VIDEO. Nunta lui Figaro de Mozart – noul CD lansat în iulie 2016, duminică 10 iulie, de la ora 21
În ultima perioadă Radio România Muzical v-a adus în atenție frecvent numele dirijorului canadian Yannick Nezet-Seguin, a cărui cărui carieră în plină ascensiune marchează noi repere nu numai în nominalizări ci și în producții discografice. Din 8 iulie apare o nouă casetă din proiectul operelor mozartiene inițiat împreună cu Rolando Villanzon, în colaborare cu Festspielhaus Baden-Baden (cu suportul generos al celor care, de câțiva ani, sprijină difuzarea unora dintre cele mai cunoscute evenimente ale muzicii clasice europene actuale). Un proiect care intenționează să ofere 7 opere mozartiene sub aceeași viziune dirijorală a ajuns deja la a 4-a materializare discografică: după "Don Giovanni"(din 2012), au apărut "Cosi fan tutte" (2013), "Răpirea din serai"(2015) și - în această lună - cele 3 CD-uri cu "Nunta lui Figaro". Sunt înregistrările "live" realizate cu prilejul unor concerte de gală desfășurate la Festspielhaus Baden-Baden, având distribuții excelente, ce reunesc voci intrate deja în legendă și altele în plină afirmare.
Pentru ultimele 3 albume, Yannick Nezet-Seguin s-a aflat la pupitrul Orchestrei de Cameră a Europei, a cărei finețe stilistică și mobilitate interpretativă se remarcă la superlativ în această versiune cu "Nunta lui Figaro". Această variantă nu este doar un spectacol edificator al vocilor mozartiene ci și un superb traseu orchestral desenat parcă în peniță, cu rigoare clasică și alertă virtuozitate, cu prospețime si vervă - adecvate operei buffa pe libretul lui Lorenzo Da Ponte, preluând subiectul lui Pierre Beaumarchais. Opera lui Mozart - apărută la doar 8 ani după premiera piesei franceze - a împlinit în această primăvară ... 230 de ani de la premieră... Dar nu a îmbătrânit absolut deloc iar fervoarea trăirii interpretative reflectate aici și grija pentru fiecare detaliu dar și dinamismul întregului parcurs sonor îi conferă o nouă atractivitate ! Desigur, muzica lui Mozart rămâne aici mereu cuceritoare dar eroii dramaturgiei sale vocale sunt cât se poate de "elocvenți" în rostirea celebrelor arii, în înregistrarea concertelor de gală desfășurate în iulie 2015 !
Si lui Thomas Hampson și lui Luca Pisaroni (ginerele său în realitate) le-au fost încredințate aici rolurile pe care le-au întruchipat cel mai mult în carierele lor: Hampson reflectă cu eleganță nonșalantă și o anume luminozitate a glasului aparițiile Contelui Almaviva în timp ce Luca Pisaroni este un Figaro robust ca voce, prestant, cu temperament și cu accente ușor mai aspre în unele momente de nemulțumire ce alternează cu undele lirice pline de căldură ale declarațiilor de afecțiune. (În aceeași vară a anului trecut, Pisaroni a cântat la Salzburg rolul Contelui, căruia i-a atribuit o ținută mai...statuară!)
Sopranele Chistiane Karg și Sonya Yoncheva (din Germania și, respectiv, Bulgaria, interprete ale Suzanei și, respectiv, Contesei) aparțin aceleiași generații care se apropie de 35 de ani iar vocile lor au actualmente întreaga lor strălucire, pusă în valoare de preocuparea pentru pregnanța stilistică a rolului abordat. Cu 28 de ani urmă, suedeza Anne Sofie von Otter strălucea la Metropolitan dând glas lui Cherubino; la Baden-Baden a fost o excelentă Marcelina anul trecut iar rolul pajului adolescentin a fost oferit tinerei mezzosoprane din Arizona Angela Brower, a cărei carieră europeană este în plină ascensiune... Nu în ultimul rând, este de menționat și numele lui Rolando Villazon în distribuția acestei casete discografice, ca Don Basilio - un artist care se bucură literalmente de partitura sa mozartiană, ca și Maurizio Muraro (ca Bartolo)...
Discret dar eficient se aude și ansamblul vocal Rastatt, așa cum - precis și delicat - răsună și susținerea clavecinistică a recitativelor realizată de americanul Yory Vinikour...
Ceea ce vă propune România Muzical duminică 10 iulie de la ora 21 îi va face pe mulți dintre melomani să considere că merită includerea sub genericul "Opera în intrepretări de referință": elocvență mozartiană, modernitate interpretativă, vervă și pregnanță a emoției artistice... O strălucitoare "Nuntă a lui Figaro", pe care o veți regăsi pe site-ul romania-muzical.ro, fiind inclusă în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2016" !