Staatsoper din Viena -150, în direct

Și-a deschis porțile pe 25 mai 1869. Și, în timp ce alte teatre lirice se lăsau în voia vedetelor de moment și a publicului lor, ea și-a clădit renumele de teatru valoros și, mai ales progresiv, promovând mereu calitatea și noutatea - atât în privința repertoriului, cât și în domeniul artistic.

Încă de la înființare și-a asumat rolul de a reprezenta, în primul rând, Cultura austriacă. Iar azi, este mai mult ca oricând, cea mai reprezentativă instituție culturală pentru Austria. Mă refer, firește, la Opera de Stat din Viena, care Sâmbătă, 25 mai, va sărbători 150 de ani de la primul ei spectacol, 150 de ani de ...istorie...

Istorie și Noutate

Din ... istoria Operei de Stat vieneze a venit, cu siguranță, și alegerea ca în 25 mai 2019, să fie reprezentată opera lui Richard Strauss "Femeia fără umbră": partitură, aniversând "in loco", 100 de ani de la premiera ei absolută ( cu Maria Jeritza și Lotte Lehmann pe afiș ) iar autorul ei, fiind astfel omagiat, tot centenar, în calitate de Director General al Operei vieneze -R. Strauss, desfășurându-și activitatea managerială în perioada 16 august 1919 - 31 octombrie 1924.

În timp ce noutatea, rezidă în faptul că opera lui R. Strauss este reînfățișată publicului vienez și lumii întregi - prin transmisiunea ei directă Video și Audio! - într-o producție nouă: condusă muzical de cel mai apreciat dirijor german al prezentului, Christian Thielemann, și scenic, de unul dintre discipolii lui Patrice Chereau, regizorul francez Vincent Huguet (în debut la Staatsoper din Viena cu această ocazie).

În distribuția premierei de Sâmbătă, se regăsesc, de asemeni, numele unor artiști mari: ca cel al heldentenorului american Stephen Gould, al baritonului german Wolfgang Koch și al sopranelor dramatice Nina Stemme ( Suedia ) și Camilla Nylund ( Finlanda ) - Stemme fiind, la ora actuală, cea mai apreciată interpretă a muzicii straussiene dar abordând, pentru întâia oară, partitura operei "Femeia fără umbră"...

Aniversare în transmisiune directă la "Seara de operă"

... și, sub semnul aceluiași subtil balans între Istorie și Noutate se va afla, la rândul ei, Seara de operă sâmbătă, 25 mai. Întrând în istoria ei preluarea "în direct" a unui asemenea eveniment precum și colaborarea cu dr. Stephan Poen - pe subiectul "Artiști români pe scena Operei vieneze" , iar sub semnul noutății, corespondențele telefonice realizate în direct de la Viena de Radu Croitoru (Manager Radio România Cultural) și Andrei Popov (Directorul adjunct al Forumului Cultural Austriac)

Luminita Arvunescu