Violonistul Vikram Sedona și pianistul Aimo Pagin, cu primul recital din Concursul Internațional George Enescu - ediția a XVII-a

Mai sunt câteva zile și se va încheia cea de-a XVII-a ediție Concursului Internațional ”George Enescu”. Semifinalele și finalele competiției au fost programate pentru perioada 12-23 mai 2021. Frumusețe în viață - cu acest mesaj debuta, în septembrie 2020, a XVII-a ediție a concursului enescian. În contextul pandemiei - au precizat organizatorii - concursul și-a propus să arate că avem cu toții puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viața și frumusețea. Astfel, primele două etape ale concursului s-au desfășurat online. Juriul, alcătuit din personalități marcante ale vieții muzicale, a trebuit să aleagă semifinaliștii din înregistrările puse la dispoziție de concurenți. "Muzica trebuie să continue"... au spus atunci organizatorii, și a continuat în luna mai a acestui an, Ateneul Român deschizându-și porțile pentru semifinaliștii, finaliștii și muzicienii care au susținut recitaluri, dar și pentru o parte din public. Experiența din pandemie a forțat viața artistică să se extindă către online, astfel ultimele etape ale Concursului Enescu au putut fi urmărite atât live, sub cupola Ateneului Român, cât și online. Pe lângă semifinalele și finalele celor trei secțiuni: violoncel, vioară și pian, au fost înscrise și 5 recitaluri ale laureaților edițiilor anterioare ale Concursului Internațional "George Enescu", astăzi nume consacrate ale vieții muzicale internaționale.

În ediția de joi, 20 mai a Concertelor Radio România Muzical, veți asculta înregistrarea recitalului care a prefațat ultimele etape ale Concursului Internațional George Enescu. Astfel, în 12 mai, au urcat pe scena Ateneului Român, doi laureați ai Concursului George Enescu: violonistul Vikram Sedona și pianistul Aimo Pagin.

Laureat cu premiul al II-lea al ediției anterioare, Vikram Sedona este un violonist în plină ascensiune artistică și competițională. În această perioadă, participă la Concursul Menuhin Richmond din Statele Unite ale Americii. De altfel, violonistul italian are un palmares important, pe lângă premiul al II-lea la Concursul George Enescu - în 2018, adăugând distincții la alte concursuri, precum Andrea Postacchini, Valsesia Musica și Elmar Oliveira. Vikram Sedona a concertat deja în Italia, Austria, Malta, Elveția, Germania, Polonia, Rusia și Franța. După câștigarea locului secund la Concursul Internațional ”George Enescu”, violonistul italian a obținut invitația de a concerta în cadrul Festivalului de la Lisabona și în cadrul Festivalului și Concursului Internațional ”George Enescu”. Treviso este orașul natal al lui Vikram Sedona, acolo unde a și început studiul viorii, la șase ani, împreună cu Selina Cremese. Între maeștii care i-au marcat evoluția, se numără și celebra violonistă Silvia Marcovici, pe care a întâlnit-o în 2016, la Universitatea de Muzică și Arte Performante din Graz.

La rândul său, pianistul Aimo Pagin a fost influențat în devenirea sa artistică de doi mari muzicieni români: Radu Lupu și Valentin Gheorghiu. Muzicianul francez este pianist Bösendorfer; în colaborare cu prestigiosul brand, el a înregistrat la Viena, integrala valsurilor lui Frederic Chopin. Aimo Pagin este un pianist cu o bogată activitate artistică, atât ca solist concertist alături de mari ansambluri, precum Orchestra Simfonică din Berlin sau Orchestra Națională din Montpelier, cât și ca muzician cu o bogată activitate în genul cameral în recitaluri alături de mama sa - violonista Silvia Marcovici.

Giuseppe Tartini, Claude Debussy, George Enescu, Ernest Chausson și Johannes Brahms sunt compozitorii înscriși în recitalul susținut, în 12 mai 2021, sub cupola Ateneului Român, de violonistul Vikram Sedona și pianistul Aimo Pagin.

Îl puteți asculta la Concertele Radio România Muzical, joi, 20 mai, ora 19.00.

Jeanine Costache