Sub semnul sacralității - Scena europeană, 28 februarie 2015
Are reputație de excentric, este unul dintre cei mai prolifici compozitori ai zilelor noastre (până acum a scris 285 de simfonii, 29 de cvartete de coarde, 11 concerte pentru vioară și 4 pentru pian, iar lista continuă...), muzicienii cu care a colaborat spun că în repetiții folosește indicații de genul: "pianissimo-ul ar trebui să fie un pic mai unsuros" sau "avem mai întâi trei centimetri de linii ondulate și abia apoi începe muzica", iar unul dintre jurnaliștii care l-au intervievat jură că a crezut că l-a întâlnit pe Moș Crăciun - barba lungă și albă, constituția trupească, precum și atitudinea pozitivă se potriveau unui astfel de portret. Sună cunoscut? O asemenea apariție cred că rămâne imprimată multă vreme pe retină, iar pe Leif Segerstam - căci despre acest muzician finlandez e vorba - l-ați putut urmări și în ediția din 2003 a Festivalului "George Enescu".
Sâmbătă, în 28 februarie 2015, vă puteți întâlni din nou sonor cu Segerstam, care dirijează la Barbican Hall din Londra o maiestuoasă partitură creată de Anton Bruckner: Simfonia a VIII-a în do minor, ce va fi interpretată sub bagheta finlandezului de către Orchestra Simfonică BBC. Seara muzicală se va deschide cu motetul BWV 227 "Jesu, meine Freude" ("Iisus, bucuria mea") de Johann Sebastian Bach, interpretat de Corul BBC Singers condus de dirijorul și organistul James O'Donnell. Radio România Muzical transmite în direct acest concert, începând cu ora 21.30.
Bach și Bruckner stau arareori împreună într-un program de concert, dar Orchestra Simfonică BBC reia această alăturare, după ce anul trecut, în decembrie 2014, a interpretat la Manchester Cantata nr. 191 "Gloria in excelsis Deo" de Bach și Simfonia a IV-a de Bruckner. Și, deși Bach era luteran iar Bruckner catolic, muzica lor este închinată aceleiași Divinități.
O seară spirituală, deci, sâmbătă, 28 februarie 2015, de la ora 21.30 la Radio România Muzical. Comentează Irina Cristina Vasilescu.