În direct de la Opera de Stat din Viena – opera „Capriccio” de Richard Strauss
În 1942 avea loc premiera operei într-un act "Capriccio" de Richard Strauss, realizată pe un libret semnat de dirijorul Clemens Krauss, care a și condus spectacolul de premieră. Prima interpretă a rolului Contesei Madeleine a fost soprana română Viorica Ursuleac, artista lirică preferată a compozitorului german. Despre aceasta, Strauss spunea că a fost impresionat până la lacrimi ascultând-o interpretând scena finală a operei "Capriccio", afirmând că niciodată nu compusese ceva mai frumos.
În această stagiune, Opera de Stat din Viena a programat patru reprezentații ale operei "Capriccio", o producție ce datează din 2008, fiind realizată în regia lui Marco Arturo Marelli. Ultimul spectacol, ce va avea loc joi, 30 iunie 2022 va putea fi audiat și de radioascultătorii de pretutindeni, grație difuzării prin intermediul EBU, dar doar Radio România Muzical îl va prelua în direct. Așadar, o ocazie rară de a audia această partitură.
"Capriccio" este ultima operă compusă de Richard Strauss, fiind gândită ca o "conversație muzicală" cu o durată de două ore și jumătate, fără pauză.
Acțiunea operei este plasată în perioada reformei întreprinse de Gluck în domeniul spectacolului liric, iar cea a producției de la Viena, într-o perioadă nedefinită ca timp, subiectul fiind, deasemenea, atemporal - povestea unei opere care urmează să fie scrise.
În casa Contesei Madeleine, compozitorul Flamand și poetul Olivier dezbat despre arta care ar trebui să primeze - muzica sau poezia. Totodată, cei doi se întrec și în a obține aprecierea Contesei, o tânără văduvă. În discuție intervine La Roche, director de teatru, care consideră că tot ceea ce contează este spectacolul, în integralitatea și complexitatea sa, care captează atenția publicului, fiind completat de o muzică memorabilă. Este prezent și Contele, fratele Contesei, care este preocupat mai mult de fermecătoarea actriță Clairon. Întrucât se apropie aniversarea sa, Contesa Madeleine solicită ca de ziua ei să i se prezinte o operă nouă și să se renunțe la spectacolul care urma să îi fie dedicat și pentru care tocmai se derula o repetiție. Contele plusează și sugerează ca dezbatarea zilei să devină subiectul acestei noi partituri. Domnul Taupe, sufleorul îi spune majordomului că fără el un spectacol nu s-ar putea desfășura, fiind în fapt, cea mai importantă persoană dintr-un teatru. Pentru a doua zi, Contesa îi cere majordomului să îi cheme pe cei doi creatori, urmând să le comunice, individual, ce final își dorește să aibă această nouă operă. Ar alege astfel și dacă acordă prioritate muzicii sau libretului, implicit, pe care dintre cei doi curtezani îl preferă. Doar că cei doi sunt convocați la aceeași oră, semn că tânăra Contesă este conștientă că nu poate face o asemenea alegere. Scena finală o înfățișează pe Contesă meditând în fața oglinzii, până când își face apariția majordomul care anunță că cina este servită.
Producția operei "Capriccio" de Richard Strauss de la Opera de Stat din Viena este realizată de Marco Arturo Marelli (regie, decoruri și lumini), Dagmar Niefind (costume), Lukas Gaudernak (coregrafie).
Distribuția este alcătuită din soprana Maria Bengtsson (Contesa Madeleine), baritonul Morten Frank Larsen (Contele, fratele Contesei), tenorul Daniel Behle (Flamand, un compozitor), baritonul Andrè Schuen (Olivier, un poet), basul Christof Fischesser (La Roche, director de teatru), mezzosoprana Michaela Schuster (Clairon, actriță), tenorul Thomas Ebenstein (Domnul Taupe, sufleor), soprana Johanna Wallroth (Cântăreața italiană), tenorul Hiroshi Amako (Tenorul italian) și bas-baritonul Marcus Pelz (Majordomul). Își dau concursul Orchestra și Corul Operei de Stat (mai exact, 4 tenori și 4 bași).
Conducerea muzicală îi va aparține dirijorului elvețian Philippe Jordan, care din 2020 este Director Muzical al Operei vieneze.
Vă aștept joi 30 iunie, de la ora 20.00, în cadrul emisiunii Scena europeană, să fim părtașii unei seri deosebite de operă, în transmisiune directă de la Viena.
(Sursa foto: facebook Wiener Staatsoper )