Vasily Petrenko - invitat în emisiunea 'Poveștile de succes ale muzicii'

Pentru a-și construi "povestea de succes", pentru a se exprima și a-și dovedi calitățile, un șef de orchestră are nevoie să-și găsească "instrumentul" potrivit, acel ansamblu de elită care să-i poată pună în valoare gândul muzical, originalitatea unei concepții sau bogăția imaginativă. Iar dirijorul rus Vasily Petrenko a avut deja șansa să-și întâlnească Stradivariusul. Din colaborarea sa cu Orchestra Filarmonicii Regale din Liverpool am înțeles că se poate naște un coup de foudre și între un dirijor și un ansamblu, că putem vorbi de compatibilități și într-o asemenea relație și că nu trebuie niciodată subestimată importanța charismei unui dirijor. De altfel, credeți că poate exista un dirijor de elită lipsit de farmec personal?!

Vasily Petrenko a fost numit dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii din Liverpool în anul 2006, la vârsta de 30 de ani, devenind astfel cel mai tânăr dirijor ales pentru această poziție din istoria orchestrei. Numele lui Petrenko s-a alăturat astfel unei lungi și valoroase liste de dirijori care au condus din această poziție orchestra, listă pe care mai figurează Max Bruch, Sir Charles Hallé, Sir Henry Wood, Sir Malcolm Sargent, Sir John Pritchard, Marek Janowski, Libor Pesek ș.a.. După o prelungire de contract până în 2015, înțelegerea ce stă la baza colaborării dintre Petrenko și ansamblul britanic a căpătat o altă formă, ce nu implică o dată finală, o situație singulară în perimetrul marilor orchestre ale lumii.

Format la Sankt Petersburg sub îndrumarea lui Ravil Martinov, studiind de asemenea cu Mariss Jansons, Yuri Termikanov și Esa Pekka Salonen, Petrenko a avut o ascensiune spectaculoasă și a debutat foarte devreme pe scenele internaționale. I se recunoaște din plin meritul de a fi revitalizat orchestra din Liverpool și contribuția sa la obținerea unor premii importante, cum este cel primit din partea revistei Gramophone - Înregistrarea orchestrală a anului 2009 - pentru Simfonia "Manfred" de Ceaikovski. Ansamblul de care se leagă numele său, Orchestra Filarmonicii Regale din Liverpool, susține aproximativ 70 de concerte în fiecare stagiune la sediul său, dar și concerte în alte săli, inclusiv în cele două catedrale ale orașului.

Filarmonica din Liverpool este considerată un ambasador al culturii britanice prin turneele pe care le realizează pe tot cuprinsul Marii Britanii, dar și în China, Elveția, Franța, Spania, Germania, Cehia și în România, în Festivalul Internațional "George Enescu".

Despre relația ideală stabilită între Vasily Petrenko și acest ansamblu cu tradiție, vă invit să aflați mai multe duminică, 15 noiembrie, începând cu ora 10.30, în emisiunea Poveștile de succes ale muzicii.

Monica Isăcescu