Discuri de Crăciun la Radio România Muzical

Colindele - le redescoperim an de an, păstrând același farmec nemăsurat. Mai vechi sau mai noi, ne oferă o sugestie, un cadru, o atmosferă, ce prefigurează mirajul sărbătorii . Păstrați încă bucuria Crăciunului ? Dacă răspunsul este afirmativ, vă invităm să rămâneți alături de noi, cinci ediții la rând în această săptămână. Alături de albume consacrate pe care ne bucurăm să le reascultăm - "The Christmas Album" cu Taverner Consort, Choir and Players, "Christmas with Chanticleer, featuring Dawn Upshaw", Muzică barocă occitană de Crăciun, într-un album al anului 2009 realizat de ansamblurile Les Passions, Les Sacqueboutiers și La Mounède - "Cantem Nadal", "Barbara Hendricks chante Noël", "In dulci Jubilo" - Crăciun cu James Galway și Corul Catedralei Sf. Pavel din Regensburg, vă oferim în premieră, câteva albume recent lansate.

Se numește simplu "Crăciun", și este realizat de câțiva muzicieni din renumitul compartiment de alămuri al Orchestrei Filarmonicii din Viena, alături de instrumentiști din alte orchestre, tot vieneze. Ansamblul "Phil Blech Wien" s-a născut cu 5 ani în urmă pornind de la ideea de a păstra o tradiție austriacă - muzica pentru alămuri și percuție. Invitați sunt tenorul polonez Piotr Beczala și faimosul Cor de Băieți din Viena. (luni 21 decembrie, ora 17,05).

"Romanian Christmas Songs" , un album propus de saxofonistul Nicolas Simion, lansat cu două săptămâni în urmă, la casa de discuri proprie. Este o colecție ce reunește înregistrări realizate în diverse formule instrumentale în decursul anilor 1994 - 2015, cu o temă comună - Cântecul românesc de Crăciun, corinda, în limbaj arhaic, "cea care știe cel mai bine să ne aline dorurile", după cum scrie Nicolas Simion în prezentarea albumului său. Alături de nenumărați artiști , este invitată și Luiza Zan, în două dintre piesele albumului. (marți 22 dec, ora 18,00)

Descoperim o voce impresionantă din lumea operei, o voce a unei alte generații, care însă este readusă în actualitate printr - o reeditare a casei de discuri Deutsche Grammophone. Este tot un album de Crăciun, înregistrat în anii '60 de tenorul Fritz Wunderlich. O primă caracterizare care se impune - un artist "binecuvântat" cu o voce de cristal. Rămâne mereu admirat chiar și după 50 de ani de la dispariția sa. Sunt colinde prezentate în scenariul acestui album în alternanță cu arii din Oratoriul de Crăciun de Johann Sebastian Bach. Este vorba despre o versiune legendară realizată de Fritz Wunderlich alături de Gundula Jannowitz și Christa Ludwig, sub conducerea lui Karl Richter. Vă recomandăm acest album cu totul special, o muzică ideală pentru a întâmpina Crăciunul. (marți 22 dec, ora 18,00)

Prima dată în istorie, Capela Sixtină de la Vatican își deschide porțile pentru o suită de înregistrări realizate de Corul Capelei Sixtine. Albumul se numește "Cantate Domino" și a fost lansat în 25 septembrie de casa de discuri Deutsche Grammophon. Dincolo de semnificația acestui ansamblu - " suntem fără îndoială cel mai vechi cor din lume", declară dirijorul său, monseniorul Massimo Palombella, dincolo de perfecțiunea interpretării și sonoritatea extraordinară (un rol are și acustica legendarei Capele pictate de Michelangelo), regăsim și un repertoriu special - o versiune în premieră mondială a celebrului "Miserere" de Gregorio Allegri, alături de pagini consacrate de muzică gregoriană și renascentistă. (miercuri 23 decembrie ora 17,05).

"Crăciun fericit din Viena" este titlul ultimului album al Corului de Băieți din Viena. Cel mai cunoscut cor de băieți din lume, o emblemă culturală a Austriei, ne propune o călătorie de-a lungul secolelor și a tradițiilor - această frumoasă antologie de colinde de Crăciun. Noutatea constă în faptul că ni se propune o lărgire a perspectivei - de la piese medievale și baroce la muzica pop. Apare și o deschidere la nivelul aranjamentelor și al formațiilor implicate. Corul de Băieți din Viena colaborează cu o orchestră clasică, Academia Schubert, cu ansamblul de alămuri "Phil Blech Wien" , cu o formație de jazz, "WienerWunderAllerlei",sau cântă à capella. Aceasta în ideea de a inspira și a capta atenția unui public cât mai larg. (joi, 24 decembrie, ora 17,05).

O ce veste minunată - Colinde românești cu Angela Gheorghiu", este un compact-disc apărut în 2013, cu neputință a fi trecut cu vederea an de an de-acum înainte, în serile noastre de Crăciun. Succesul acestui material este de-acum cunoscut. Albumul a primit deja un disc de aur pentru popularitatea sa, dar și pentru valoare. Salutăm aranjamentele semnate de Constantin Arvinte, de o frumusețe ce poate atinge corzi neștiute ale inimii. De asemenea remarcăm calitatea interpretării Orchestrei Naționale Radio, conduse de Tiberiu Soare, a celor ansambluri invitate - Corul de Cameră Madrigal, condus de Voicu Popescu și Corul Accoustic dirijat de Daniel Jinga. În Ajunul Crăciunului puteți asculta cele mai frumoase colinde românești interpretate de cea mai frumoasă voce a României - soprana Angela Gheorghiu. (joi, 24 decembrie, ora 17,05).

Casa de discuri Decca în colaborare cu postul Classic FM au lansat în luna noiembrie un nou album de colinde realizat de prestigiosul Cor al Catedralei St. Paul din Londra - 'Carol of the Bells' - un cor pe măsura impresionantului edificiu din centrul Londrei, înființat în anul 1127, într-o perioadă în care biserica se ocupa de educația copiilor foarte săraci. În prezent acest ansamblu este alcătuit din 28 de băieți și 12 adulți și reprezintă o emblemă în lumea muzicală. Albumul 'Carol of the Bells', primul în colaborare cu Casa de discuri Decca, prezintă o selecție remarcabilă de colinde - unele binecunoscute, altele prezentate în aranjamente noi, și prime audiții. Cu umorul tipic britanic, Andrew Carwood, directorul muzical al Catedralei St. Paul declară: "Aceasta este muzică de Crăciun. Nu poți să nu iubești Crăciunul. Ascultați prima noastră înregistrare pentru Decca. Ne-au trebuit 900 de ani să ajungem să o realizăm !" (vineri 25 decembrie, ora 17,05)


Discuri de Crăciun alături de cele mai frumoase urări, vi le adresăm tuturor din partea Radio România Muzical. Împărtășim bucuria sărbătorii împreună cu dumneavostră, cei mai fideli dintre ascultători, o bucurie pe care vă dorim să o trăiți deplin în aceste zile.

Marina Nedelcu