Un incitant episod din stagiunea Orchestrei Radiodifuziunii Bavareze - ȋn transmisiune directă, vineri 21 februarie
După tragica despărțire de Mariss Jansons, o pierdere adânc resimțită de ȋntreaga lume muzicală la finele anului trecut, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze ȋși menține linia de forță ȋn galeria marilor ansambluri orchestrale reușind să capteze atenția prin promovarea unor tineri de excepție. Ȋn simfonicul din 21 februarie susținut la "Herkulessaal", protagoniștii sunt ȋn plină ascensiune, cu remarcabile rezultate și vor avea ocazia să-și etaleze calitățile pentru prima oară ȋn fața publicului münchenez, ȋn transmisiunea directă de la Radio România Muzical, ce va ȋncepe la ora 21,00.
Pianista Beatrice Rana, atât de apreciată ȋn Festivalul Internațional "George Enescu" - 2017 datorită modului ȋn care a evitat locurile comune ȋntr-o arhicunoscută partitură romantică, deține premii la importante competiții internaționale, Montreal (2011) și "Van Cliburn" (2013), după care a fost distinsă ȋn repetate rânduri de Revista Gramophone, iar ultimul său album "Stravinski - Ravel" a primit un "Diapason d`or". Anul trecut, a debutat la Carnegie Hall interpretând Concertul nr. 3 ȋn Do major de Serghei Prokofiev, "partitură incredibil de ingenioasă, ce are ȋn final una dintre cele mai frumoase melodii din istoria muzicii", declara ea despre acest opus, cu care va debuta și la München.
Klaus Mäkelä are doar 24 de ani! Violoncelist la origine este acum solicitat ca dirijor de mari orchestre din Europa și America, impresionând deopotrivă publicul și criticii de specialitate, iar la Cleveland a fost ovaționat și de orchestră, ceea ce rar se ȋntâmplă. Acum deține mai multe poziții: dirijor șef și consilier artistic la Orchestra Filarmonicii din Oslo, dirijor invitat principal la Orchestra Radiodifuziunii Suedeze, director artistic al Festivalului de Muzică de la Turku.
Iată că, de pe o zi pe alta, va debuta și cu Orchestra Radio din München, preluând din mers programul stabilit inițial cu un alt dirijor. Ȋn viziunea artistului născut la Helsinki vom pătrunde ȋn lumea lui Zoltán Kodály cu Dansurile din Galánta și ȋn Simfonia a V-a de Jean Sibelius, un opus luminos brodat ȋn jurul unei teme ce redă zborul maiestuos al lebedelor. În jurmalul său Sibelius descrie momentul când a văzut 16 lebede care-și iau zborul spre înaltul cerului. "A fost una dintre cele mai mari experiențe din viața mea. Doamne, ce frumos a fost!"
Sperăm să exclamăm și noi la fel după transmisiunea directă de la München.