Transmisiune directă de la Paris în ziua Saint-Saens

Finalul de an 2021 marchează un secol de la moartea lui Camille Saint-Saëns, stins din viață în 16 decembrie 1921. Orchestra Națională a Franței și directorul ei artistic (din septembrie 2020), Cristian Măcelaru, au programat în această perioadă, așadar, câteva dintre cele mai semnificative creații ale artistului francez – Carnavalul animalelor, Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră, cele două Concerte pentru violoncel și orchestră, precum și Concertele pentru pian numerele 2, 4 și 5. Iar în 16 decembrie 2021 se cântă la Casa Radio din Paris Simfonia a III-a cu orgă și Recviemul din creația lui Saint-Saëns.

 

Simfonia a III-a cu orgă este, fără îndoială, una dintre cel mai des interpretate creații ale lui Camille Saint-Saëns și, în mod cert, cea mai faimoasă. Sonoritățile de orgă îi conferă o măreție aproape ritualică, ceea ce face ca alăturarea, în program, de Recviemul compozitorului, să fie absolut firească. Un dublu moment cu conotații sacre, sărbătorit exact în ziua în care se împlinesc 100 de ani de la trecerea în eternitate a artistului francez.

 

În partea întâi a serii vom asculta Recviemul, compus de Saint-Saëns în memoria prietenului său, Albert Libon, care a murit în 1877. Libon fusese director al serviciului poștal din Paris și susținător al compozitorului. Datorită unei sume mari de bani pe care i-a lăsat-o prin testament lui Saint- Saint-Saëns, acesta a putut renunța la postul său de la biserica La Madeleine din Paris, pentru a-și dedica timpul compoziției. Moștenirea a venit cu condiția ca Saint-Saëns să compună un recviem pentru prima aniversare a morții binefăcătorului său, condiție pe care compozitorul a îndeplinit-o cu drag și foarte rapid – retras într-un hotel din Berna el a creat partitura în doar opt zile. Prima audiție a opusului, în 22 mai 1878, în cadrul slujbei de comemorare a primei aniversări a morții lui Libon la Saint-Sulpice din Paris, l-a avut pe Charles-Marie Widor organist și pe Saint-Saëns dirijor. Recviemul a fost publicat pentru prima dată în același an.

În 16 decembrie 2021 el va fi interpretat de Corul Radio France și de Orchestra Națională a Franței; soliști vor fi: soprana Veronique Gens, mezzo-soprana Alienor Feix, tenorul Julien Behr și basul Nicolas Teste.

 

După o pauză vom asculta, în direct de la Paris, și Simfonia a III-a cu orgă – la orgă va sta Olivier Latry. "Am dat tot ce am putut să dau în această partitură. [...] Ceea ce am făcut aici nu voi mai putea face niciodată." - scria Camille Saint-Saëns, pe bună dreptate mândru de realizarea acestei creații în do minor, op. 78, dedicate memoriei lui Franz Liszt. Numită "Simfonia pentru orgă" din cauza notei sale inedite, lucrarea a fost o comandă a Societății Filarmonice din Londra, la fel ca și cea de-a IX-a a lui Beethoven, și a avut premiera acolo la 19 mai 1886. Prima audiție la Paris a urmat la 9 ianuarie 1887 și a confirmat reputația compozitorului ca fiind "probabil cel mai important și, cu siguranță, cel mai independent simfonist francez" al timpului său, după cum scria Ludwig Finscher în MGG. De fapt, lucrarea rămâne singura din istoria acestui gen în Franța până în prezent, fiind compusă la jumătate de secol după Simfonia fantastică a lui Hector Berlioz și la jumătate de secol înainte de Simfonia Turangalîla a lui Olivier Messiaen.

 

Joi, 16 decembrie 2021, transmitem în direct de la Paris acest eveniment, de la ora 21.00

Irina Cristina Vasilescu