre argumentele care fac din transmisiunea directă oferită de Scena europeană din 2 februarie 2016, de la 21,30 un concert ce trebuie urmărit!