VIRGINIA ZEANI, celebrată o dată în plus, la Seara de operă...
Este impresionant să constați cât de natural le vine unor artiști - e adevărat, puțini la număr! - să investească cu universalitate și cel mai cenușiu cotidian. Că artiștii sunt oameni, la rândul lor, știm cu toții. Sau că există o dimensiune a neprevăzutului în existența fiecăruia - artist sau nu - și asta mi-e clar. Ceea ce mă impresionează pe mine la artiști...- la unii, desigur, este felul în care reușesc - fără să își propună sau să recurgă la strategii de PR - să ne rămână în memorie și dincolo de performanțele lor artistice. Cu gesturi simple pentru ei: un telefon, o ușă deschisă, o îmbrățișare, un sfat...gesturi, atât de importante însă pentru noi, ceilalți.
Iar Virginia Zeani face parte dintre acești artiști. Artiști mari, artiști rari, cu vocația universalității în existența lor, fără să știe și fără s-o ceară.Virginia Zehan: un copil născut într-un sat din Transilvania, aproape de Reghin, îndrăgostit de operă la 9 ani. O tânără care, ajutată de dirijorul Egizio Massini ( unul dintre membri fondatori ai Operei bucureștene) ajunge în Italia; și care, după câteva lecții cu "tenorul lui Puccini", Aureliano Pertile, își face debutul în "Patria Operei", devenind prin cântul ei, La Zeani, L'Assoluta...
Evident că un asemenea destin i-a adus sopranei născută în România un cotidian pe măsură. Dar gesturile i-au rămas mereu firești. Cuvintele, întotdeauna calde. Ușa i-a stat întotdeauna deschisă pentru oricine: și, mai ales, pentru "românii mei" - cum mi-a repetat în toate convorbirile noastre înregistrate și difuzate la Seara de operă din ultimii 10 ani.
De aceea când rostești - și în prezent! - numele Virginia Zeani , totul se pune în mișcare. Cu recunoștință și respect, chiar și în România. Iar când este 21 octombrie, nu se poate fără o Seară de operă marcându-i aniversarea. Întretimp, a fost înființat la Tg Mureș, de către Marian Jurgiu - un înfocat admirator al marii artiste, cu rădăcini în satul ei natal, Festivalul și Concursul Internațional "Virginia Zeani" . Iar anul acesta, la inițiativa organizatorilor Festivalului, se întâmplă ca - într-o comuniune fără precedent în lumea teatrului liric românesc - toate teatrele lirice din România să îi dedice Virginiei Zeani spectacole, pe întreaga lună octombrie, când ... La Diva discreta împlinește 96 de ani.
Așa că, Sâmbătă, 23 octombrie - de la ora 19.00, vă invit la rândul meu la o Seară de operă în care voi vorbi despre această inițiativă cu: Florin Estefan - Managerul General al Operei Naționale din Cluj, Cristian Rudic - Managerul General al Operei Naționale din Timișoara și Daniel Jinga - Mangerul General interimar al Operei Naționale din București, cu soprana de renume internațional Elena Moșuc și jurnalista Evantia Barca, cu Peter Kolcsar - Directorul Artistic al Festivalului și Concursului Internațional "Virginia Zeani" și, nu în ultimul rând, cu PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, un apropiat al Doamnei Zeani și unul dintre artizanii ultimei sale vizite în România. O emisiune pe care, sper, să n-o ratați ...